TEMA. BØRN OG FERIE: Ferie uden børn er tabu

Forældre, der holder ferie uden deres børn, går stik imod tidens ideal om den gode ferie med børnene i centrum. Men billedet er måske ved at vende. Forældre vil også have opfyldt deres egne behov i ferien.

At nogle forældre vælger at sende deres børn i institution, mens de selv holder ferie, overrasker lektor i kulturforbrug Malene Gram fra Aalborg Universitet. Hun har forsket i familiers forestillinger om ’den gode ferie’. Og det er forbundet med et tabu ikke at være sammen med sine børn i ferien, mener hun.

»Jeg tror ikke, at det er noget, forældrene råber specielt højt om,« siger forskeren og forklarer, at et fravalg af familieferien med børnene i centrum slet ikke passer ind i tidens ideal om den gode ferie.

»Det er jo i den grad i modstrid,« siger hun.

»Ferien skal forestille at være årets højde­punkt. Der hvor englene synger, og man virkelig har det rart. Hvis man fravælger at have børnene med, går det stik imod den dominerende ideologi om, hvad den gode familie og den gode familieferie er.«

Forældre er i dag optaget af at iscenesætte sig selv og deres familie, og i den iscenesættelse er familieferien en vigtig brik, mener Malene Gram. Ifølge hende er det ikke ret udbredt, at forældre slet ikke holder ferie sammen med deres børn.



Glansbilledet krakelerer. I takt med at familierne bliver mere og mere adskilt i hverdagen, hvor begge forældre arbejder, og børnene er i institution, kan det være svært at få samværet til at fungere, når familien holder fri.

Det vurderer Jacob R. Kirkegaard Larsen fra Aalborg Universitet, der netop har afsluttet sin ph.d. om familieferien i danske feriehuse.

»De fleste familier ser jo kun hinanden et par timer om dagen. Så det at være sammen 24 timer syv dage i træk er for mange familier en stor udfordring. Vi er slet ikke vant til det,« siger han.

Virkelighedens familieferier er somme

tider langt fra idealet om den grinende familie med hinanden i hænderne, som den tager sig ud på forsiden af rejseselskabernes brochurer.

»Familieferien har været omkranset af et glansbillede af, åh hvor er vi glade syv dage i træk, og der er ingen konflikter. Men det er jo ikke rigtigt,« siger han.

Pædagogernes oplevelser af, at nogle forældre vælger at holde en del af deres ferie uden børnene for at få tid til sig selv, overrasker ikke Jacob R. Kirkegaard Larsen. Han mener, vi er på vej væk fra en periode, hvor ferien har været centreret om børnenes behov og ind i en ny periode, hvor der skal være noget til begge parter.

»Foregår ferien på børnenes præmisser, føler forældrene ikke, at det er ferie. Mange forældre giver udtryk for, at de først rigtigt trænger til ferie, når de har været tre dage i Lalandia. Det er meget mere stressende end at være på arbejde,« siger han.

Mange forældre prioriterer derfor en parferie i løbet af året som supplement til

familieferien.



Sådan får man succes. Hvis familieferien skal blive en succes, så skal der tages hensyn til både børns og voksnes behov. Forældrene skal droppe idealet om, at hele familien skal være sammen uafbrudt, og ikke se det som en fiasko, hvis de ikke kan det.

»De vellykkede familieferier er, når man opnår den rigtige kombination af at være sammen, men også har luft til at være sig selv,« siger Malene Gram.

»Altså uden at efterlade børnene hjemme i institutionen, men tænke ind, at de enkelte familiemedlemmer skal have lov til at lave noget for sig selv en gang imellem,« siger hun.



Mit bedste ferieminde

Jacob R. Kirkegaard Larsen, ph.d.

»Mit bedste ferieminde kan være en nostalgisk følelse af sjov, samvær og sommervarme på en campingplads et sted i Danmark, som var typisk for sommerferien i min barndom.«



Ferieudstilling på arbejdermuseet

’Ferie, ferie, ferie – slap nu af, du har fri …’

22. juni 2013 åbner Arbejdermuseet i København en ny stor særudstilling om ferieliv igennem de seneste 100 år. Den sanselige udstilling har fokus på, hvordan arbejderfamilierne brugte den frihed, der blev indført med to ugers betalt ferie i 1938 og frem til, hvordan vi holder ferie i dag, hvor mobiltelefon og internet for mange har ændret grænsen mellem arbejde og fritid. Udstillingen løber frem til 30. december 2013.

Se mere på arbejdermuseet.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.