Protester: Budgetforlig i Kolding bedre end forventet

Efter demonstrationer, møder og masser af medieomtale slap institutionerne i Kolding billigere fra en kommunal sparerunde end frygtet. Til gengæld blev lærerne slagtet.

Bedre end frygtet. Sådan kan man sammenfatte reaktionen fra Kim Jørgensen, formand for BUPL Sydjylland, oven på sidste uges budgetforlig i Kolding Kommune.

Kommunen stod over for at skulle spare 162 millioner kroner, og der var optræk til, at kommunalpolitikerne i Kolding ville svinge den helt store sparekniv over specielt SFO'erne. Mange frygtede for fyringer i SFO'erne. Derfor har der været flere protester. Både pædagoger og forældre har været på gaden for at gøre opmærksom på konsekvenserne af at skære for dybt i institutionernes økonomi. Det ser ud til, at politikerne har lyttet.

For mens lærerne er hårdt ramt og bliver reduceret med 42 stillinger over de næste to år, slipper pædagogerne billigere. SFO'erne skal dog spare en million på næste års budget og en halv million året efter på udgifter til materialer til børnene.

"Det betyder, at børnene i SFO'erne groft sagt skal til at lege med en pind," siger Kim Jørgensen, der mener, at den trods alt milde besparelse blandt andet skyldes protesterne.

"Det, der er interessant ved dette budgetforlig, er det udgangspunkt, vi havde, og så det vi endte med. Der var forslag om en generel nednormering af SF0'erne. Vi har arbejdet hårdt på at forklare konsekvenserne. Der har været historier om nedskæringer på vores område næsten hver dag, og vi har holdt møde med de relevante politiske partier," forklarer Kim Jørgensen



Flere lukkedage. BUPL-formanden løber dog ikke rundt med armene over hovedet.

"Det er på ingen måde rigtig positivt. Der er jo i virkeligheden brug for tilførsel af ressourcer til vores område - ikke det modsatte," siger han.

Der er dog flere besparelser næste år. Stik imod de politiske vinde, der er oppe i tiden, har politikerne nemlig besluttet at indføre flere lukkedage. SFO'erne skal til at holde lukket tre dage op til påske, og både børnehaver og SFO'er holder for fremtiden lukket grundlovsdag.

Til gengæld skal pædagogerne til at være mindre syge, hvis budgettet skal holde, forklarer Ib Hansen, der er direktør i Børne- og Uddannelsesforvaltningen.

"Det er en forudsætning i budgettet, at man kan nedbringe sygefraværet i institutionerne så meget, at man sparer 776.000 kroner. Logikken er, at man sidste år bevilgede 3,2 millioner til sundhedsordninger, så nu forventer man, at de begynder at virke," forklarer direktøren, der ikke vil forholde sig til, om det tal er realistisk.

Samtidig vil kommunen hente penge ind på at forhøje forældrebetalingen på SFO-området.

"Forældrene skal betale 75 kroner mere om måneden for en SFO-plads. Det giver os en samlet indtægt på 1,4 millioner om året," forklarer Ib Hansen.

Selvom takststigningen ikke direkte berører pædagogernes arbejde, ærgrer den Kim Jørgensen.

"Det er i forvejen en dyr ordning, så enhver stigning er negativ. Vi frygter, at det er de børn, der har allermest brug for et fritidspædagogisk tilbud, som først bliver meldt ud, når familierne skal spare," siger han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.