Rådgivning. Forældre tager pædagogen med på råd

I Hillerød Kommune har institutionerne siden nytår haft ekstra timer til, at medarbejderne kan give forældrene pædagogisk rådgivning.

Når Cecilie bider de andre børn, eller Victor ikke vil spise sin mad, kan det være årsag til mange bekymringer for forældrene. Men ofte har børnenes pædagoger en viden og erfaring, som kan afhjælpe problemet. De er også sammen med børnene til hverdag og har forstand på deres udvikling og trivsel.

Det er tanken bag projektet ’Pædagogen som rådgiver’ i Hillerød, som kommunen indførte ved årsskiftet. Alle institutioner har fået midler til, at medarbejderne kan tilbyde forældrene pædagogisk rådgivning. Initia­tivet er kommet godt fra start, fortæller Jette Frandsen Pedersen, der er dagtilbudschef.

»Pædagoger har en faglig viden, som forældrene kan udnytte, og vi vil gøre opmærksom på, at de besidder den viden, og give dem tid til at kunne rådgive forældrene.«

Det er ikke uvant for pædagoger, at forældre rådfører sig med dem om børnenes udvikling, og i forvejen tilbyder de fleste institutioner forældresamtaler med fokus på barnet. Derfor var den første reaktion i Hillerøds institutioner også en vis undren, fortæller dagtilbudschefen.

»De sagde: Det her gør vi jo i forvejen. Men kommunen ville gerne have rådgivningen væk fra den dagligdags snak på gangen. Forældrene kan selvfølgelig også stille spørgsmål til hverdag, men vi ved godt, at det ikke bliver til den dybeste samtale, mens trætte Peter får tøj på. Vi ønsker, der skal være ro til samtalen,« siger Jette Frandsen Pedersen.



Politisk fokus. Pengene til pædagogisk rådgivning i institutionerne blev aftalt under budgetforliget for 2013 og bliver udmøntet som ekstra vikartimer.

»Med de ekstra midler til pædagogisk rådgivning tror jeg på, at vi får en bedre dag­institution. Vi får mindre stressede pædagoger, som nu har tid til en vigtig opgave. Samtidig hjælper vi børnenes forældre, som ikke nødvendigvis har den samme overførsel af erfaring fra generation til generation og det tætte familienetværk, som man havde tidligere,« siger Rikke Macholm (SF), formand for kommunens børne- og familieudvalg.

Efter sommerferien vil kommunen følge op på, hvordan institutionerne har taget imod den nye ordning. Men Rikke Macholm regner med, at rådgivningen vil fortsætte i vuggestuer og børnehaver.

»Vi stiller mange krav til småbørns­forældre i dag, og vores forventninger til børnene bliver også større. Der er brug for en faglig rådgivning, siger hun.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.