Prisbelønnet pædagog. Cyklen blev hans skæbne

En smittende begejstring for cykling har nu givet leder Erik Nielsen en pris fra Cyklist­forbundet. Som pædagog brænder han for at gøre børn cykelsikre og glade for de to hjul.

Det kom fuldstændig bag på ham. Erik Nielsen, 65 år og leder af idrætsbørnehaven Hylet i København, troede, at han bare skulle cykle

(naturligvis) ind til Cyklistforbundets landsmøde lørdag den 31. oktober og holde et oplæg om cykellege. Erik Nielsen er nemlig meget aktiv med at udbrede cykellege, både i sin egen børnehave og sammen med Cyklistforbundet.

Set i bakspejlet havde indbydelsen været lidt ulden, fortæller Erik Nielsen. Han kunne ikke få helt klar besked om, hvad han skulle holde oplæg om. Så Erik Nielsen holdt et kort oplæg om de pædagogiske overvejelser i cykellege og om samfundsperspektivet ved at gøre børn til glade cyklister, der vil cykle resten af deres liv, så byerne ikke drukner i biler.

»Folk klappede, og så ville jeg smutte. Jeg havde lovet at komme hjem og drikke et glas rødvin med min kone,« siger Erik Nielsen.

Men oplægget var bare en undskyldning for at lokke Erik Nielsen derind. For Cyklistforbundet havde besluttet, at Peter Elmings initiativpris og de 10.000 kroner, som følger med prisen, skulle gå til Erik Nielsen.

»Da det gik op for mig, at jeg skulle have en pris, blev jeg meget svedig. Så blev jeg nødt til at sætte mig og drikke et glas vin,« fortæller han.

Det er den anden pris. Erik Nielsen får i år. I foråret modtog han Ernaprisen, som uddeles af Dansk Pædagogisk Historisk Forening, for de mange initiativer, han har stået bag i de 39 år, han har arbejdet i idrætsbørnehaven Hylet.

Han ser sit arbejde i et lidt mere beskedent lys.

»I princippet er jeg en almindelig pædagog, der passer mit arbejde og altid har gjort det. Det er ikke normalt, at vi almindelige pædagoger får priser,« siger han.



Cykler hver dag. Det var ikke forudbestemt, at cyklen skulle blive hans skæbne. Som ung var det roning, han dyrkede.

»Men der skal du have en båd og vand. Cyklen kan du bare springe op på.«

Og det gør han så. Hver dag cykler han fra hjemmet i Brønshøj til arbejdet i centrum af Købehavn. Det bliver til 100 kilometer om ugen.

Han er også aktiv cykelrytter i en klub, ’selvom jeg ikke har været ude at køre i lang tid’, som han siger.

Bil har han for længst valgt fra.

»Det siger mig ikke noget. Jeg kan godt lide at sidde ved siden af, men køre selv, nej. Jeg gjorde det lidt, da jeg var ung, men jeg bryder mig ikke om det,« siger han.

Cykellegene, som han nu er blevet belønnet for, opstod, fordi han fandt ud af, at børnene i børnehaven havde brug for at blive dygtigere til at cykle. ’Cykelsikker’, kalder han det.

»De skal også være trafiksikre, men først skal de være cykelsikre.«

Derfor gik han i gang med at udvikle cykellege sammen med Cyklistforbundet. Nu leger børnene i Hylet cykellege på Israels Plads, som børnehaven ligger lige op til.

De kan for eksempel lege billedlotteri, hvor spillepladerne bliver lagt i en hulahopring, mens alle brikkerne bliver spredt ud over pladsen. Derefter skal børnene cykle ud og hente brikkerne.

»Børnene opfatter ikke læringen i det. De opfatter kun, at de skal være først færdige med at fylde pladen, så de kan råbe banko. Men når de tager en brik op, bliver de nødt til at stoppe cyklen, vende den og stå på cyklen igen. Det er det, børn har svært ved. Her er det en del af legen,« siger Erik Nielsen.

1. februar 2016 har Erik Nielsen 40 års jubilæum i Hylet. Og til maj, hvor han har rundet 66 år, stopper han med at arbejde. Ikke at han har tænkt sig at stoppe helt. Udover cykellegene venter et projekt i DGI med Børn og Bevægelse (BOB), hvor han skal ud i institutioner og lave idrætslege med børnene.

Det lyder ikke, som om pensionisttilværelsen vil tage farten af manden og cyklen.

»Det håber jeg fandeme ikke,« siger han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.