Støjhelvede giver erstatning

Børnehaven Løvegården lå mindre en 500 meter fra en landingsbane i Københavns Lufthavn. Støjen fra de mange fly gav fire medarbejdere i børnehaven kronisk stress. Arbejdsskadestyrelsen har afvist alle fire sager, men nu har retten i Tårnby tilkendt alle fire medarbejdere erstatning for de utålelige arbejdsvilkår

Forældrene protesterer. Miljøstyrelsen og Sundhedsstyrelsen påpeger, at placeringen er uegnet til en børnehave. Alligevel vælger Dragør Kommune i 1995 at flytte børnehaven Egely til Løvegården i Store Magleby. Den nye placering er mindre end 500 meter fra en landingsbane i Københavns Lufthavn.

Rikke Rasmussen var i 2001 vikar i børnehaven Løvegården. Hun beskrev arbejdsmiljøet sådan her i Børn&Unge nr. 4/2001:

"Vi har alle sammen hovedpine på grund af indeklimaet, men vi har aldrig åbne vinduer, mens børnene er der. Så bliver støjen fra flyene så høj, at vi ikke kan tale sammen. Det er også meget generende på legepladsen. Vi kan simpelthen ikke tale med børnene, når flyene letter. Man kan mærke trykbølgen i brystet, og indenfor kan vi høre lamperne klirre, når de store fly letter."

I januar 2001 beslutter Dragør Kommune sig endelig for at flytte børnene, og senere samme år opgiver kommunen at have en daginstitution i den støjplagede Løvegården.

Men for fire af de ansatte har det på det tidspunkt for længst haft alvorlige konsekvenser at arbejde på Løvegården. De er nemlig blevet syge. Tinnitus, hovedpine, migræne, stress, støjoverfølsomhed og udslet er symptomerne. Overlæge ved Arbejdsmedicinsk Klinik Sigurd Mikkelsen gav for alle fire medarbejderes vedkommende diagnosen "kronisk stressreaktion" - "forårsaget af kombinationen af reel støjudsættelse og frustrerende pædagogiske vilkår p.g.a. institutionens beliggenhed...", som overlægen skrev i efteråret 2000 efter at have undersøgt de fire syge medarbejdere.



218.000 i erstatning. På vegne af medarbejderne trækker BUPL Dragør Kommune i retten for at få erstatning for de fysiske og psykiske lidelser, som medarbejderne har været udsat for. Og først nu, næsten tre år efter at kommunen vedkendte sig, at der kunne være en sammenhæng mellem arbejdsforholdene og medarbejdernes trivsel, er der faldet dom i byretten i Tårnby. I alt 218.000 kroner skal kommunen betale til de fire medarbejdere.

Søren Kjær Jensen, BUPL's advokat i sagen, kalder afgørelsen en sejr.

"Det er en meget vigtig sag, fordi kommunen har anerkendt at være ansvarlig - efter langvarig og omfattende dokumentation for at de har haft kendt til risikoen. Og så er det navnlig en sejr, fordi det efter de lægelige udsagn af forskellige specialister, ikke bare arbejdsmedicinere, men også psykiatere og Retslægerådet, ligger klart, at medarbejderne har fået en kronisk stressbelastning af de her forhold, navnlig støjen. Og det må man sige er noget nyt," siger Søren Kjær Jensen.

Normalt er det nemlig meget svært at påvise, at en stressbelastning alene skyldes arbejdet. Derfor bliver den slags sager oftest afvist i Arbejdsskadestyrelsen, og det er faktisk også sket for de pågældende medarbejdere.



Anerkendelse af skader. Men Retslægerådet kunne se en sammenhæng. "En langvarig støjpåvirkning, som intermitterende har været væsentligt højere end det anbefalede, vil være et væsentligt bidrag til at øge stressniveauet", skriver Retslægerådet i en udtalelse. Formuleringen går igen i samtlige fire medarbejderes sagsakter.

"Så nu er et par af sagerne vågnet op igen i arbejdsskadesystemet. Om det fører til anerkendelse som arbejdsskade, ved vi ikke, men Arbejdsskadestyrelsen har begrundet det, at de genoptager sagerne med Retslægerådets udsagn," fortæller Søren Kjær Jensen.

Susanne Gerner Nielsen, konsulent i BUPL, er også tilfreds med udfaldet af sagen:

"Et er at erkende ansvaret for nogle urimelige forhold, noget andet er at blive dømt for, at de forhold faktisk også har gjort pædagogerne syge. Og her har vi fire sager, der ikke er anerkendt i Arbejdsskadestyrelsen, hvor vi alligevel får en dom på, at arbejdsgiveren, Dragør Kommune, har skylden, og at der er årsagssammenhæng mellem det, medarbejderne fejler, og det, de har været udsat for," siger hun.

Men helt tilfreds med dommen er man ikke i BUPL. To af sagerne bliver anket til landsretten.

"Vi mener, at to af medarbejderne også skal kompenseres for det erhvervsevnetab, de har lidt. Og vi mener, vi har en rigtig god sag," siger Susanne Gerner Nielsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra de fire medarbejdere fra Løvegården. Det har heller ikke været muligt at få en kommentar fra Asger Larsen (K), borgmester i Dragør Kommune.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.