Shop amok på blå stue. Åbner genbrugsbutik i institutionen

Leder Claus Eskildsen er dybt engageret i frivilligt arbejde, og sammen med pædagogerne i daginstitutionen Kongelyset har han netop åbnet en genbrugsbutik.

Når far eller mor kommer ned i daginstitutionen Kongelyset og opdager, at sønnens flyverdragt stumper lidt over knæerne, eller at datteren er vokset ud af den fine kjole, er der ingen grund til bekymring.

De ansatte i Kongelyset har netop åbnet en genbrugsbutik, PixiBixen, i et af institutionens ledige lokaler. Her kan forældre, bedsteforældre og andre interesserede shoppe løs og samtidig aflevere det tøj eller legetøj, de ikke længere har brug for. Alt sammen til et godt formål.

»Butikken handler kun med børnerelaterede ting, og genbrugsbutikken er til gavn og glæde for forældrene i vores institution, men også for andre i lokalsamfundet,« siger Claus Eskildsen, leder af Kongelyset, som er en selvejende institution under KFUM’s Sociale Arbejde. Daginstitutionen kører også et socialt projekt med økonomisk rådgivning samt en familiecafé.

PixiBixen er etableret som en socialøkonomisk virksomhed, hvor det økonomiske overskud skal gå til sociale formål i lokalområdet. Målet er desuden at ansætte en person i løntilskud, som med tiden vil kunne skabe en deltidsstilling til sig selv i butikken.

Genbrugsbutikken har netop haft sin første åbningsdag, og personalet i Kongelyset overlader nu projektet til forældre og andre frivillige, der har meldt sig på banen. Der er blevet dannet en styregruppe,som står for ledelsen af butikken og sørger for at skaffe frivillige nok.



Inspirationstur. Idéen til projektet opstod for godt et år siden, da Kongelysets personalegruppe snakkede om, at de godt kunne tænke sig at få et bedre indblik i den organisation –’ altså KFUM’s Sociale Arbejde – og de værdier, der står bag dem som daginstitution.

Derfor tog de ansatte på inspirationstur for at se, hvad man gør i andre institutioner, og for at besøge KFUM’s sociale caféer og genbrugsbutikker.

»Vi mødte en masse engagerede folk og mærkede nærheden og varmen, så da vi kom hjem i daginstitutionen igen, var vi helt tændte og begyndte straks at tale om, hvordan vi selv kunne gøre en social indsats,« siger Claus Eskildsen.

Kongelyset havde et tomt lokale på cirka 45 kvadratmeter stående, som ikke var blevet brugt de sidste 20 år. Derfor opstod der hurtigt en idé til at rydde lokalet og lave en genbrugsbutik.

Lokalsamfundet bakkede op om projektet, og en række lokale håndværkere har gratis sat lokalet i stand. Et byggemarked har givet maling, en tømrer har lavet et lille tekøkken, andre har stået for nye vinduer og hoveddør eller lagt gulv.



Hårdt arbejde. Claus Eskildsen og nogle af de ansatte i daginstitutionen har arbejdet hårdt, men den glæde og entusiasme, de får tilbage, gør det hele værd.

»Vi er nogle stykker i personalegruppen, som virkelig brænder for projektet. Hvis du spørger min kone, så synes hun, jeg snart skal slappe lidt af. Men nu slipper vi og skal ikke længere arbejde gratis. Nu er PixiBixen åbnet, og de frivillige kører den,« siger Claus Eskildsen.

Han mener, at andre daginstitutioner også sagtens kan gøre som Kongelyset og etablere sociale projekter.

»Enhver daginstitution har et socialt ansvar. Det kræver kreativitet og vilje at starte et socialt projekt op, men de egenskaber har alle mennesker,« siger Claus Eskildsen.



KFUM's Sociale Arbejde

• KFUM's Sociale Arbejde er en af en række selvstændige landsorganisationer, der udspringer af KFUM.

• Formålet for KFUM's Sociale Arbejde er at yde en social indsats og bidrage til at skabe værdige kår for mennesker.

• Organisationens aktiviteter tæller blandt andet sociale caféer, genbrugsbutikker, børnehjem og behandlingstilbud til voksne.

• Syv daginstitutioner i Danmark hører under KFUM's Sociale Arbejde.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.