Piger kommer tidligere i puberteten

Et stigende antal piger kommer for tidligt i puberteten, især adopterede piger fra udlandet. Et forskerhold fra Rigshospitalet skal nu undersøge fænomenet

Tidlig pubertet hos piger er et voksende fænomen i Danmark. Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion oplever i disse år en stigning af piger, der kommer, fordi deres pubertet er startet for tidligt. Det er især piger, der er adopteret fra udlandet, som bliver henvist til klinikken, men det vides endnu ikke, hvorfor de er særligt udsatte.

Undersøgelser fra udlandet har vist, at piger generelt kommer tidligere i puberteten i dag end for 10 år siden, og et forskerhold på Rigshospitalet er nu i gang med en storstilet undersøgelse, der skal vise om trenden også gælder for piger i Danmark.

Hvis det viser sig at være tilfældet, er der grund til bekymring. Både fordi der er fysiske problemer forbundet med det, nemlig øget risiko for brystkræft senere i livet og en lav sluthøjde, og fordi der er en række psyko-sociale problemer knyttet til at være kommet tidligt i puberteten.

Miljømæssige faktorer, som hormonforstyrrende stoffer, der blandt andet findes i pthalather, har været i søgelyset, som en del af forklaringen på at puberteten starter tidligt.

"Vores undersøgelse involverer 2000 børn og unge i København i alderen 6-19 år. Vi undersøger deres pubertetsudviklingstrin, kemikalier i urinen (rester af sprøjtemidler, parabener og pthalather), fedtprocent, livsstilsmønster - om de for eksempel spiser økologisk og hvor meget motion, de dyrker. Og så kigger vi på, hvordan de er disponeret genetisk," siger læge Lise Aksglæde, der er leder er forskerholdet.

"Det eneste, vi ved med sikkerhed i dag, er, at der skal en vis fedtmængde til, før end en pige kan gå i puberteten," siger Lise Aksglæde.

Sidst man i Danmark undersøgte alderen for pubertetsstart, var i midten af halvfemserne. Da var gennemsnitsalderen for den første menstruation 13-14 år, og pigerne var 11, da de begyndte at udvikle bryster. Det var ikke tidligere end for 30-40 år siden. Men i de sidste 10 år er der sket et boom i antallet piger, der bliver henvist til hospitalet med pubertas praecox, der er den latinske betegnelse for for tidlig pubertetsudvikling.

Den nedre grænse for, hvornår en pige er kommet for tidligt i puberteten, er sat til otte år.

"Hvis en pige starter sin pubertet, før hun er otte, skal hun undersøges for at se, om det er sygdom, der spiller ind. Vi har mulighed for at stoppe udviklingen medicinsk, men vi kan ikke føre udviklingen tilbage. De, som ligger i gråzonen, altså de, der begynder puberteten i 9-10 års alderen, og som i øvrigt er sunde og raske, ser vi ikke, men der er ingen tvivl om, at de også har det svært," siger læge Grete Teilmann, der igennem fem år har undersøgt for tidligt udviklede piger på Rigshospitalets Klinik for Vækst og Reproduktion. Hun er nu i gang med at lave en ph.d.-afhandling om adoptivbørn og tidlig pubertet.

Det kommer oftest meget bag på forældrene og omgivelserne, hvis en pige starter med at udvikle sig tidligt.

"Det kan også være, at pigen bliver drillet med sin krop, hvilket kan medføre, at hun trækker sig ind i sig selv og undgår sportsaktiviteter og lege, hvor kroppen er i fokus. Og så bliver humøret påvirket, når hormonerne begynder at rase, og det kan være svært for pigen selv at forstå. Pigen vil ofte synes, at de jævnaldrende kammerater er kedelige og søge mod ældre børn, og det kan medføre nogle problemer," forklarer Grete Teilmann.

De psykologiske konsekvenser af tidlig pubertetsudvikling er ikke blevet kortlagt i Danmark, men undersøgelser fra Norge, Sverige og USA viser, at piger, der har udviklet sig tidligt, får større problemer med alkohol, hashrygning og uønskede graviditeter og får en dårligere uddannelse. Undersøgelserne viser også, at selvmord forekommer oftere i den gruppe, og at de har større risiko for at blive seksuelt misbrugt og udnyttede.

"Man skal passe på med at konkludere noget om danske piger ud fra de udenlandske undersøgelser, men tendensen herhjemme kunne godt vise sig at gå i samme retning," siger Grete Teilmann og tilføjer:

"Det kan være svært at skelne mellem, hvilke psyko-sociale omstændigheder, der gør, at en piges pubertet begynder tidligt, og hvilke piger der bliver påvirket af det. Der er en række psykologiske faktorer, der spiller ind, både i forhold til hvornår puberteten indtræder, og hvordan det senere i livet påvirker pigen. En undersøgelse fra USA viser, at piger, der vokser op uden en far kommer tidligere i puberteten."



Snak om pubertet. Hvordan man tackler situationen, når puberteten begynder tidligt, kommer ifølge Grete Teilmann, meget an på, hvordan pigen selv har det med det. Nogle piger svømmer igennem, og ser ikke ud til at være påvirket af det, mens andre har det meget svært.

"Jeg vil generelt anbefale, at man forholder sig til pigens udvikling i stedet for hendes alder. Man skal møde dem der, hvor de er," siger Grete Teilmann. Om lærer eller pædagoger skal tage en snak med klassen og/eller pigegruppen om pubertet, og hvad det vil sige, afhænger af, hvad pigen selv ønsker. For nogle vil det være meget grænseoverskridende, mens det vil hjælpe andre. Men det er vigtigt, at sundhedspersonalet og andre, der har med pigerne at gøre, er opmærksomme på, at den tidlige pubertet kan gøre dem mere sårbare. Selvom det måske kun er en periode på et par år, inden resten af pigerne kommer i puberteten, kan det sætte sig nogle dybe spor i pigen," siger Grete Teilmann, der synes, at det er i orden at pigerne i den periode bliver fritaget fra gymnastik eller får mulighed for at klæde om i andet rum end de andre.

Undersøgelsen, der skal dokumentere om børn i Danmark kommer tidligere i puberteten i dag end for 10 år siden, forventes at ligge klar om to år.

"Hvis det viser sig, at antagelsen er rigtig - at danske børn i følger det samme mønster som børn i USA og andre steder i den vestlige verden - skal vi se nærmere på årsagerne og de psykologiske konsekvenser, og det vil også få betydning for, hvornår man skal sætte ind med information om pubertet og seksualundervisning," vurderer Grete Teilmann.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.