Skak er et hit

I SFO'en Solsikken i Gislinge spiller børnene skak. Lederen, Ziska Seirup, brænder for det ternede spil, og hendes entusiasme har sat sit aftryk.

En klog mand sagde engang: Det er nemt at få banket noget op, hvis bare der er nogen, som gør noget.

Det udsagn vil 44-årige Ziska Seirup, leder af SFO'en Solsikken i Gislinge ved Holbæk, gerne skrive under på.

For godt et år siden besluttede hun at lave et ugentligt skakværksted for børnene i Solsikken. Og tiltaget er blevet en bragende succes. For mange af børnenes vedkommende har det ternede brætspil vundet over både fodbold og videospil.

Af institutionens 100 børn har over halvdelen været en tur forbi skakværkstedet, og godt 25 børn deltager i skakværkstedet hver eneste uge.

"Vi har formået at gøre skak til et hit. Det er cool at kunne. Andre steder kigger folk og siger 'hvad er det for noget nørdet noget?', men her synes børnene, det er sejt at kunne spille skak,", siger Ziska Seirup.

Selv blev Ziska Seirup interesseret i skak, fordi hendes søn spillede. Før han begyndte, havde hun ikke brugt meget energi på det strategiske spil.



Hjælp fra eliten. Ziska Seirup vidste, at Per Bromann, der er lærer på Gislinge Skole, som Solsikken hører under, spillede skak på højt plan og havde vundet DM i skak for hold med elever fra skolen. Hun havde brug for hans evner, hvis projektet virkelig skulle tage fra.

"Jeg kunne godt lære børnene reglerne. Men så snart de blev bedre, havde de brug for en, som virkelig kunne gøre dem gode."

Det tog hende tre år at overtale Per Bromann til at tage nogle timer i SFO'en. Men endelig lykkedes det, og siden har han undervist en gang om ugen.

Da værkstedet startede, kendte ingen af børnene skakreglerne. Men efterhånden er spillet kommet ind under huden på dem, og mange hiver nu også brikkerne frem uden for skakværkstedet. Desuden har flere af børnene deltaget i stævner i skoleskak-regi, blandt andet Sjællandsmesterskaberne. Det på trods af at de aldrig havde spillet skak før værkstedets start.



Et hit. Skak er et struktureret spil, som stiller store krav til koncentrationsevnen. Alligevel bliver børnene ofte hængende og kigger hinanden over skulderen, ligesom det er tilfældet med videospil. Brætspillet giver også personlige sejre til nogle af de børn, som ikke vader i succes til daglig.

"De kan faktisk sætte sig ned og blive et hit her," fortæller Ziska Seirup.

Ziska Seirups passion er skak. Men det er egentlig underordnet, mener hun. Det vigtige er, at børnene fornemmer de voksnes entusiasme.

"Du kan få hvilket som helst værksted til at være en succes, hvis den ansvarlige voksne synes, at det er det fedeste i verden. Børnene kan mærke energien, og at man synes, det er fedt. Og når de kan det, får du det også til at være en succes," siger Ziska Seirup, som planlægger at anskaffe skakbrikker til udendørsbrug, så børnene kan trække spilleglæden med ud i sommervejret.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.