Sundhed. Alle kan være med

Succesen ved wellness til børn skyldes blandt andet, at man kan gøre det overalt.

Pia Stadsbjerg, projektansvarlig og pædagog i Skave Børnehus, samt Aase Stride, leder af samme institution, er ikke i tvivl, når de skal give deres bedste råd til andre institutioner, der ønsker at indføre wellness i børnehøjde.

»Bare begynd,« siger begge.

»Det er vigtigt, at vi giver en oplevelse af, at det her kan alle gøre,« fortsætter Pia Stadsbjerg.

For hende er det især vigtigt at formidle, at alt er muligt, og at man ikke skal lade sig begrænse.

»Man kan for eksempel tegne ’Lille Peter Edderkop’ på kroppen af hinanden, det er også massage. Det handler blot om berøring,« fortæller hun.

Skave Børnehus har også haft glæde af at finde wellness-aktiviteter frem på andre tidspunkter, hvor der har været behov for ro.

»Hvis der for eksempel er meget uro, når vi spiser, så har vi taget magnetkugler frem. Kuglerne lægger vi i et glas, efterhånden som vi oplever den ro, vi gerne vil have under måltidet. Det er en belønning, som skærper børnenes opmærksom på en rar atmosfære frem for at fokusere på uro,« fortæller Pia Stadsbjerg.

Men det er bestemt ikke alle dage, hvor wellness-aktiviteterne er lige vellykkede. Til trods for at de fleste børn elsker aktiviteterne, så kan der opstå problemer.

»Der er da dage, hvor hvilestunden er bedre end andre dage. Der kan være børn, som bliver kede af det, eller børn som vil have et bestemt tæppe, som forstyrrer det hele. Men en del af vores koncept er at gemme på de gode historier. Vi tror på, at man bliver bedre af at høre de gode ting,« fortæller Pia Stadsbjerg.

Aldersforskellen fra vuggestue til børnehave gør, at institutionen ikke kan lave de samme aktiviteter på alle stuer.

»I vuggestuen sker øvelserne meget spontant, for eksempel på puslebordet, hvor det er oplagt at give lidt fodmassage,« fortæller Pia Stadsbjerg.

Pædagogerne i Skave Børnehus er meget opmærksomme på, at det altid skal være en god oplevelse for barnet, og derfor er det vigtigt, hvem der bestemmer.

»Det er virkelig vigtigt, at barnet, der får massage, bestemmer. Hvis man glemmer at få spurgt, kan barnet blive forskrækket, og så kan det få den modsatte effekt,« fortæller Pia Stadsbjerg.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.