Regnbuen topper

Regnbuen er klar topscorer på navnehitlisten. Regnbuen er et stærkt symbol på forskellighed, glæde, fred og fantasi. Når først man er begyndt at lede, ser man dem alle vegne.

Selvom solen ikke altid skinner, er der regnbuer alle vegne. Regnbuen er det mest udbredte institutionsnavn i Danmark. Tusinder af børn i alle aldre møder hver dag ind i en institution, der har taget navn efter det betagende himmelsyn. Nogle af dem er gamle nok til at vide, at en regnbue opstår, når solens lys rammer vanddråber i luften, mens andre regnbuebørn først lige er ved at lære farverne at kende.

Børnehaven Regnbuen i Helsingør har et digt hængende i deres modtagerum. Det sætter ord på det farverige fænomen og rummer samtidig børnehavens børnesyn, fortæller souschef Rehana Frøslev Eriksen.

"En regnbue giver gode associationer, det er en farvepalet med det hele. Vores værdier omkring navnet er, at vi kan favne alle børn med alle deres forskelligheder," siger regnbuechefen fra den selvejende institution, der har haft det samme navn på døren siden åbningen i 1941.



Mangfoldighed. Vuggestuer, børnehaver, klubber, SFO´er og fritidshjem er ikke de eneste, der har taget regnbuen til sig som symbol.

Den har været det internationale symbol for homoseksualitet, siden borgerrettighedsaktivisten Gilbert Baker lavede det første regnbueflag til San Francisco Gay and Lesbian Pride Parade i 1978.

Regnbuesymbolet bruges til de store homo-parader, der holdes rundt om i hele verden, og et regnbueklistermærke på døren af en café eller bar viser, at her er homoseksuelle velkomne.

Regnbuen symboliserer livsglæde og retten til forskellighed, mener Rikke Karen Voergård-Olesen, som er talsperson for Landsforeningen for bøsser, lesbiske, biseksuelle og transpersoner.

"Regnbuen er mange forskellige farver. Homobevægelsen har historisk kæmpet for retten til forskellighed. Ikke alle er heteroseksuelle, og vi er ikke mænd og kvinder på den samme måde," siger Rikke Karen Voergård-Olesen.

Hun synes, Regnbuen er et 'superfint' navn til en institution.

"Det er meget relevant at kalde daginstitutioner for Regnbuen. Der ligger nok de samme værdier med forskellighed og glæde i navnet, og historien om, at for enden af regnbuen, findes der en skat. Det passer godt med principperne i moderne pædagogik om at se børn som forskellige individer og med tankerne om mangfoldighed og inklusion af mange forskellige slags børn," siger Rikke Karen Voergård-Olesen, hvis mor er pædagog.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.