Royal håndsrækning til Henrik

Royale barnedåber har en tendens til at skabe navnetrend. Alligevel får navnet Henrik, som har været på hastigt tilbagetog siden sin storhedstid i 1960'erne, næppe comeback efter prinsedåben i juli, vurderer navneforsker.

Populariteten af navnet Henrik har været i frit fald i årtier. Mens navnet blev givet til 446 danske drengebørn i 1985, har man i de seneste år måttet kigge langt efter Henrik i danske daginstitutioner. Mens pædagogerne på rød stue står i Lucas'er til knæene, fik kun 14 danske drenge tildelt navnet Henrik i 2008.

Nu har det ellers kuldsejlede navn dog fået en royal redningskrans i form af prinsedåb i Møgeltønder, hvor lilleprinsen fik farfars fornavn.



'Lilleprinseffekten'. Et hurtigt kig på statistikken viser, at royale barnedåber har en solid evne til at sparke popularitet i danske drengenavne.

For at få øje på denne effekt behøver man ikke at kigge længere end til lilleprinsens storebrødre.

I 1998 fik 55 danske drenge tildelt navnet Nikolai. Året efter blev navnet hevet op af hatten til royal barnedåb, og i 2001 blev navnet ifølge Danmarks Statistik givet til hele 140 børn. Også Prins Felix fik betydeligt flere navnebrødre i årene efter sin dåb, mens drengenes fætter, kronprinseparrets ældste barn, Prins Christian, vendte en nedadgående trend for sit ellers traditionsrige navn.

Dårlig timing. Navneforsker Birgit Eggert, adjunkt ved Nordisk Forskningsinstituts afdeling for navneforsking ved Københavns Universitet, tvivler dog på, at daginstitutionernes navnekartoteker kommer til at bugne af Henrik'er inden for de nærmeste år, selvom en royal pusling nu bærer navnet.

"Det kan godt være, lidt flere drenge får navnet. Men jeg tror ikke, man skal regne med, at Henrik stryger ind på top 50 over de mest populære drengenavne," vurderer hun.

Birgit Eggert påpeger, at tiden simpelthen ikke er moden til et boom af nye Henrik'er.

"Det var modenavn nummer ét i 1960'erne og populariteten har været dalende siden da. Modenavne plejer at vende tilbage med omkring 100 års mellemrum, så lige nu er det simpelthen ikke tiden til Henrik."

Der er altså stærke kræfter indblandet, når danske forældre vælger navne til deres børn. Somme tider er selv en royal barnedåb ikke nok til at sikre navnets genkomst.

Så meget for håbet om en Prins Børge og et comeback til det ellers traditionsrige drengenavn, som ikke er blevet uddelt siden 1992.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.