Skal vi lege doktor?

Børn skal vide, hvad de går ind til, før de kommer på hospitalet. Det mener ergoterapeut Lise Giødesen, som besøger børnehaver med en stor kuffert fyldt med lægeudstyr og kitler i børnestørrelse.

Store kolde lokaler med apparater, der bipper. Voksne i hvidt tøj med mærkelige instrumenter hængende om halsen. Nogle af dem trykker lige dér, hvor det gør mest ondt. Og så stikker de med nåle.

Sådan kan børn opleve at komme på hospitalet. Derfor er det vigtigt at forberede dem på, hvad lægerne egentlig foretager sig, når de lytter, kigger, stikker og mærker. Ellers kan hospitalsbesøget blive en meget ubehagelig oplevelse, der sætter spor i barnet længe efter, det er kommet hjem igen. Og da langt de fleste indlæggelser af børn foregår akut, skal børnene forberedes, før skaden sker.



Dét budskab har ergoterapeut Lise Giødesen viet sit liv til at få ud blandt pædagoger og forældre til små børn. Derfor er den store børnehave Ryomgård i Kastrup i dag blevet omdannet til hospital, og de medbragte patienter er en flok lyserøde enhjørninger, stribede hunde, Bratz-dukker, brune bamser og en enkelt tukan.

"Hvor mange af jer har prøvet at være til lægen," spørger Lise Giødesen ud i lokalet, hvor 100 små hoveder kigger med store øjne op på kvinden i den hvide kittel. De fleste rækker ivrigt fingeren i vejret, som om det gælder om at have fingerspidsen højest.



"Jeg har været på tandlægen," råber en af drengene midt i flokken. Han gentager det et par gange - så har alle hørt det.

Nu hiver Lise Giødesen seks af børnene op til en lille teaterforestilling. To patienter klædt i lyserødt fra top til tå bliver indlagt på Ryomgård-hospitalet. Patienterne har også en mor med på hospitalet. Samtidig kommer tre små beklemte læger på arbejde med kitler og masker på. Den ene af lægerne skal lytte til patientens hjerte med stetoskopet.

"Hvordan lyder det, doktor," spørger Lise Giødesen.

"Godt," siger Simon, mens han holder sig pinligt berørt for munden og griner lidt. Nu skal den anden lille læge kigge ind i patientens øre.

"Fint," lyder diagnosen.



Mere skade end gavn. Lise Giødesen har arbejdet i mange år med at forberede børn på at komme på hospitalet og ved, hvilke konsekvenser et ubehageligt møde med lægeverdenen kan have.

"Børnene kan blive utrygge i lang tid efter. De kan blive pylrede og vrede, de vil ikke have, at forældrene går og vil ikke lade forældrene røre dem," siger Lise Giødesen, der selv havde en meget ubehagelig oplevelse med hospitalet, da hun blev indlagt som fireårig. En dag fik hun at vide af sin mor, at de skulle besøge en tante på hospitalet. Men da de kom frem, viste det sig, at Lise Giødesen skulle indlægges og være på hospitalet i en uge.

Moderen gik med det samme og måtte kun komme på besøg to gange. Den oplevelse står stadig lysende klar i Lise Giødesens hukommelse. Derfor vil hun gerne spare andre børn for at få en dårlig oplevelse i forbindelse med et hospitalsophold.



Hun fortæller, at forældre og pædagoger ofte gør mere skade end gavn, når de prøver at berolige børnene. For eksempel siger voksne ofte: "Bare rolig, det gør ikke ondt," men når så kanylen gør ondt, føler barnet, at man har løjet.



Selvom børnene viser stor interesse for hospitalslegen på Ryomgård, skræmmer stetoskop og en lille lygte ind i øret ikke dagens lægeteam. Der skal noget vildere til. Alle børnenes øjne bliver spærret helt op både på forreste og bagerste række, da den berømte nål kommer frem.

"Helene, du behøves ikke at være bange. Det gør ikke ondt," råber en lyshåret dreng støttende nede fra de bagerste rækker.

Helene bliver gjort klar til operation, og både mor og lægerne får operationshætter på. Efter den vellykkede seance, hvor der bliver rørt lidt på maven og sagt "operation, operation, operation", skal doktor Simon informere patienten.

"Nu siger du til patienten, at operationen gik godt, og at hun er blevet rask," siger Lise Giødesen.

"Rask!" siger lægen til Helene. Kort og kontant.



Kylling i fuld narkose. Lise Giødesen viser også et dræn frem. Det har mange børn prøvet at få lagt i øret, men de færreste ved, at det bare er en lillebitte perle og ikke et tykt rør. Det er ofte den slags uvidenhed, der gør børnene utrygge ved hospitalet, mener Lise Giødesen.

"Der er mange misforståelser, og det er vigtigt at få forklaret, præcis hvad der skal ske. For eksempel tror mange børn, at man tager noget fra dem, når man tager temperaturen eller tager en blodprøve," fortæller Lise Giødesen.



Efter operationen er det blevet bamsernes tur. Børnene får kitler og masker på, og Lise Giødesen har linet op på det lange bord med rigtige stetoskoper, små lygter, narkosemaske og sprøjter. Simba, løveungen fra Løvernes Konge, kommer hurtigt til at ligne en mumie indrullet i bandager fra snude til halespids og med klap for øjet. Bamses Kylling bliver lagt i fuld narkose, og den lyserøde enhjørning får så mange sprøjter, at den må være mere end almindeligt syg.



En af drengene går rundt og trykker på de andre børn med et stetoskop.

"Vi skal lige se, hvor din mave går til," siger han, mens han holder stetoskopet ind mod en af pigernes maver. En anden dreng får taget en blodprøve med en lygte.



"10!" lyder diagnosen.

Nu kan man muligvis ikke få resultatet 10 i en blodprøve, og det er nok heller ikke normalt, at læger bruger deres lygter som lyssværd i en simuleret fægtekamp mellem Luke Skywalker og Darth Vader, men det gør nok heller ikke så meget. For i dag har børnene på Ryomgård været tæt på lægekitler, stetoskoper og sprøjter uden at være bange.





Besøg et hospital

På nogle hospitaler kan børnehaver besøge enten skadestuen eller børneafdelingen. Børn&Unge har kontaktet samtlige hospitaler for at høre, om de modtager besøg fra børnehaver. Her er de hospitaler, der har svaret, at de tager imod besøg. Bemærk, at besøgene er afhængige af, hvor travlt de pågældende afdelinger har.

Region Hovedstaden:

Frederikssund Hospital. Skadestuen. Tager kun imod lokale. Tlf: 4829 5540

Helsingør Hospital. Skadestuen. Tlf: 4829 2410

Bispebjerg Hospital. Skadestuen. Tlf: 3531 2322

Hillerød Hospital. Børneafdelingen. Tlf: 4829 4333

Bornholms Hospital. Børneafdelingen. Tlf: 5690 9120

Amager Hospital. Skadestuen. Tlf: 3234 3500

Region Midtjylland:

Regionshospital Herning. Børneafdelingen. Tlf: 9927 2727

Regionshospital Randers. Børneafdelingen. Tlf: 8910 2703

Region Sjælland:

Holbæk Sygehus. Børneafdelingen. Tlf: 5948 4231

Næstved Sygehus. Børneafdelingen. Tlf: 5651 4348

Roskilde Sygehus. Børneafdelingen. Tlf: 4732 4222

Region Nordjylland:

Sygehus Thy-Mors. Skadestuen. Tlf: 9617 6276

Region Syddanmark:

Vejle Sygehus. Skadestuen. 7940 6110

Tønder Sygehus. Skadestuen. Tlf: 7392 6302

Svendborg Sygehus. Skadestuen. Tlf: 6320 2061

Sønderborg Sygehus. Børneafdelingen. Tlf: 7418 2570

Sønderborg Sygehus. Skadestuen. Tlf: 7418 2323

Kilde: Børn&Unge, marts 2008





Mange børn indlægges

Hvert år bliver flere end 150.000 børn mellem nul og ni år indlagt på hospitalet. Heraf er mellem 80 og 90 procent af indlæggelserne akutte.

Jo yngre børnene er, jo oftere bliver de indlagt. Børn under ét år står for over halvdelen af alle indlæggelser.

I 2005 havde børn mellem nul og ni år sammenlagt næsten en halv million sengedage på hospitalet.

Kilde: Danmarks Statistik





Leg med Lise Giødesen besøger gerne børnehaver, hvor hun arrangerer rollespil, viser en film om børn på hospital og slutter af med den frie leg, hvor der er instrumenter og kitler til rådighed. Hun kan kontaktes på mailadressen:

lisegiodesen@newmail.dk eller på telefon: 3961 0362

Du kan læse mere om emnet på Lise Giødesens hjemmeside: www.boernpaahospital.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.