TEMA: DET PÆDAGOGISKE GRÆNSELAND. Cirkuspædagogen

"Fantastisk at være børnenes cirkusmor"

Onsdag aften tropper en ung mand op i Cirkus Tværs. Han har gået der som barn, men nu skal han afsone en dom med fodlænke. Han håber, at han kan gøre det i cirkusset, fordi den bedste tid, han har haft, var, da han som dreng lavede cirkus.

Episoden er en af de mange, der for Trille Lucassen gør det værd at lægge arbejdstimer i Cirkus Tværs i Gellerup ved Aarhus.

»Jeg får lov til at være cirkusmor for så mange unger, følge deres udvikling og hjælpe dem på vej. Når Ahmed hjælper en af de nye med at lære at jonglere og kigger op på mig og siger: ’Kan du huske dengang, jeg slet ikke troede, at jeg ville lære det?’, er det fantastisk,« siger hun om arbejdet i Aarhusforstaden Brabrand.



Alle kan finde ud af det. Trille Lucassen har været tilknyttet Cirkus Tværs i 20 år. De seneste 2,5 år som daglig leder af cirkusset, der er en selvejende klub for børn i Gellerup og andre steder i byen. Aktiviteterne handler om cirkus, og der er jævnlige forestillinger og turneer i både ind- og udland. Arbejdet har et socialpædagogisk sigte, hvor børnene først og fremmest lærer, at de med den rette indsats kan lære meget.

»Der er ikke noget, der hedder: ’Det kan jeg ikke finde ud af’. Kan en baby måske gå, når den bliver født? Nej, men det lærer man. Det samme gælder, når man skal lære at jonglere med bolde eller lære at læse. Man får det ud af det, som man lægger i det. Det siger jeg mindst 10 gange om dagen til børnene,« fortæller hun og tilføjer, at mange børn har forbedret sig skolefagligt via arbejdet med cirkus og den uformelle lektiehjælp, der også foregår i Cirkus Tværs.

Trille Lucassen kalder sin pædagogiske tilgang anerkendende og konsekvent på samme tid.

»Det er let at være anerkendende og give børnene opmærksomhed, når man laver cirkus. De øver sig og lærer hurtigt. Dermed kan vi fokusere på det, der virker.«

Det er dog svært at øve sig i at balancere på en bold, hvis en af de andre sparker til den. Her kommer konsekvensen ind i billedet. Ødelægger børnene det for de andre, bliver de bortvist – men kun indtil næste dag.

»De ved det godt, så hvis de har gjort noget, de ikke må, er de nogle gange på vej for at hente deres jakke, inden vi har sagt noget. Formålet er at give dem mulighed for at reflektere over egen adfærd,« siger hun.

For Trille Lucassen er den største fordel ved jobbet, at hun gør en forskel i børns liv. Medaljen har dog også en bagside.

»Det er hårdt, at man ikke kan redde hele verden. Det er hårdt, når jeg føler, at et barn bliver svigtet, og jeg ikke kan gøre så meget ved det,« siger hun.



Trille Lucassen

Trille Lucassen har de seneste 20 år lavet cirkus for børn og unge i Cirkus Tværs. De seneste 2,5 år har hun været daglig leder i cirkusset. Cirkus Tværs har eksisteret i 23 år. Cirkus Tværs er en selvejende institution, hvor deltagerne ikke betaler for at komme.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.