At skrive en bog er en lang proces

Idéen til ’Vi ses, far’ blev undfanget på Luise Gibler Rohdes timelange pendlerture med S-toget.

I 2012 var Luise Gibler Rohdes mand af sted på en lang mission for Forsvaret. Det betød en meget anderledes hverdag for hende og for sønnen Frederik på fire år. For at bearbejde oplevelsen for dem begge, fødtes idéen om en børnebog om emnet.

På timelange pendlerture med S-toget skrev hun de første udkast på nogle tomme sider bag i sin kalender. I løbet af et par måneder fik hun hold på historien, rækkefølgen og sprogtonen. Kort efter kontaktede hun Emilie Melgaard Jacobsen, som hun vidste, kunne illustrere. De to indgik herefter et tæt samarbejde om bogen uden at gøre sig helt klart, hvor lang processen ville blive. Og uden at vide, hvordan de skulle få økonomien til at gå op.

»Vi har hele tiden været klar over, at vi nok ikke ville tjene fedt på bogen. Men vi er ligeglade, for det vigtigste er, at den kommer ud til så mange som muligt. At arbejde med bogen har været lønnen i sig selv. Da den kom fra tryk, havde jeg ammehjerne i tre dage. Det var lidt ligesom at få et barn,« siger Luise Gibler Rohde.

»Når man får gode og positive tilbagemeldinger fra både børn og voksne, tikker det ind på energikontoen. Det kan slet ikke beskrives, hvor fedt det føles,« siger Emilie Melgaard Jacobsen.

Luise Gibler Rohde brugte det meste af 2014 på at få et forlag til at udgive bogen. Men ingen var interesseret. Så hun søgte penge fra Veterancentres pulje til forskellige formål i Forsvaret og fik 38.400 kroner. Det var lige nok til en grafiker, tryk af 1.050 eksemplarer og et meget lille honorar til Emilie Melgaard Jacobsen.

»Vi håber stadig, at den nå længere ud end til soldaternes børn. For mange børn har savn i deres hverdag, og de er jo ikke blevet spurgt til råds, når deres far eller mor vælger at være væk hjemmefra i længere perioder. De har krav på en forklaring på, hvad der sker,« siger Luise Gibler Rohde.



En streg til børn. Illustrator Emilie Melgaard Jacobsen er ny i rollen. Hun tegner og maler meget og har forsøgt at sende ting ind til forlag, men hun har aldrig illustreret noget, som er blevet udgivet. ’Vi ses, far’ føler hun et stort ejerskab til, fordi hun har været med helt fra begyndelsen.

»Processen har lært mig om, hvad der ­kræves. Det, man gør, skal være konkret, og jeg kan se nu, at det, jeg før har sendt af sted, har været skitser. Luise mente, at min streg appellerer godt til børn, og det har været en kæmpe forløsning for mig, at være med til at lave den her bog, fordi det er noget, der er blevet færdigt, og som andre kan se og få glæde af,« siger hun.



Flere bøger på vej. Arbejdet med bogen har givet begge blod på tanden til at skrive og tegne flere børnebøger. De ved allerede, at den næste skal handle om posttraumatisk stress.

»Det er en lidelse, som man ikke kan se, men som betyder en del i barnets hverdag. Barnet kan tro, at far er ked af det på grund af noget, barnet har gjort, så det åg skal løftes af barnets skuldre. Og så tænker vi, at den problematik heller ikke kun er aktuel for soldaterfamilier, for det er efterhånden en folkesygdom at have stress. Det anderledes med dette emne er, at ingen af os har haft det inde på livet, så der skal lige researches lidt mere, inden vi er klar,« siger Luise Gibler Rohde.

Og så er der en anden bog, hun længe har drømt om at skrive. Den er mere til den sjove side.

»Bogen skal hedde ’Min farmors løse bryst og andre ting, der kan tages af’. Idéen har jeg fået, fordi Frederik er helt vild med farmors gamle brystprotese, som han har fået. Og min morfar havde gebis, og jeg syntes, at det var så fascinerende, når han tog det ud. Så der ligger en fortælling om proteser inde i mig, som helt klart skal ud,« siger hun.



Gode råd om at skrive en børnebog

1. Tro på din idé, og tal med andre om den.

2. Vær ikke bange for at vælge benhårdt til og fra.

3. Lad andre læse manuskriptet før udgivelse, og vær åben over for kritik.

4. Prøv den af på nogle børn.

5. Læs den højt for sig selv.

6. Tag eventuelt på et kursus i børnebogsskrivning, der er mange gode fif at hente.

7. Giv ikke op på grund af afslag fra forlag. Tænk alternativt.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.