Snydt for løn og pension. Rikke fik 134.000 kroner efter løntjek

Efter et løntjek fik pædagog Rikke Klemme 121.000 kroner i manglende lønudbetaling og 13.000 til pensionen. I efterårsferien blev der råd til både cafétur og biograf med børnene.

Som pædagog ved Rikke Klemme godt, at lønnen ikke giver råd til et luksusliv. Men da hendes opsparing hen over sommeren 2014 var brugt op, og rådighedsbeløbet hver måned blev meget stramt, forekom hendes løn hende alligevel for lav. Hun havde arbejdet som børnehavepædagog i 10 år og fraregnet en barsel optjent anciennitet i over otte år.

»Det kunne bare ikke passe. Jeg fik udbetalt omkring 13.000 kroner hver måned, og det kunne jeg godt leve for, men mit køleskab skulle ikke gå i stykker. Det var sådan noget, jeg begyndte at tænke,« siger Rikke Klemme.

Den 40-årige pædagog bor i eget hus i Thisted og er enlig mor til to piger på syv og ni år.

»Den lille var begyndt at spørge: ’Har vi råd mor’, når vi skulle købe noget,« fortæller hun.



Fejl i løntrin. I dag er der kommet ro på familiens økonomi, for da Rikke Klemme efter sommerferien bad BUPL tjekke hendes lønsedler, viste det sig, at lønnen var for lav. Igennem hendes ansættelse som pædagog skulle hun være steget i løn tre gange og burde nu være på løntrin 36 og ikke løntrin 27, som hun i årevis havde befundet sig på. Fejlen blev rettet, og Rikke Klemme fik lønefterbetalinger på godt 121.000 kroner før skat og 13.000 kroner til pension. Hun har også i udbetalt løn fået 2.000 kroner mere at leve for hver måned.

Pengene skal udover at lette hverdagen gå til at fuge familiens gamle hus, og pigerne får hver deres konfirmationsopsparing og en ny cykel. I efterårsferien blev det også til ekstra forkælelse.

»Vi var på Sydfyn hos min søster, og der ’gav mor’. Vi plejer at skulle vælge, sådan at vi godt kan tage i biografen, men så kan vi ikke gå på café og få varm kakao bagefter. Men det kunne vi godt i efterårsferien. Det var vildt fedt at få lov til at forkæle på den måde,« siger Rikke Klemme.



Tak for lån. Rikke Klemme er ansat som pædagog i en lille privat børnehave, som hører under en friskole på Thisted-egnen. Selvom pengene til Rikke er en stor post for skolen at skulle af med, har der ingen sure miner været.

»Da jeg fortalte min leder om pengene smilede han og sagde: ’Dem skal du have Rikke. Tak for lån’,« fortæller Rikke Klemme.

BUPL og ledelsen har sammen udregnet beløbet, og Rikke Klemme råder andre pædagoger, der er i tvivl om deres løn, til at kontakte deres tillidsrepræsentant eller BUPL.

»Det er så nemt at ringe og sige: ’Gider du lige tjekke, om det her er rigtigt?’ De spurgte mig om nogle datoer for, hvornår jeg havde været der og der og kunne med det samme fortælle mig, at så skulle jeg have sådan og sådan. Der er ingen dumme spørgsmål,« siger Rikke Klemme.



Med livrem og seler. På sin tidligere arbejdsplads var Rikke Klemme selv tillidsrepræsentant, og hun plejer at have helt styr på alt omkring løn og ansættelse. Men da hun skiftede fra en kommunal børnehave til den private på friskolen, var hun ikke opmærksom på løntrinnet.

»Jeg vidste, jeg ville gå ned i løn, fordi der var en række funktioner, jeg ikke længere skulle have, og løntrinnene var anderledes i de Frie Grundskolers tabeller, så jeg ­undrede mig først, da vi for alvor manglede ­penge,« fortæller hun.

Hun havde heldigvis gemt alle sine ansættelsespapirer og lønsedler, som er den ansattes dokumentation for eventuelle fejl. Rikke Klemme er også glad for, at hun er medlem af BUPL.

»Jeg er sådan en, der går med livrem og seler, så jeg meldte mig ind, da jeg begyndte på uddannelsen. Jeg ved godt, at nogle tager chancen, men jeg vil gerne vide, at der er nogen, der kan hjælpe. Og nu fik jeg virkelig brug for det. BUPL har været fantastisk,« siger Rikke Klemme.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.