TEMA. Deltid koster kassen nu og i fremtiden
TEMA. Deltid koster kassen nu og i fremtiden
Deltid mærkes ikke alene på løntrækket hver eneste måned. Pædagoger, som har været på nedsat tid, risikerer også at blive fattige pensionister, der må vende hver en opsparet krone.
Således viser et simpelt regnestykke, at hvis en pædagog er ansat på 30 timer om ugen i bare 10 år af sit arbejdsliv, så vil det koste pædagogen over 700.000 kroner i løn og 100.000 kroner i pensionsopsparing, sammenlignet med hvis samme pædagog i de 10 år havde arbejdet 37 timer.
Det bekymrer faglig sekretær i BUPL Mette Skovhus Larsen, da 57 procent af pædagogerne i dag er på deltid.
»Pædagogers pensionsopsparinger er i forvejen lave, fordi lønnen er lav. For deltidsansatte er det endnu værre. Men det bør ikke være sådan, at pædagoger, som har knoklet hele deres liv, bliver decideret fattige pensionister og bare må se til, når veninder fra andre fag laver alt det sjove,« siger Mette Skovhus Larsen.
Lønnen skal op. Mere i løn – og dermed også pension – er derfor et hovedtema for BUPL frem mod de kommende overenskomstforhandlinger i 2021. Temaet er ikke nyt, og ved de seneste forhandlinger har man også debatteret, om det blandt andet skulle være muligt for deltidsansatte at få pensionsindbetaling, som om de var på fuldtid.
Det, synes Pædagogernes Pensionskasse, PBU, er en god idé.
»Vores rådgivere taler med mange pædagoger, som bekymrer sig for, om de kan blive i deres bolig, når de går på pension. Mange har været på deltid en periode eller måske hele arbejdslivet, og det kan jo ses på pensionsudbetalingen,« siger medlemschef Annie Kristensen.
Det kan du gøre. En beregning fra PBU viser, at hvis du har arbejdet deltid på 30 timer i 20 år ud af et helt arbejdsliv som pædagog, får du knap 1300 kroner mindre i månedlig pensionsudbetaling, end hvis du altid havde været fuldtidsansat. Har du været på 34 timer de 20 år, er forskellen kun 550 kroner om måneden.
»Bare at gå lidt op i tid kan betale sig. Hvis man er på deltid eller overvejer deltid, bør man søge rådgivning. Vi er ofte ude hos tillidsrepræsentanter og medlemmer for at fortælle, hvad det betyder for pensionen, for det er vores indtryk, at rigtig mange har taget beslutningen om at gå ned i tid uden helt at kende konsekvensen,« siger Annie Kristensen.
PBU opfordrer pædagogmedlemmer på deltid til at spare ekstra op til pensionen. Hvis pædagoglønnen ikke rækker til opsparing, bør man indgå aftaler med ægtefællen om, at han eller hun indbetaler til pædagogens pension.
»Ofte er pædagogen den lavest lønnede ægtefælle. Mange er kvinder, der har været på deltid for at tage sig af børnene. Hvis de bliver skilt, risikerer de at skulle klare sig for deres deltidspension. Der er også ligestillingsaspekter i det her,« siger Annie Kristensen.