Stjernekrig: Forældrene svinger stokken over dagtilbud

Ny hjemmeside giver forældre mulighed for at give institutionerne karakterer i form af stjerner, så andre kan lade sig inspirere eller afskrække. Værdiløst og farligt, mener eksperter.

Et slattent ansigt fra lille Charlotte, som ser bleg og træt ud, når far henter hende. Minus tre stjerner.

En fræk Nicolai, der stråler af lykke over at gå i børnehave og strutter af sundhed. Plus fem stjerner.

På den nye hjemmeside bedoemmel-

se.dk kan forældre give institutioner karakterer og dele erfaringer om alt fra omsorgsvigt til økologiske madordninger.

"Ideen med hjemmesiden er, at forældrene kan finde information om, hvad andre synes om den institution, som de har kig på til deres barn," forklarer softwareudvikler Mike Hougaard, der har lavet hjemmesiden, hvor 300 personer dagligt søger og giver råd.

På siden er det muligt at belønne datterens eller sønnens institution fra én til 10 stjerner i stil med filmanmeldelser og smiley-ordninger til pizzeriaer.

Et værdiløst og forkasteligt tilbud, mener professor i statistik og evaluering Peter Allerup fra Danmarks Pædagogiske Universitet.

"Materialet på hjemmesiden kan bruges som afsæt for videre spørgsmål, efter at fagpersoner har bearbejdet det, men som selvstændigt materiale, som andre forældre skal kunne bruge, er det uden værdi. Man kan jo aldrig vide, om der er blevet rettet op på forholdene, eller hvem der har skrevet det," siger han.

Peter Allerup ser ingen mening i at give en samlet karakter til institutionen, da forældrene alligevel prioriterer værdien af naturoplevelser, kost eller normering vidt forskelligt.



Far langer ud. "Børnehaven virker overfladisk og uden nævneværdig interesse for det enkelte individ. Jeg oplever tit episoder som tangerer omsorgssvigt. Skulle vi få flere børn, vil de under ingen omstændighed være at finde i Mælkebøtten".

Sådan udtrykker en far sin vrede over en børnehave i Sønderborg, der fik en enkelt stjerne og et "håbløst" i karakterbogen.

Leder for Børnehaven Mælkebøtten, Dikte Carlsen, er mildest talt overrasket.

"Jeg får den fornemmelse, at det her ikke kan passe. Det er ikke det billede, som jeg har, når jeg taler med andre forældre," siger hun, da Børn&Unge gør hende opmærksom på børnehavens rygte på internettet.

"Jeg kan kun undre mig over, hvorfor den far ikke har henvendt sig til os eller er gået videre i systemet, hvis han ikke synes, at han har kunnet snakke med mine ansatte eller mig," siger Dikte Carlsen.



Vil ikke hetze. Ifølge stifter af bedoemmelse.dk, Mike Hougaard, er det ikke intentionen at hetze mod institutioner eller forfølge enkeltpersoner, hvilket ifølge persondataloven er ulovligt. Formålet er at give forældrene en kanal, som de kan føre en dialog igennem.

It-vest leder på Syddansk Universitet, Thomas Ploug, der har forsket i etik på cyberspace, mener, at en så dårlig omtale af Mælkebøtten kan have store konsekvenser, uanset hvad formålet med siden er.

"Mennesket er jo ikke indrettet, så vi kun lader os påvirke af saglige og velbegrundede holdninger. Vi lader os faktisk også påvirke af ubegrundende meninger. Selvom de fleste måske vil savne en begrundelse, hvis de hører, at det her er en dårlig børnehave, bliver man påvirket, fordi man har så mange følelser indblandet, når det handler om ens børn. Derfor udgør sider som den her et problem," forklarer han.

Institutioner som Mælkebøtten bør opfatte den kritik, som de får på bedoemmelse.dk, som starten på en aktiv debat, siger stifteren Mike Hougaard.

"Når forældrene kommenterer Mælkebøtten, så synes jeg også, at institutionen skal gå ind i debatten på hjemmesiden. De problemer i institutionen, der bliver skrevet om, kan være udgangspunktet for en dialog mellem institutionen og forældrene, som har mulighed for at ping-pong'e frem og tilbage på hjemmesiden," forklarer han.







" Alt for stor udskiftning af personale. Ingen aktiviteter rettet ud af huset. Børnene var, da vores søn gik der, overladt meget til sig selv. På positivsiden: De ansatte der var der, gjorde virkelig en indsats, men det kom bare aldrig til at fungere.

Mor til søn i børnehave i Ballerup

(tre stjerner).





" Der var problemer med for lidt personale, og personalet havde slet ikke tid til at lære de nye børn at kende, så de nye børn sad på gulvet uden at kende pædagogerne, da forældrene skulle ud på arbejdsmarkedet igen. Ledelsen er også utrolig dårlig, de lytter ikke på forældrene... Min søn blev en helt anden, så snart han kom væk derover fra, han blev uadvendt og glad.

Mor til søn i vuggestue i Slagelse

(én stjerne).





" Stedet er rigtig dårligt. Der er stor uskiftning i personale og et dårligt arbejdsmiljø. Der er også for mange stuer, og huset kører ikke ens efter de samme pædagogiske principper. Heller ej en god stemning, og stuerne er små.

Mor til datter i vuggestue i København (halvanden stjerne).





" Børnehaven virker overfladisk og uden nævneværdig interesse for det enkelte individ. Syntes der er alt for mange børn i forhold til antallet af pædagoger. Oplever tit episoder som tangerer omsorgssvigt. Børnehaven er umoderne i henhold til dens kommunikative redskaber. Da vores datter startede i børnehaven, måtte vi som forældre fortælle uddannede pædagoger, at der var noget helt galt.

Far til datter i børnehave i Sønderborg

(én stjerne).





Hvad mener du om hjemme-siden?

Er det i orden, at forældrene ucencureret giver institutionerne karakterer på nettet? Hvad vil du gøre, hvis din arbejdsplads bliver hængt ud? Vær med i debatten og skab selv debat ved at skrive til Børn&Unge på mailadressen mlo@bupl.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.