PLS Årsmøde - Klare fjendebilleder og rod i bogholderiet

En fælles, stærk modstander skaber enighed i fagbevægelsen - og i Pædagogstuderendes LandsSammenslutning, PLS. Enigheden var også udtalt, da de studerende i weekenden holdt jubilæumsårsmøde. Men ikke alt var jubel. Regnskabet var ikke færdigt til tiden, og den skriftlige beretning var ikke godkendt af alle hovedbestyrelsesmedlemmer

Alt var, som det plejede, da omkring 210 pædagogstuderende i weekenden var samlet i Jelling til det 10. ordinære årsmøde. De røde faner - deraf én spritny - hang på deres pladser, "Når jeg ser et rød flag smælde" blev sunget med patos, og rundt omkring i salen hang bannere med teksten "Education - not war" og "Ingen profit på børn". På bordene lå det nye jubilæumsskrift "10 år der gjorde en forskel", som historikeren Hans Erik Madsen har forfattet i anledning af jubelåret. Titlen antyder måske lidt om et stabilt ego, som med formandens egne ord fra talerstolen er en del af PLS nådegave. Det bliver nu op til boganmelderne og kritikere at finde de elementer i studiedebatten, som vitterligt udgjorde en forskel.

Profilen som kamporganisation blev betydeligt skærpet i år, viste de mange kritiske indlæg fra talerstolen mod Fogh, Bendtsen og Kjærsgaard, men alligevel skal der en ekstraordinær indsats til, hvis de pædagogstuderende skal gøre sig håb om at blive hørt i den almindelige, daglige rummel.

Den afgående formand for Pædagogstuderendes LandsSammenslutning, PLS, Lene Madsen, sagde i sin mundtlige beretning, at det ville virke absurd, hvis hele Danmark pludselig skulle engagere sig i det, der handler om pædagoguddannelsen.

»Det er ikke nødvendigvis en let kamp, vi begiver os ud i. Det er ganske vanskeligt for en studenterorganisation, uanset stort budget, stor medlemsprocent og stort ego at sætte en synlig uddannelsespolitisk dagsorden i medierne. Og heller ikke om pædagoguddannelsens kvalitet og indhold,« sagde Lene Madsen. Som følge af PLS' interne regler gik hun af som formand, og hun blev erstattet af Søren Ekstrand, der er studerende på Hillerød Seminarium og tidligere medlem af forretningsudvalget.

PLS' sympatier og støtte til Attac var genstand for en til tider heftig debat. Flere talere kritiserede, at PLS - trods det tidligere årsmødes vedtagelse - alligevel gik ind med økonomisk støtte til den internationale protestbevægelse mod globalisering og nyliberalisme. Et flertal af de delegerede mener fortsat, at PLS skal holde en lav profil i forhold til engagement i Attac. Årsmødet vedtog, at PLS fortsat ikke skal støtte bevægelsen økonomisk.



Rod med regnskabet. Årsmødet var præget af en vis fordragelighed, selv om rygterne om indtil flere "oprør" ulmede i timerne inden den officielle åbning. Ingen kunne dog sætte konkrete personer eller grupper på opstanden eller fortælle, hvad den handlede om. Men flere talere ville have en skærpet tone fra PLS i kampen for en bedre og mere helhedsorienteret pædagoguddannelse.

»Vi har jo hørt det før, men tonen var forekommende,« konstaterede den nye formand under en pause i årsmødet

To uheldige svigt i organisationen satte sit præg på årsmødets første dag. PLS' regnskab var ikke blevet færdigt til tiden, og det var først sendt ud til medlemmerne cirka en uge før mødet. Revisorerne havde antageligt taget sig god tid til at granske tallene, og det betød, at de delegerede ikke kunne tage stilling til og godkende de mange tal, men først bliver indkaldt til et ekstraordinært årsmøde den 7. juni. Det sker i forbindelse med et udvidet hovedbestyrelsesmøde og vil ikke betyde den store ulejlighed, bedyrede den afgående formand, Lene Madsen.

Der er dog en postering i regnskabet, som umiddelbart springer i øjnene: En husleje på en af Københavns dyreste adresser til 423.0000 kroner. Men så er kaffen på hovedkontoret i Bredgade også inkluderet, viser regnskabet.

Der kommer altså til at gå halvanden måned, før de delegerede kan godkende regnskabet.



Kaosberetning. Også hovedbestyrelsens skriftlige beretning skabte et vist røre på landsmødet. Den var nemlig kun blevet godkendt af en del af bestyrelsen og forelå i øvrigt i hele to forskellige udgaver, hvilket fik flere talere til at antyde "kup", selv om ordet ikke blev sagt direkte. Igen måtte den afgående formand op og forsvare sig, og hendes orientering om sagen stemte ikke helt overens med flere kritikeres. Men beretningen blev vedtaget, dog med fem stemmer imod.

PLS' ideologiske ståsted blev på landsmødet markant skærpet i forhold til de tidligere år. Den fælles fjende er den borgerlige regering og globaliseringen, udtrykt på et banner med teksten "Fight Neoliberalism". Og navnlig WTO's GATS-aftale bryder ingen i PLS sig særligt om. Uddannelse er ikke nogen handelsvare.

"Uddannelsesområdet beskrives i GATS-aftalen som fremtidens store "investerings-område", og det forventes, at man inden for de kommende 10 år vil kunne tjene flere trillioner dollars om året på at udbyde uddannelse", udtalte årsmødet. Derfor vil PLS i fremtiden være en del af den europæiske kampagne "Education is not for sale", som skal oplyse om de skræmmende konsekvenser af en markedsgørelse af uddannelsessystemet.

Også den rendyrkede liberalisme ser PLS som en store trussel, og den danske organisation vil til efteråret arrangere et internationalt studenterseminar under EU-topmødet i København i december.



Ny formand for PLS:

Pædagogik handler om mennesker

De delegerede på PLS' 10. årsmøde havde ikke så meget at vælge imellem, da de skulle finde en ny formand på weekendens møde. Den eneste kandidat var den 29-årige færdiguddannede pædagog Søren Ekstrand fra Allerød. Han er tidligere tømrersvend og har været aktiv både politisk og fagligt siden drengeårene. Det er således et faglig kompetent menneske, som de kommende to år står i spidsen for de pædagogstuderende.

Søren Ekstrand gik til valg på et program, der omfatter både pædagoguddannelsen og verden uden for seminarierne.

»Uddannelsessystemet er ganske væsentligt for ikke at sige en fundamental del af velfærdssamfundet. Og samfundet og uddannelse kan ikke adskilles. Derfor skal vi også forholde os til velfærdssamfundet i Danmark,« siger Søren Ekstrand.

Han advarer også imod en øget akademisering af pædagoguddannelsen:

»Pædagogisk arbejde handler om mennesker - ikke om universelle objektive forhold.«

Også den lønnede praktik er et onde, som Søren Ekstrand vil bekæmpe med alle midler, selv om han indrømmer, at det kan være svært at komme igennem med krav i forhold til den nye, borgerlige regering.

De to øvrige lønnede politikere, som blev valgt af årsmødet, er faglig sekretær Anne Christensen fra Gedved Seminarium og Thomas Svendsen fra Ikast Seminariet. De afløser Jan Hoby og Klaus B. Jensen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.