Socialt ansvar: Stigende behov for gældsrådgivning

Gældsrådgivningen i Daginstitutionen Konge­lyset åbner i en tid med stigende behov for rådgivning om gæld og privatøkonomi.

De frivillige i Daginstitutionen Kongelyset er med til at løse et stigende problem herhjemme. Danske familier efterspørger nemlig gældsrådgivning som aldrig før, og flere organisationer og foreninger etablerer derfor nye tilbud til danskere med ondt i økonomien.

Initiativet på daginstitutionen i Slagelse er ét blandt ni nye tilbud, som den kirkelige organisation KFUM’s Sociale Arbejde åbner i 2013 for at imødekomme den store efterspørgsel. Dermed er organisationen oppe på 16 steder, hvor man som gældsplaget dansker kan søge råd og vejledning.

Der er mange børnefamilier blandt de folk, der henvender sig i gældsrådgivnin­gerne. Ved seneste status havde KFUM’s Sociale Arbejde afsluttet 519 rådgivningsforløb, og 42 procent af disse familier havde børn under 18 år.



Flere dårlige betalere. Antallet af dårlige betalere slog i 2012 rekord med over 220.000 danskere registreret i RKI-registeret. Og danskernes voksende gældsproblemer bemærkes også hos andre foreninger, der tilbyder gratis gældsrådgivning.

Den Sociale Retshjælp har på grund af et stigende antal henvendelser valgt fra februar at holde aftenåbent to dage om ugen i København og Aarhus og samtidig udvide den telefoniske rådgivning.

Også Forbrugerrådets Gældsrådgivning er meget efterspurgt, fortæller projektleder Annette Mathiasen.

»På landsbasis har vi tre til fire måneders ventetid på at få rådgivning. I 2012 udvidede vi åbningstiden og rådgav 25 procent flere borgere end i 2011. I år har vi rekrutteret flere frivillige for at klare det store pres og har indledt et nyt projekt for unge med gældsproblemer,« siger Annette Mathiasen.

Forbrugerrådet har efter årsskiftet også startet et nyt rådgivningscenter for borgerne på Lolland-Falster.



En ond spiral. De mange gældsplagede danskere skal ses i lyset af den finansielle krise, mener projektlederen.

»Flere er blevet fyret eller har oplevet lønnedgang, og det har en stor indflydelse på resten af deres liv. Nogle bliver påvirket psykisk, og samlivet med manden eller konen tager også skade. Hvis det ender med en skilsmisse, kommer man nemt ud med gæld, fordi huset måske bliver solgt til en lavere værdi, end da man købte det. Det er en ond spiral, der gør det svært at klare resten af livet, når man ikke har styr på økonomien,« siger Annette Mathiasen, der også skyder skylden på de populære kviklån.

»Det er i dag nemt at optage dyre lån med en høj rente, som kan virke som et plaster på såret, men i det lange løb er det med til at vælte økonomien omkuld,« siger hun.



ØKONOMISK UTRYGHED VÆRRE END DRUK

TrygFondens tryghedsmåling 2007 viser en sammenhæng mellem, hvor tryg man oplevede sin barndom, og hvordan ens families økonomiske situation var:

• Omkring hver fjerde adspurgte husker deres barndom som økonomisk utryg i større eller mindre grad.

• De adspurgte, der voksede op med økonomisk utryghed, oplevede generelt deres barndom som mere utryg. Og faktisk viste økonomisk utryghed sig at have en større indflydelse på trygheden end mobning, alvorlig sygdom i familien eller misbrugsproblemer i hjemmet.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.