PGU+ Letvægteruddannelse

Ny, stærkt forlænget og udvidet pædagogisk grunduddannelse,

BUPL kæmpede indædt, men også forgæves mod oprettelsen af PGU'en for 10 år siden. Da krudtrøgen havde lagt sig, var der dog en enkelt ting, BUPL kunne glæde sig over. Og det var, at den nye uddannelse blev af kortere varighed end de to et halvt år, der egentlig var lagt op til.

Nu ser det ud til, at også denne lille glæde blive taget fra BUPL. Kommunernes Landsforening og FOA, hos hvem en af PGU'ens vigtigste målgrupper - pædagogmedhjælperne - i dag hører hjemme, har i fællesskab sat sig for at skabe en luksusudgave af den pædagogiske grunduddannelse. Nyskabelsen, populært kaldet PGU+, skal efter planen være to et halvt-årig og uddanne såkaldte pædagogiske assistenter. Uddannelsen forventes igangsat august 2008, hvorefter der ikke mere optages elever på den nuværende PGU.

Ikke bare arbejdes der på at få etableret en helt ny uddannelse, hvis officielle navn bliver pædagogisk-assistent-uddannelse (PAU). Som konsekvens af trepartsaftalen mellem regeringen og LO vil kapaciteten på uddannelsen også bliver udvidet med 1000 pladser om året, så den i 2012 vil nå op på omtrent samme optag som den "rigtige", tre et halvt-årige pædagoguddannelse.



Hellig ko. I en situation med små ungdomsårgange, faldende søgning til pædagoguddannelsen og begyndende mangel på pædagoger, synes BUPL, at arbejdsgiverne i KL burde koncentrere kræfterne om at gøre noget for pædagoguddannelsen og for at forbedre vilkårene i de job, de nyuddannede pædagoger kommer ud til. Nogen større tro på, at man kan forhindre den nye uddannelse lader der dog ikke til at være. Erfaringerne fra kampen mod PGU'ens indførelse i 1997 taler imod.

I den usædvanlig selvkritiske evaluering "En strategisk lærestreg eller respekt for centrale principper" fra 1998 hed det blandt andet, at den ensidige nej-linje, som var blevet fulgt i forhold til PGU'en, afskar BUPL fra indflydelse på uddannelsens udformning, ligesom den efterlod BUPL'erne med et omdømme som en flok fag-egoister, der ikke undte de ufaglærte pædagogmedhjælpere muligheden for uddannelse. Spørgsmål blev der også sat ved den politiske dømmekraft hos en organisation, og oven i købet en pædagogisk organisation, der så aktivt modsatte sig en højnelse af uddannelsesniveauet i samfundet.

Evalueringen citerede en anonym kilde for dette synspunkt: "BUPL har i almindelighed gjort det flot de senere år. De er blevet mere pragmatiske og resultatsøgende, og det høster de megen - også politisk - anerkendelse for. Men i denne sag glemte de helhedsbilledet, fordi der var en hellig ko, de ikke ville slagte."

BUPL blev sat, eller satte sig selv uden for indflydelse, og har befundet sig derude lige siden. Det beroede således på et tilfælde, at det kom BUPL for øre, at FOA og KL havde gang i forhandlinger om en PGU+.



Stærk kærlighed. Seneste møde i hovedbestyrelsen tydede på, at man har taget læring af det, der er blevet kaldt en af BUPL's største fagpolitiske fadæser: den stenhårde afvisningspolitik af pædagogmedhjælpernes ønske om andre uddannelsesmuligheder end den af BUPL anbefalede pædagoguddannelse.

"Jeg må indrømme, at det undrer mig, at Kommunernes Landsforening er så optaget af PGU'en, men en total afvisning fra vores siden fører næppe til noget, ud over måske at fratage os indflydelsesmuligheder. Vi må i stedet overveje, hvordan vi kan møde den udfordring, PGU'en udgør," mente hovedkasserer Flemming Brøgger Andersen.

Marianne Carlsen fra BUPL Fyn havde et konkret bud på, hvad der kan gøres.

"Lad os elske PGU+ ihjel ved at få uddannelsen placeret på pædagogseminarierne og ved at organisere de, der gennemfører uddannelsen," foreslog hun.

Lars Grenaa fra Pædagogstuderendes LandsSammenslutning (PLS) syntes, det lød som en meget god ide.

"Kærlighed har altid været pædagogernes bedste våben," sagde han, mens de pædagogstuderendes andet medlem af hovedbestyrelsen, Mette Aagaard Larsen, kort og godt slog fast, at den eneste grund til planen om en PGU+ er, at FOA-formand Dennis Kristensen vil have nogle flere medlemmer.

Randi Tielbo så for sig et rædselsscenarium.

"Det kan ende med at blive som i Sverige. Pædagoger leder institutionerne og står for den strategiske tænkning, mens ikke-uddannede medhjælpere og PGU'ere er ude på gulvet blandt børnene."



Boykot. Selv om BUPL i sin tid ikke havde held til at forhindre PGU'en, har pædagogerne ude i praksis alligevel haft betydelig indflydelse på, at uddannelsen indtil videre kun er blevet en betinget succes. Det er nemlig pædagoger, der i positionen som daginstitutionsledere er med til at bestemme, hvem der skal ansættes, og om man ønsker at tage PGU-studerende i praktik. I begge tilfælde har der været udvist en så stor tilbageholdenhed, at det har kunnet minde om boykot.

Kendsgerningen er i hvert fald, at kun 1500 af de 9000, der har gennemgået PGU'en, i dag er ansat på daginstitutionsområdet. Og at det er manglen på praktikpladser, der er årsagen til, at langt fra alle, som ønsker at tage uddannelsen, kan komme af sted med det.

Det erklærede hovedbestyrelsesmedlem Lotte Thomsen fra BUPL Nordjylland sig helt tilfreds med.

"Vi har vundet kampen mod PGU i den forstand, at vi har været i stand til næsten at holde den ude af vores arbejdsområde," sagde Lotte Thomsen og kaldte PGU+ en løntrykkeruddannelse, som er ved at skræmme hende fra sans og samling.





Fakta om PGU ordinær, merit og +



PGU (Pædagogisk Grunduddannelse) har siden sin start i 1997 eksisteret i to versioner.

Den ordinære, som er af et år og syv en halv måneds varighed, og hvortil adgangskravet er 9. klasse efterfulgt af mindst et års anden uddannelse eller erhvervserfaring.

Merit-PGU'er for personer over 25 år, som har arbejdet mindst et år som pædagogmedhjælper eller dagplejer. Uddannelsens længde afhænger af den enkeltes forudsætninger, men den er kortere end den ordinære PGU, fordi der gives merit for praktisk erfaring.

Om den nye pædagogisk-assistent-uddannelse, PGU+ populært kaldet, vides, at den bliver længere end PGU'en, både på skole- og på praktikdelen. En samlet længde på to et halvt år er blevet nævnt, men ifølge Jakob Sølvhøj, der er formand for pædagogisk sektor i FOA, har man endnu ikke lagt sig fast på det spørgsmål. Som på andre erhvervsuddannelser er optagelseskravet afgangseksamen fra folkeskolen.

Når den nye uddannelse går i gang august 2008, er det slut med optaget på den ordinære PGU, mens merit-PGU'en fortsætter med status som en grundlæggende voksenuddannelse.





BUPL: En farlig konkurrent



Lidt uddannelse er bedre end slet ingen uddannelse, slår forretningsudvalgsmedlem og uddannelsespolitisk ansvarlig Allan Baumann fast.

Alligevel har BUPL reservationer over for opgraderingen af pædagogisk grunduddannelse.

Hvorfor egentlig?

"Vores hovedbekymring går på, at den nye uddannelse bliver en konkurrent til pædagoguddannelsen. På den måde at nogen, som ellers ville have været gået hele vejen, nøjes med en PGU+. Det synes vi er bekymrende, fordi der allerede er problemer med at rekruttere til pædagoguddannelsen, ligesom der er udsigt til en ret alvorlig mangel på pædagoger."

Er der bestemte elementer i uddannelsen, BUPL især ikke bryder sig om?

"For så vidt ikke, vi synes bare det tangerer det uambitiøse at lave en uddannelse, der er en kopi af pædagoguddannelse, som den så ud engang. Vi kunne have været med til at udtænke en bedre løsning, men vores problem har været, at hverken Kommunernes Landsforening eller FOA har villet tale med os om sagen."

Er BUPL indstillet på, at der gives merit, så de, der har brugt 21/2 år på at tage PGU+, kan tage pædagoguddannelsen på mindre end tre et halvt år.

"Det vil jeg tro, men vi skal have det lavet på en måde, så niveauet i pædagoguddannelsen som minimum fastholdes," siger Allan Baumann.





FOA: Mere kompetente kolleger



"Det er mit indtryk, at det er man ikke særligt glade for, men det er da mit håb, at man bliver det."

Svarer Jakob Sølvhøj, mangeårigt medlem af Pædagogisk Medhjælper Forbunds topledelse og i dag formand for pædagogisk sektor i FOA, når han bliver spurgt, hvordan han oplever BUPL's holdning til udvidelsen af pædagogisk grunduddannelse.

Jakob Sølvhøj bygger sit håb om en holdningsændring på to faktorer.

"Pædagogerne får nogle mere kompetente kolleger, mens pædagoguddannelsen får en ny rekrutteringsbasis for folk med en anden baggrund end den gymnasiale. Min formodning er, at den meget store gruppe, som kommer igennem vores nye uddannelse, vil have en anden og mere positiv tilgang til at søge ind på seminarieuddannelsen. Og det kan der nok blive brug for, når man ser på de rekrutteringsproblemer, som pædagoguddannelsen står med," mener Jakob Sølvhøj.

Han noterer i øvrigt med tilfredshed, at PGU'ens hidtidige akilleshæl, problemet med at skaffe et tilstrækkeligt antal praktikpladser, er kommet et stort skridt nærmere sin løsning.

"Med beslutningen fra trepartsaftalen om, at der skal oprettes 1000 pladser på vores uddannelse, følger nemlig for kommunerne en forpligtelse til at fremskaffe et dertil svarende antal praktikpladser."

Er det selvklart, hvem der skal organisere de nye pædagogiske assistenter?

"Det skal overenskomstparten, og det er os i FOA," fastslår Jakob Sølvhøj, der om den indholdsmæssige profil i den relancerede uddannelse siger, at der vil blive lagt stor vægt på de praktisk-pædagogiske elementer og især ske en styrkelse af kultur- og aktivitetsfagene.

Hvordan tror du det vil påvirke institutionsarbejdet, at der nu kommer en gruppe ud, som har næsten ligeså lang uddannelse som pædagogerne?

"Jeg forestiller mig ikke, at der af den grund vil ske de store ændringer. Arbejdet vil fortsat blive tilrettelagt efter de faglige og menneskelige kompetencer, som er til stede på den enkelte institution. Nu bare med den forskel, at en langt større del af dem, der før slet ingen uddannelse havde, i fremtiden vil have en uddannelse," siger Jakob Sølvhøj.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.