TEMA: DET PÆDAGOGISKE GRÆNSELAND. Fitnesspædagogen

"Jeg er god til at læse mennesker"

Et hold kvinder står klar til træning med powerhoops, som er tunge hulahopringe. Den fysioterapeut, som plejer at lede holdet, er blevet syg. Pædagog Jette Oskarson, der deltager på holdet, springer til og står for træningen.

Det lyder som en hverdagsbegivenhed, men for Jette Oskarson havde den stor indflydelse på, at hun i dag arbejder som træningskonsulent i firmaet I-move, som hun har sammen med sin mand. Firmaet tilbyder konsulentbistand inden for motion, sundhed og trivsel.

Da Jette Oskarson overtog træningsholdet, havde hun fået konstateret gigtsygdommen lupus, som gjorde det svært for hende at arbejde som pædagog. Hun fik blandt andet infektioner i hænderne, som betød, at hun ikke kunne deltage i praktisk arbejde som for eksempel at give børn tøj på. Hun havde besluttet, at hun måtte væk fra faget. Hun vidste bare ikke, hvad hun skulle, men var sikker på, at jo mere hun trænede, desto bedre fik hun det.

»Da jeg havde overtaget powerhoopholdet, sagde fysioterapeuten: ’Kan du ikke se det? Du skal holde din krop i gang og samtidig give noget til andre. Det er det her, du skal’. Jeg var helt enig,« fortæller Jette Oskarson.



Bruger pædagogisk viden. Efter nogle omveje åbnede firmaet I-move for cirka et år siden. Jette Oskarson underviser blandt andet i zumba, powerhoop og dancefitness. Kunderne er ikke gængse fitnesskunder, men blandt andet Varde Kommune, hvor hun træner dagplejemødre og elever i ungdomsskolen.

Når Jette Oskarson underviser, bruger hun i høj grad sin viden og erfaring fra pædagogikken.

»Jeg er god til at læse mennesker og vide, hvordan de har det. Hvis én hænger lidt, tager jeg en snak med hende. Jeg er anerkendende i mit arbejde. Det er vigtigt, at folk får en positiv oplevelse hos mig, i stedet for at de føler, at de er en lille brik i min forretning,« siger hun.

Hun arbejder også med unge arbejdsløse og overvægtige elever på en efterskole, der alle gennem sjov træning skal få et bedre forhold til at bruge kroppen.

»Her bruger jeg i høj grad mine pædagogiske evner. Jeg har én chance for at komme godt ind på dem fra starten. Misser jeg den, er det svært,« siger Jette Oskarson.



Jette Oskarson

Jette Oskarson har arbejdet i børnehaver og som børnehaveklasseleder. På grund af sygdommen lupus er Jette Oskarson bevilget flexjob og arbejder derfor ikke på fuld tid. Som flexjobber kan man ikke åbne sit eget firma. Derfor er I-move, efter aftale med kommunen, ejet at Jette Oskarsons mand.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.