Speedrekruttering gav Morten job. "Det var en virkelig fed mulighed"

Aarhus Kommune har sendt 46 pædagoger på 7 ugers praktikvejlederuddannelse. For at fylde vikarstillingerne valgte de at afholde ’speedrekruttering’ for jobsøgende pædagoger.

Morten Mellbak Branth ved, hvordan det er at være arbejdsløs pædagog, men ’speedrekruttering’ for jobsøgende pædagoger og vikarløse institutioner har hjulpet ham ind på arbejdsmarkedet igen. Her scorede han nemlig et vikarjob.

Aarhus Kommune skulle bruge vikarer, mens 46 pædagoger var på efteruddannelse. Derfor valgte kommunen sammen med BUPL at holde ’speedrekruttering’, hvor de ledige kunne kurtisere vikarløse institutioner og omvendt. De ledige pædagoger kom ud i små grupper for at snakke med en leder. Her havde leder og pædagog hver 3-5 minutter til at præsentere sig selv.

»De andre ledige havde fået at vide, at de skulle forberede en lille præsentation af sig selv, men jeg havde bare fået en mail om at møde op. Derfor tog jeg derud uden at have forberedt noget som helst,« fortæller Morten Mellbak Branth.

Hjemmefra havde han heldigvis læst op på de forskellige institutioner, der skulle deltage. Han vidste allerede, inden han mødte op, hvilke institutioner han gerne ville ’speeddate’ med.

»Jeg forberedte min præsentation i hovedet, mens institutionerne fortalte om sig selv. Jeg havde jo researchet på dem i forvejen, så jeg havde lidt tid til at tænke over, hvordan jeg ville sælge mig selv bedst muligt,« siger han.



Bevar roen. Morten Mellbak Branth valgte at fortælle om sin faglige erfaring, og hvad han kunne tilbyde institutionen.

»Det vigtigste var at bevare roen. Jeg passede på ikke at virke alt for overenergisk, for så risikerede jeg bare at falde over ordene. Det var jo på en måde en jobsamtale, så jeg skulle jo sælge mig selv, men jeg tænkte også hele tiden over, at jeg skulle kunne stå inde for det, jeg sagde,« siger han.

Morten Mellbak Branths plan gav pote. Da dagen var omme, havde han scoret et vikariatjob, først i vuggestuen Sabro og dernæst i Pilehuset. Vikariatet var også en hjælp til Morten Mellbak Branths videre arbejdsliv: Allerede fire dage inde i sit vikariat blev han tilbudt et job i en anden børnehave.

»Jeg brugte den institution, jeg var vikar i, som reference til min jobsamtale. På den måde har jeg indirekte fået et job ud af at være med i jobrotation,« siger han.



Vi vender bøtten. Aarhus Kommune har i samarbejde med BUPL holdt speedrekruttering for pædagoger to gange. Faglig sekretær i BUPL ­­

Aarhus Carin Weibull har været med til at gennemføre projektet. Hun synes, speedrekrutteringen har både fordele og ulemper.

»Det er en succes på den måde, at vi prøver at råde bod på den klemme, arbejdsløse sidder i. Normalt tager det lang tid at søge arbejde, men med speedrekruttering behøver det ikke tage så lang tid. Desuden vender vi bøtten, så lederne også skal forsøge at gøre sig lidt attraktive,« siger hun.

Selvom Morten Mellbak Branth kunne bevare overskuddet under speedrekrutteringen og scorede et vikariat, er ikke alle pædagoger glade for metoden.

»Det er svært for nogle af de arbejdsløse. De er mange, og det skal gå stærkt, så de skal virkelig byde sig til. De kan komme til at tænke, ’hvordan har jeg overhovedet en chance?’. Derfor evaluerer vi projektet fra gang til gang for at se, om vi kan forbedre det,« siger Carin Weilbull.

Aarhus Kommune forventer at holde speedrekruttering i forbindelse med jobrotation igen i september. Tidligere erfaringer fra andre jobrotationer har vist BUPL Aarhus, at et godt netværk er essentielt for at få job.

»Når man kommer ud i en jobrotation, kan man få skabt et netværk, og det er nøglen til at få job. Det viser sig gang på gang, at det er lettere at få et job, når man har et netværk i branchen og bliver et kendt ansigt der,« siger Carin Weilbull.

Lige nu er 24 af projektets deltagere i gang med deres vikariat. 12 af de pædagoger, der fik et vikarjob gennem ordningen, har fået job.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.