Stor stigning i anmeldelser af vold mod pædagoger
Stor stigning i anmeldelser af vold mod pædagoger
Pædagoger og andre offentligt ansatte anmelder vold som aldrig før, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Det hænger ifølge Mette Aagaard Larsen, faglig sekretær i BUPL’s forretningsudvalg og politisk ansvarlig for arbejdsmiljø, sammen med ændring af praksis i Erstatningsnævnet.
»Der er ingen tvivl om, at stigningen er en konsekvens af, at man som pædagog nu skal politianmelde vold eller trusler, hvis man vil have offererstatning. Samtidig har vi set en generelt stigende tendens til, at pædagoger oplever mere vold, blandt andet på grund af dårligere normeringer og en inklusionsopgave, som ikke bliver fulgt op af flere ressourcer,« siger hun.
Erstatningsnævnets ændrede praksis sætter efter Mette Aagaard Larsens mening pædagoger i et stort dilemma.
»Skal man politianmelde de børn og unge, man arbejder med, for at sikre, at man ikke selv står svagere økonomisk? Det er en dårlig ændring af praksis, for det bør ikke komme den enkelte pædagog til skade ikke at drage politiet ind i sagen,« siger hun og uddyber:
»Der kan selvfølgelig være situationer, hvor det er rigtigt at politianmelde. Men når børn generelt reagerer med vold, er det, fordi de føler sig pressede og ikke har de rette mestringsstrategier.
Her burde fokus ligge på at give pædagoger de nødvendige redskaber til at sikre, at det ikke ender med voldelige situationer, fremfor at sørge for, at det bliver meldt til politiet.«
Anmeldelser af vold 2014-2016
Arbejdstype 2014 2015 2016 Stigning
Pædagogisk arbejde 54 90 154 185 %
Specialpædagogisk arbejde 315 381 798 153 %
Børneomsorgsarbejde* 101 110 225 123 %
*Dækker bl.a. over ansatte i behandlingshjem og døgninstitutioner
Kilde: Danmarks Statistik
Læs mere her
BUPL har sammen med en række andre fagforbund udgivet en vejledning til personer, der bliver udsat for vold eller trusler på arbejdspladsen.
Find den på bupl.dk. Søg ’Skal vold politianmeldes?’.