TEMA. BØRN OG FERIE: Børn har brug for ferie med mor og far

Frygt for ikke at kunne leve op til børnenes forventninger kan få forældre til at skrue ned for familieferien. Men børn har brug for at slappe af og kede sig sammen med mor og far. Ellers kan det gå ud over børnenes udvikling, kreativitet og selvværd.

Alt for mange forældre sætter forventningsbarren for højt, når det kommer til rejser og tætpakkede programmer for ferieugerne. Sådan lyder vurderingen fra Lisbeth Lencher-Hübertz, børnepsykolog og forfatter til bogen ’Når børn får stress’. Hun genkender pædagogernes oplevelse af, at forældre tror, at ferien skal indeholde en masse aktiviteter.

»Forældre har en opfattelse af, at der skal ske enormt meget, når de holder fri med deres børn, fordi det er børnene vant til. Det tror jeg kan skræmme og afskrække mange forældre,« siger Lisbeth Lencher-Hübertz.

Hun oplever, at mange forældre er frustrerede før ferien, fordi de ikke føler, at de kan leve op til det aktivitetsniveau, børnene forventer.

Men børnene har brug for, at der bliver skruet ned for aktivitetsniveauet i ferien. Uden ro får børn i dag simpelthen ikke rum til at udvikle deres kreativitet og evne til at tænke i andre og nye baner. På sigt kan det udvikle stress, men første etape er, at det blokerer for kreativitet og indlæring.

»Når hjernen hele tiden kører i et højt gear, kan man arbejde effektivt, men alene trække på det, som hjernen kan i forvejen. Det er derfor, at det ofte er, når man holder pause og slapper af, at man kommer på løsninger, som man ellers ikke ville være kommet på,« siger Lisbeth Lencher-Hübertz. Derfor er det synd, når forældre fejlagtigt er bange for, at deres børn kommer til at kede sig.

»Med fare for at lyde som en gammel forstokket bedstemor, så er det faktisk sundt at kede sig. Børn har brug for stunder, hvor de kan sidde og mærke efter og finde ud af, hvad de egentlig har lyst til lige nu.«



Selvværdet knækker. Når flere forældre vælger at sende børnene i institution for selv at restituere sig og dyrke egne interesser, hænger det sammen med, at de voksne mange gange tror, at samværet med børnene altid skal foregå på deres præmisser. Men det er en misforståelse, argumenterer Lisbeth Lencher-Hübertz.

»Forskning viser, at børn, der er i stand til at udsætte deres behov lidt, når længere i livet. Det kommer ikke af sig selv. Det er noget, man skal træne,« siger hun.

I hverdagen lever børnefamilien mange parallelle liv. Limen i familien er de fælles oplevelser og referencerammer, som familien sammen kan vende tilbage til og grine af i hverdagen i lang tid efter. Det kan få alvorlige konsekvenser for børns selvværd, hvis de oplever at stå uden for familiens fællesskab.

»Alle mennesker har brug for en base, hvor man føler accept og tilhørsforhold. Børn, der i længere tid føler sig valgt fra, kan få knækket deres selvværd og følelse af at være god nok,« siger Lisbeth Lencher-Hübertz.



Mit bedste ferieminde

Lisbeth Lencher-Hübertz, børnepsykolog

»Vi tog en del på bilferier i Europa i min barndom. Tre børn på bagsædet og mine forældre foran. Jeg husker, at vi ofte sad og sang, og at jeg kiggede ud ad vinduet og lavede historier om det, jeg så.«

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.