Stiftende generalforsamlinger; BUPL Sydjylland:

Kampvalg uden dramatik

Armene røg op og ned, og en skov af hvide stemmesedler svajede over hovederne på de 630 medlemmer af BUPL Ribe, Sønderjylland og Vejle, der 2. maj sagde ja til at gå sammen i BUPL's største fagforening, Sydjylland. Senere glødede kuglepennene på anonyme stemmesedler, da der var kampvalg til næsten alle poster på det hold, som skal stå i spidsen for den nye fagforening. Skønt der kunne vælges mellem tre kandidater til formandsposten og ditto til næstformandsposterne, foregik det hele uden dramatik.

Tidligere formand i BUPL Vejle Amt, John Nyborg, vandt formandsafstemningen med komfortable 339 stemmer over John Johannesen, tidligere formand i Ribe Amt, der fik 191 stemmer, og Ulla Koustrup, tidligere næstformand i Sønderjyllands Amt, der fik 96 stemmer.

"Det var en dejlig fødselsdagsgave, tak for det," sagde John Nyborg, da det stod klart, at han nu skal lede den store fagforening. Inden valget havde han fortalt, at han havde fødselsdag, og at hans datter havde opfordret ham til at sige, at han fyldte 43 år, ellers ville alle bare tro, at han var ældre.

Næstformandsvalget fik nye aktører, idet Kim Jørgensen, HB-medlem fra Ribe Amt, trak sig til fordel for chancen for en plads i forretningsudvalget på den ekstraordinære kongres dagen efter (læs andet sted i bladet, hvordan det gik). Til de to næstformandsposter valgtes John Johannesen og Ulla Koustrup.

John Nyborg vandt muligvis på sin vanlige direkte facon, som han selv mener virker. På de lange og kraftige klapsalver efter hans valgtale lød det, som om han har ret. Han sagde blandt andet:

"BUPL Sydjylland bliver noget fantastisk, fordi vi er så mange, der står sammen. I fællesskab kan vi bygge noget op. Vi skal give jer en service, så I kan klare det store arbejde, I gør derude. Med jer som baggland er vi i stand til det. I skal nyde godt af den fælles politik, som vi nu har lavet. Vi skal blive bedre til uddannelse af tillidsrepræsentanter, vi skal kæmpe for bedre efteruddannelse, bedre normeringer og bedre løn og arbejdsvilkår."

Lasse Birkelund Nielsen fra Kolding forsøgte at blive nyt HB-medlem, men her valgte forsamlingen to af de gamle, prøvede kræfter, Ann-Dorte Graae, tidligere HB-medlem fra Vejle, og Anne Marie (Mie) Olesen, ligeledes tidligere HB-medlem fra Vejle. Årsagen til, at man ikke tog chancen for lidt fornyelse, var måske, at mange kandidater gjorde meget ud af at fortælle generalforsamlingen, at det kan tage år at blive en god politiker i BUPL, og hvis man ville undgå tempo-tab, skulle man satse på dem, der nu endelig havde lært det.

Inden de mange personvalg stemte generalforsamlingen om ændringer til de vedtægter, som skal gælde for den nye fagforening. Blandt andet havde BUPL Vejle Amt stillet forslag om, at der på fremtidige generalforsamlinger skal være direkte valg af alle lønnede tillidsrepræsentanter i bestyrelsen. Det er man vant til og finder bedst i Vejle, mens man i Ribe er vant til vejledende afstemning, og i Sønderjylland har man konstitueret sig efterfølgende. Bodil Kjær Aarestrup, der senere blev valgt som 2. suppleant til HB, gik ind for det direkte valg med denne begrundelse:

"Som pædagoger er I vant til at kunne læse mennesker, så I er de bedste til at vælge de mennesker, der skal repræsentere jer."

Det syntes forsamlingen også, og forslaget blev vedtaget med 319 stemmer mod 272. Efter nogle mindre ændringer var stemt igennem, blev vedtægterne vedtaget med det, der hedder overvejende majoritet. BUPL Sydjylland var født.



Bestyrelsen: Formand: John Erik Nyborg. Næstformand: John Johannesen og Ulla Koustrup. Kasserer: Bent A. Albrechtsen. HB-medlemmer: Ann-Dorte Graae, Anne Marie (Mie) Olesen.

HB-suppleanter: Palle Petersen og Bodil Kjær Aarestrup. Valgte lønnede: Gerda Nielsen, Hanne Micheelsen, Charlotte Vallø og Ann-Dorte Graae. Resten af bestyrelsen: Bodil Rud Sørensen, Torben Jørgensen, Karina Andersen, Marianne Traberg Hansen, Annette Aarøe, Carsten Høj Nielsen, Dorthe Andresen, Mona Lewandowska, Lasse Birkelund Nielsen, Birte Rasmussen, Kim Jørgensen, Per Wøssner.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.