Stemningsbillede af en ungdomskultur: Lommepengene går til spray

Mikkel, Oliver, Joakim og Rolf fra Københavns Østerbro maler graffiti, når de ikke går i 8. klasse. For drengene handler graffiti om at skubbe til kreative grænser. Børn&Unges udsendte var med drengene i Sydhavnen.

Joakim, 13 år, ryster spraydåsen. Drengen skæver til A4-papiret med den blyanttegnede skitse, han har lavet hjemmefra, og trækker omhyggeligt en blå streg. De næste fire timer bliver skitse til graffiti.

"Det er dejligt at kunne udtrykke sine følelser og sige fuck til andre crews, men jeg bliver altid paranoid, når jeg maler med de her drenge, fordi det bare skal være så perfekt."

Joakim, Mikkel, Oliver og Rolf, som i artiklen er beskyttet med andre navne på grund af drengenes nervøsitet overfor myndighederne, bruger ikke deres lommepenge på tøj og skolemad, men på spraydåser. I halvandet år har det handlet om at blive bedre til at male graffiti. Helst den bedste.

De fire venner fra hovedstadens mondæne Østerbro går i 8. klasse og fik for en en time siden fri fra skole.

Nu står de på industrigrunden bag H.C. Ørstedsværket, som en enig Borgerrepræsentation i Københavns Kommune i 2006 besluttede at etablere som et lovligt graffitimiljø. Parate til igen at male graffiti sammen.

Graffitien, der fik sit gennembrud i 1980'ernes New York, har i 2007 fortsat et godt tag i de danske unge. Ifølge Børn&Unges kilder er de organiseret i cirka 100 "crews" landet over. Mange starter unge.

"Jeg har fortalt mine forældre, at jeg er til fødselsdag hos Mikkel lige nu. Faktisk må jeg ikke male graffiti for mine forældre. Kun skitser på papir," siger Rolf på 13 år.

Selv om den rødhårede dreng efter sigende er gruppens bedste maler, vil Rolf ikke have farve på sig. Det afslører hans bluff overfor mor og far. Han ifører sig plastikhandsker, der forhindrer malerdryp på hænderne og forældrenes mistanke.

"Vi startede med at lave skitser på papir, da vi gik på "fritteren" i slutningen af 3. klasse. Hvis jeg fik et hvidt stykke papir og en blyant, kunne jeg ikke lade være. Dengang var vi på niveau med Joakim."

Rolf smiler og griner sammen med Oliver, 14 år, der står med en dryppende malerrulle i hånden og forsøger at lægge en lyserød baggrund til sit næste billede. Joakim fnyser, men nikker til sidst enigt.

"Jeg kunne godt finde på at male alene, men jeg har ikke gjort det endnu. Jeg er lidt for usikker. Det er altid godt at støtte sig op ad nogen, der er bedre end en selv," siger han og trækker en hvid maske på.



Frisk luft. Himlen over Sydhavnen er gavmild med solstråler og nærig med skyer, da Mikkel, Oliver, Joakim og Rolf efter en times slid har malet betonmurens gamle spraybilleder over med lyserød baggrundsfarve. De utallige, farverige malerier på væggene, der omkranser industrigrunden ned til havnebassinet, vidner om, at H.C. Ørstedsværket før har haft besøg af graffiti-entusiaster.

"Hvis det er lovligt at male, ligesom det er her, må man godt male over de andres billeder. Ellers kommer der aldrig noget nyt at kigge på," forklarer Rolf og danner sig et overblik over "lærredet".

Joakim misser med øjnene, da solens stråler rammer ham under kaskettens skygge. Den hvide maske, der beskytter ham mod malingdampenes hærgen i barnehjernen, bevæger sig og en mumlen finder vej.

"Ah, frisk graffitiluft. Solen skinner igen over Sydhavnen. Sådan er det altid, når vi maler."

Joakim fisker en lille, sort Nokia-mobiltelefon op ad lommen og sætter den på musik-afspilning.

Mikkel på 14 år og Oliver med rød maske nikker i takt til hip-hop-rytmerne fra den lille sorte box, der skaber stemning. De er i gang med hver deres "piece" ved siden af hinanden.

"Min mor har købt den her røde maske til mig i et byggemarked, fordi hun er sådan en sikkerhedsfreak," forklarer Oliver med seriøs mine.

Joakim, der selv har fået godt gang i sine blå bogstaver på betonvæggen, giver vennen ret i alvoren.

"De gamle malere kan ikke huske noget, fordi de har sprayet så meget med usunde dåser," siger han.

"Men de kan stadig vise mig, hvordan jeg bliver bedre."

Joakim samler dåsen op med hvid farve, hvor inskriptionen "Keep Out Of Reach Of Children" ikke afskrækker drengene fra at kalde "Molotov" for markedets bedste spray-mærke. Indenfor de sidste 5-6 år er fabrikanter af spraymaling begyndt at producere dåser specielt til graffiti-malere.



Loven styrer. Ifølge TV2 Lorry er graffitien fordoblet i København. Mikkel, Oliver, Joakim og Rolf har ifølge dem selv aldrig malet ulovligt, men er fristede.

"Det giver et adrenalinkick at male ulovligt. Det giver det her ikke," siger Mikkel og sprayer maleriets kanter op med en sart grøn, der klæber grådigt til Sydhavnens lovlige graffitivægge.

"Altså, når jeg er i udlandet, som da jeg var på Mallorca for kort tid siden, så lægger jeg da mærke til al den graffiti, der er," forklarer Joakim, der efter blot få år i graffitikulturen kender de mest respekterede signaturer fra crews verden over. Crewet "MOA" er eksempelvis Danmarks største.

"Det startede med, at jeg så nogle film om graffiti, og så begyndte jeg at kende nogle drenge fra 9. klasse, der malede. Men det eneste ulovlige, jeg selv har lavet, er at sætte klistermærker på toge."

"Ja, men altså når jeg er til skole-hjem-samtaler, siger de stadig, at jeg maler for meget," supplerer Oliver. Han deler oplevelsen af at have forældre, politi og lærere på ryggen med Rolf, der flere gange har fået advarsler i skolen på grund af sin forkærlighed for sprayfarver.

"Jeg passer altid på, hvem jeg fortæller om min graffiti, fordi lige pludselig siger jeg det til de forkerte, som så siger det til politiet," forklarer Oliver og spreder mystik om sine aktiviteters lovmæssighed.

Joakims maleri er ved at være færdigt. Stoltheden over farvernes spil på muren overtrumfer for en stund den manglende spænding ved det lovlige maleri. De andre smiler anerkendende til Joakim, der er trådt et par skridt tilbage for at beundre sit arbejde.



"Vi er jo Østerbro-drenge alle sammen, skal man tænke på," siger Rolf og blinker over malermasken.

"Ja, vi har jo råd til vores egen maling. Vi stjæler den ikke," lyder det fra Mikkel, og Oliver nikker:

"Jeg synes, det er klamt at stjæle."

Mikkel river sig ud af rollen som den pæne københavner-dreng og joker kækt, før han maler færdigt.

"Men altså, DSB er stadig de Danske Stats-Bøsser og gode nok at have, så vi har noget at male på. Bare synd, at man skal betale 20.000 kroner for det."



ordbog

Bombe = Male

Crew = Graffitibande

Piece = Vægmaleri

One = Graffitisignatur

Fresh = Når noget er rigtig flot

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.