Sådan skabes trygge fællesskaber. Massage giver færre konflikter

Når børn masserer børn, lærer de at udvise empati og omsorg. Det kan sænke konfliktniveauet, mener massageterapeut Line Calberg Neess.

I en travl hverdag kan konfliktniveauet i en børnegruppe være højt, og det skaber utryghed og dårlige relationer mellem børnene. Ved at introducere barn-til-barn-massage lærer børn både deres egne og andres grænser at kende og bliver bedre til at udvise empati og omsorg. Det mener pædagog og massageterapeut Line Calberg Neess. Hun har netop udgivet bogen ’Barn-til-barn-massage’. I bogen forklarer hun, hvilke positive egenskaber massage har, og hvordan man kan anvende massage som et pædagogisk værktøj i sit arbejde.



Hvad kan massage?

»Der er to aspekter massage. Du udøver en fysisk handling, som handler om enten at give eller modtage massage. Selve berøringen øger produktionen af hormonet oxytocin, der gør os mere åbne og modtagelige over for andre mennesker. Og så er der en pædagogisk ramme. Det er et redskab til at lære, hvordan man tilgår hinanden, og hvordan man behandler og viser respekt for hinanden.«



Hvordan giver massage færre konflikter?

»Når børn giver massage, så skal de lære at holde øje med, om modtageren kan lide, hvad de gør. Det kan være, at man selv godt kan lide, at der bliver taget godt fat på skuldrene, men det er ikke sikkert, at modtageren er enig. Det handler om at skelne imellem, hvad man selv og andre kan lide, og at de to ting ikke nødvendigvis er det samme. Man skal eksempelvis altid spørge om lov, før man giver massage. Ude i det sociale fællesskab så vader man heller ikke bare ind i hinandens leg og aktiviteter. Man spørger om lov først og afventer, hvilket svar man får. Med massage lærer børn at aflæse hinanden og tilpasse sig, samtidig med at deres tolerance og indbyrdes kommunikation styrkes.«



Hvordan introducerer man barn-til-barn-massage?

»Man kan starte med at fortælle børnene lidt om, hvad massage er, og så fortælle dem om reglerne. Børnene starter altid med at massere lidt på sig selv, så de mærker deres egne grænser. De ældste vuggestuebørn har en mere legende tilgang, og i børnehaven kan man begynde at gøre det mere struktureret, men det er for alle aldre. Med små børn kan man starte med nogle massagehistorier, og med de store børn kan man bruge massageredskaber, som kan gøre massagen mere håndgribelig. I en børnegruppe kan der være børn, som er lidt forbeholdne, og det er helt okay. Der er ingen, som skal tvinges. Men det er meget nemt at introducere, og børnene er som oftest meget interesserede.«



’Barn-til-barn-massage’ introducerer massage som pædagogisk redskab, og indeholder både en teoretisk gennemgang af berørings betydning for børns kropsforståelse og inspiration til teknik og konkrete øvelser, som man kan anvende i sit arbejde. Bogen er udgivet af Dafolo Forlag.

Vejl. pris: 275 kr.



Om forfatteren

Line Calberg Neess er uddannet pædagog, massageterapeut og motorikvejleder. Hun har arbejdet med børnemassage siden 2003.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.