Private institutioner; Midgården er genopstået

Den integrerede institution Midgården i Rønne er blevet lukket, fordi kommunen skulle spare penge. Dagen efter genopstod den som privat institution. Det giver kommunen økonomiske problemer, fordi en del af personalet allerede var flyttet til andre institutioner. Nu er der ikke nok børn i de institutioner i forhold til antallet af voksne.

Onsdag den 28. februar lukkede den kommunale institution Midgården i Rønne. 15 vuggestuebørn og 43 børnehavebørn mistede deres institutionspladser. Årsagen er, at børnetallet falder på Bornholm, og kommunen derfor vil bruge færre penge på at passe dem.

Dagen efter - torsdag den 1. marts - havde størstedelen af børnene første dag i nogle af Rønnes andre institutioner. Det samme havde en del af de voksne, der tidligere var ansat i Midgården.

Men en del af forældrene i Midgården ville ikke finde sig i kommunens beslutning om at lukke Midgården og dermed tvinge deres børn til at skifte institution.

Så samme dag slog den nye private institution Midgården dørene op for fem vuggestuebørn, 14 børnehavebørn og fire af de pædagoger, der dagen forinden arbejdede i de samme lokaler.

"Vi vil bevare institutionen. Den er bygget til at være institution, og det skal den blive ved med at være. Hvis man lukker den, er man også med til at dræbe lokalmiljøet. Der er ikke andre institutioner i den del af byen," siger Klaus Werner, som står i spidsen for gruppen af forældre, der åbnede Midgården på ny.

For ham handler projektet også om, at hans børn ikke skal gå i en af de andre institutioner i Rønne, der efter hans mening er ved at blive forringet - blandt andet fordi de skal rumme børnene fra Midgården.

"Jeg er flyttet til Bornholm fra Amager. En af årsagerne var, at jeg ville væk fra de meget store institutioner, hvor pædagogerne stort set kun har tid til at holde øje med børnene - ikke meget andet. Men det er den vej, det er ved at gå her på Bornholm nu. De andre institutioner kommer til at køre med overnormering," siger Klaus Werner, der sammen med tre andre forældre har skudt penge i den nye institution.



Børnene nåede at forsvinde. Beslutningen om at lukke Midgården blev truffet i november. Forvaltningen gav medlemmerne af byrådet otte institutioner at vælge imellem, og de skulle vælge to for at opnå den ønskede besparelse. Siden har forældrene arbejdet for, at den nye institution kunne blive godkendt.

Det har ikke været helt let.

"Først blev vi ikke godkendt, fordi papirarbejdet efter kommunens mening ikke var i orden, og alting har bare taget lang tid og været besværligt," siger Klaus Werner, der mener, at kommunen har modarbejdet den nye institution.

Institutionen blev dog endelig godkendt et stykke ind i februar, hvorefter Klaus Werner og de andre forældre gik i gang med at finde personale.

Det lykkedes, men i den tid der gik, fra det blev meddelt, at institutionen skulle lukke, nåede forældrene til 39 af institutionens 58 børn at melde dem ud og forberede sig på, at børnene skulle begynde i andre institutioner. Samtidig flyttede en del af personalet med, så derfor står de foreløbig ved beslutningen.

Derfor står den nye institution nu med det problem, at der ikke er børn nok til, at økonomien kan holde i længden.

Klaus Werner mener dog, at den er så attraktiv, at børnene nok skal komme.

"Vi har andre præmisser end de kommunale institutioner, og derfor kan vi også have andre indsatsområder. Vi kommer til at tilbyde en større rummelighed pædagogisk og fysisk. Vi har simpelthen mere plads. Og som den eneste integrerede institution på øen vil vi have en madordning for alle børnene, og efter et stykke tid vil vi tilbyde forældrene udvidet åbningstid," siger Klaus Werner og afslører, at forældrene bag den nye institution har planer om, at firmaer, der skal holde firmadag, skal kunne leje institutionen - med personale - i weekenden.

Formålet med firmadagene er at tjene penge, men ligesom med institutionens andre aktiviteter, skal indtægterne ikke gå i ejernes lomme. De skal bruges til at forbedre institutionen.



Kommunen mangler børn. Det er ikke kun forældrene i den nye institutionen, der står med pengeproblemer. Bornholms Kommune har ansat en del af personalet fra Midgården i Rønnes andre institutioner i den tro, at alle børnene skulle flytte med. Det gjorde de ikke, og derfor er der nu for få børn til det personale, der er ansat. I første omgang beholder de nyansatte dog jobbet.

"Så længe de ikke har flere børn i Midgården end nu, koster det os nogle penge at de genåbner institutionen, fordi vi ikke opnår de planlagte besparelser. Men det betyder ikke så meget. Vi var bange for, at vi var nødt til at fyre personale i andre institutioner, fordi der ikke var børn nok til antallet af ansatte. Sådan er det ikke endnu, men vi mister over en halv million kroner på det," siger Paw Holze Nielsen, konsulent i fagsekretariatet for Børn & Skole i Bornholms Kommune.

Men hvis det lykkes forældrene i den private institution Midgården at skaffe de 40 børn, de har søgt om, har kommunen for alvor et problem.

"Så er ideen med at lukke institutionen forsvundet. Så må vi fyre folk, og vi kan ende med at blive nødt til at lukke en helt tredje institution, men den kan forældrene jo også vælge at åbne som privat institution. Så vi kan blive kørt rundt i manegen. Men børnetallet falder meget her på Bornholm, og økonomien er jo bestemt af antallet af børn. Derfor var vi nødt til at levere nogle børnehavelukninger," siger Paw Holze Nielsen.



Lederen af Den kommunele institution Midgården, der lukkede 28. februar, ønskede ikke at medvirke i artiklen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.