PMF og BUPL; Ved en skillevej

Pædagogisk Medhjælper Forbund kan ikke overleve i sin nuværende form. Valget står mellem fusion med et andet forbund eller et PMF i en stærkt slanket udgave. De utålmodige vil have fremrykket afgørelsen til en ekstraordinær kongres i foråret. For BUPL står vitale interesser på spil.

For to år siden år siden lød prognosen, at PMF havde fem, allerhøjst 10 år tilbage som selvstændigt fagforbund. Siden er krisen spidset til, så der nu i stedet tales om fra ét til to år. Dele af PMF's hovedbestyrelse mener derfor, at der hurtigst muligt skal holdes ekstraordinær kongres, hvor der tages stilling til, hvad der skal ske med PMF.

Faglig sekretær Frits Nielsen, som er medlem af hovedbestyrelsen for PMF Københavns Amt Syd, er en af talsmændene for den hurtige afklaring.

"Vi har to muligheder. Enten fortsætter vi som selvstændig organisation, eller vi slutter os sammen med et andet fagforbund. Fordelen ved en hurtigt afklaring er, at vi så ved, hvad vi skal i gang med. Vælger vi selvstændigheden, forestår en tilbundsgående slankning af vores organisation, mens vi vel kan klare os med mindre, hvis vi satser på at fusionere med et andet forbund," siger Frits Nielsen, som ikke har lagt sig fast på, hvad han selv mener er det rigtige valg.

På et møde den første uge i november tager PMF's hovedbestyrelse stilling til, om der skal holdes ekstraordinær kongres. Det bliver i givet fald i løbet af foråret.



Frit fald. PMF's hovedproblem er medlemstallet. Det har siden midten af 90'erne været vigende, men er på det sidste kommet ud i noget, der minder om et frit fald. I løbet af det seneste år er antallet af medlemmer således gået tilbage med 1300. Alene på den fagforeningsmæssige del af kontingentet repræsenterer det et indtægtsfald på omkring fem millioner kroner om året.

PMF har derfor svært ved at få udgifter og indtægter til at stemme overens. Selv om organisationen allerede har været igennem en

barsk omgang besparelser, og mere er på vej af samme slags, er der i budgettet for 2004 forudsat et underskud på to millioner kroner.

Umiddelbart ikke alarmerende, fordi PMF i kraft af sin sagnomspundne sparsommelighed har akkumuleret en betydelig formue, man kan trække på, men næppe holdbart på lidt længere sigt.

Der er også en markedsværdi at tage hensyn til. Et PMF med dets nuværende 26.000 medlemmer og en pæn formue står stærkere i en fusionsforhandling end et PMF med færre medlemmer og ingen penge på kistebunden.

"Det er vi selvfølgelig godt klar over, og derfor er det vigtigt, at vi får det tilrettelagt sådan, at vi ikke ender med at skulle diskutere vores fremtid under økonomisk pres," siger Jakob Sølvhøj fra PMF's forretningsudvalg.

Til forlydendet om, at han selv har opgivet troen på PMF's fremtid som selvstændig organisation og derfor har travlt med at få taget hul på konkrete fusionsforhandlinger, indskrænker Jakob Sølvhøj sig til at sige:

"Rygter er der mange af."



Fire fremtider. Pædagogmedhjælperne skal på deres kongres i november 2004 forholde sig til disse fire fremtidsscenarier:

- PMF fortsætter som selvstændig organisation.

- PMF indgår fusion med Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA).

- PMF tilslutter sig den planlagte fusion mellem SiD og Kvindeligt Arbejder Forbund

- PMF satser på, at en ny kommunalreform afskaffer amterne, hvorpå der sker en tilnærmelse/sammenslutning mellem BUPL og Socialpædagogernes Landsforbund, som PMF bliver en del af .

Sidstnævnte mulighed er nok den, de fleste i PMF helst så, men tiltroen til den er ikke stor.

Sandsynligheden taler for, at PMF - før eller siden - går til FOA, og det er den udgang på sagen, som BUPL nødigst ser. Og som man i øvrigt aktivt forsøger at afværge.



Fælles a-kasse. Forbundsformand Bente Sorgenfrey har gentagne gange - såvel før som efter det mislykkede fusionsforsøg med PMF - advaret om, at BUPL mister sin position som den største og dermed potentielt mest indflydelsesrige organisation på det pædagogiske arbejdsmarked, hvis PMF går til FOA, som i forvejen organiserer pædagoger og medhjælpere i kommunale dag- og døgninstitutioner i Københavns Kommune samt dagplejere, dagplejepædagoger og pædagogiske konsulenter.

Til fordel for FOA-løsningen kunne det også komme til at tælle, at PMF og FOA kender hinanden tilbage fra i starten af 90'erne, da man havde fælles arbejdsløshedskasse.

BUPL's modtræk er kort sagt at støtte, hvor man kan, så PMF ikke tvinges i armene på FOA.

En af mulighederne, som i øjeblikket undersøges, er et nærmere samarbejde mellem BUPL, PMF og Socialpædagogernes Landsforbunds arbejdsløshedskasser. Og måske ikke bare et nærmere samarbejde, men simpelthen en fælles a-kasse.

Andre tiltag, som er under overvejelse, er fælles ansættelser mellem BUPL og PMF's forbundssekretariater samt en fælles hvervekampagne. l

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.