Protester: Blokader i København

Blokader har ramt de københavnske daginstitutioner, som en reaktion på Ritt Bjerregaards spareplan

Kaffenkanden går på omgang mellem de aktionerende forældre i Børnehuset Kilden på Østerbro i København. De har brug for noget at varme sig på.

Sammen med 361 andre af hovedstadens institutioner forsøger de i disse dage at få politisk ørenlyd med blokader, bannere eller balloner foran byens institutioner.

"Min dreng Tobias på et år bliver påvirket af de besparelser, kommunen har lovet, fordi nedskæringerne vil giver flere udkørte pædagoer," siger formand for forældrebestyrelsen i Børnehuset Kilden og gymnasielærer Dorthe Rasmussen - inden Socialdemokraterne, Radikale og SF natten til fredag indgik et budgetforlig om at slække på besparelserne i Børne- og Ungeforvaltningen, der før forhandlingerne var på 278 milloner kroner.



Demokrativejen. Henriette Brockdorff, formand for BUPL Hovedstaden, bifalder forældrenes aktioner foran de københavnske institutioner. Hun kalder dem demokratiske.

"Forældre-engagementet, vi ser nu, er sådan set netop at bruge sine demokratiske rettigheder ved at sige, at man er utilfreds med det her. Der er så meget røre lige nu, fordi forældre og pædagoger vil have politikerne til at forstå, at det, de er ude i, er forkert. At stille op til møder samt skrive læserbreve og postkort er jo netop at være demokratisk."

Forældrebestyrelsen i Børnehuset Kilden, der er en selvejende integreret institution bestående af vuggestue og børnehave, afholdte torsdag dialog-aktion.

"Blokader virker måske bedre, end det vi gør med at invitere forældrene på kaffe og debat, men det rammer også uskyldige, hvis man nægter dem adgang," siger Dorthe Rasmussen, der sammen med bestyrelsen har regnet ud, at besparelsen for Børnehuset Kilden vil blive på cirka 50.000 kroner det næste år.

Medlem af bestyrelsen og skolelærer Charlotte Hjort, der er mor til Ida på fem år, håber på, at flere forældre bliver opmærksomme på nedskæringerne via debat.

"Det værste er forringelserne af pædagogtimerne, fordi færre medarbejdere giver mindre tid til det enkelte barn. Københavns Kommune bør have en særstatus, fordi vi får pålagt så mange ekstra opgaver via hele specialområdet," siger hun.

Charlotte Hjort beklager, at alle "de sjove" aktiviteter som ekskursioner og temadage hurtigt ryger i baggrunden, når sparekniven rammer de travle stuer.





Læs det samlede budgetforlig for Københavns Kommunes Børne- og Ungeforvaltning gældende for 2008 på www.kk.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.