Tal om forskelle og ligheder

Hvorfor er den hudfarvede tusch altid den blege lyserøde? Og hvor er de brune dukker i dukkekrogen? Ny bog modarbejder diskrimination i børnehaver.

Tænk lige over, hvor få brune dukker der ligger i dukkekrogen. Og hvilken farve er det lige, vi kalder hudfarve? Som oftest er det den blegdanske lyserøde farve – samme farve, som vi bruger om det hudfarvede plaster.

»Mange hvide danskere tænker ikke over det, men mange brune børn og voksne bliver diskrimineret på grund af det her,« siger Camilla Kaj Paulsen, kultursociolog og forfatter til børnebogen ’Nour og Noras første dage i børnehave’.

Bogen skal derfor give forældre og pædagoger et værktøj til at tale med børn om kulturforskelle og ligheder, fortæller forfatteren.



Hvorfor er det vigtigt?

»Forskning viser, at fra børn er et halvt år, kan de registrere, at man har forskellige hudfarver. Fra treårsalderen begynder de at bruge kulturer og etnicitet til at inkludere og ekskludere andre fra deres lege. Derfor er det vigtigt, at man taler om kulturforskelle og også lighederne. Mange er bange for at komme til at sige noget forkert, men i bogen kan børn se, at man i andre kulturer spiser noget andet, end de gør, og at en mor har tørklæde på, og en har ikke, og at det er almindeligt for dem. Det giver mulighed for at have en normaliserende samtale om kulturforskellene, og på den måde finder man også lighederne«.



Hvad er bogens handling?

»Den handler om Nour, der har libanesisk baggrund, og om pæredanske Nora. De skal begge starte i den samme børnehave. Vi hører om deres første dag og de kulturmøder, de har. Da de skal spise madpakker, synes Nour først, at Noras leverpostejmad lugter, og Nora synes, at Nours falafler lugter, men snart smager de hinandens mad. Da de senere ikke kan finde en dukke, som ligner Nour, finder de nogle tuscher og farver en dukke brun. De bliver bedste venner, og Nora og hendes mor bliver inviteret med til Eid hos Nour og hendes familie«.



Hvordan bruges bogen bedst?

»Bogen er en højtlæsningsbog ­baseret på dialogisk læsning, og undervejs i historien stilles der spørgsmål til barnet: Om hvilken musik man hører, hvilken mad man spiser, og hvilke højtider man fejrer i sin egen kultur. Bogen har også seks forslag til aktiviteter, man kan lave med børnehavebørn for at lære dem om kulturer. For eksempel stopdans med forskellige landes musik, som man finder på YouTube, eller man kan prøve at oversætte sit eget navn til et tilsvarende udenlandsk navn«.



’Nour og Noras første dag i børnehave’ er en af få danske småbørnsbøger, hvori også brune børn har en hovedperson at spejle sig i. Nour og Nora har forskellig kulturbaggrund, men i børnehaven bliver de bedste venner og lærer om hinandens forskelle. Pris: 150 kr.

50 biblioteker har allerede bogen.



Om forfatteren

Camilla Kaj Paulsen er kultursociolog og fik idéen til bogen, da hun på biblioteket ikke kunne finde nogen bøger til sin treårige datter om kulturmøder mellem børn i Danmark. Illustrationer af Pauline Drasbæk og design af art director Leyla Bautista.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.