Personaleudvikling; Vi vil være Danmarks gladeste børnehave

Da Leif Petersen for to år siden blev leder af Lendemark Børnehave, var stemningen i personalegruppen ikke den bedste. Nu bobler glæden frem hos medarbejdere, børn og forældre - takket være en målsætning om at være Danmarks gladeste børnehave

I børnehavens entre hænger det obligatoriske personalegalleri. Billedet af leder Leif Petersen skiller sig ud fra de andre, ikke fordi det er større, men fordi en skælm har udstyret den ellers glatbarberede leder med et pænt stort vatskæg.

Sådan er godmodige drillerier blevet en del af hverdagen for lederen og de otte ansatte i Lendemark Børnehave på Møn. Men det er også et led i et toårigt personaleudviklingsforløb, der har sat fokus på samarbejde og humor. For målsætningen har været klar, fortæller leder Leif Petersen:

"Vi vil være Danmarks gladeste børnehave. Når man siger sådan noget, så er det selvfølgelig for at sætte overliggeren højt. Vi kalder det en ledestjerne. Der er noget at gå efter, og så må vi se, hvad vi rammer, og rammer vi månen, er det også fint," siger Leif Petersen, 48 år.

I dag skal personalet så diskutere, hvor tæt de er på ledestjernen. Der er nemlig målfest i Lendemark Børnehave, for i første omgang er personaleudviklingsforløbet overstået. Konsulent og coach Peter Frøge, der har været tovholder på hele udviklingsprocessen, er kommet for at styre festen. Og forældrebestyrelsen - og altså Børn&Unge - er også indbudt.



Kulturen skal forandres. Personaleudviklingen er Leifs ide. For to år siden fik han sit første lederjob som leder af Lendemark Børnehave, der er normeret til 40 børnehavebørn og 25 dagplejebørn. Og han havde en klar målsætning for sit ledervirke:

"Vi skal finde ud af at finde ind i en fælles tone og en fælles ånd, hvor blandt andet humor betyder noget. Det er også et spørgsmål om at have en ordentlig omgangstone med hinanden, og det var der slet ikke, da jeg startede her. Slet ikke. Og så tænkte jeg: "Hold da kæft, der er virkelig en opgave"," husker Leif Petersen.

Derfor planlagde han hurtigt en personaleweekend, hvor emnet skulle være personaleudvikling og samarbejde, og han hyrede coach Peter Frøge til at hjælpe institutionen gennem udviklingen.

Men Leif Petersen havde allerede nogle ideer om, hvordan det skulle være i Lendemark Børnehave:

"Jeg kan godt lide, at man kan have et arbejdsmiljø, hvor der er plads til alle. Det vil sige, at man skal anerkende hinandens forskelligheder og fokusere på styrkesiderne. Det er nok ikke sådan mere, men da jeg læste til pædagog for næsten tyve år siden, blev man opdraget meget til fejlfindere. Lidt som man kan kende det fra sit parforhold, hvor man går og hakker lidt på hinanden, og lynhurtigt kan man også blive sådan som arbejdskolleger," mener han.

"Man kan godt lære af sine fejl, men det er nemmere at lære af sine succeser," indskyder Peter Frøge.

Leif Petersen tog en beslutning om, at kulturen i børnehaven skulle forandres.

"Jeg tænkte, at det er den vej, jeg vil, og så må folk hoppe med på vognen eller lade være, for en leder har lov og også pligt til at være kulturskabende. Så jeg tænkte, at nu er det mig, der vil gøre det sådan her, og så bliver det sådan," siger Leif Petersen, der tog beslutningen uden at spørge personalet.

"Jeg ventede ikke på det såkaldt rigtige tidspunkt. Jeg sagde, at det bliver sådan. Det ligger to år tilbage nu, og det gik sådan set udmærket," konstaterer han.

Ikke at det har været helt let.

"Det er ikke muligt fra en fredag til en lørdag aften at skabe en revolution, men man kan da starte på den. For det viste sig, at det var meget vanskeligt at omsætte de her principper om, at vi vil være glade, når vi går på arbejde. Vi vil respektere hinanden, vi vil tale ordentligt til hinanden, vi skal fokusere på styrkesiderne," siger Leif Petersen.



Fire er rejst. Satsningen på arbejdsglæde og personaleudvikling har haft sin pris. Fire af de otte fastansatte har søgt nye græsgange, siden Leif Petersen blev leder. Det har overrasket ham, selv om han var forberedt på, at der kunne ske sådan noget.

"Der har siddet nogen og sagt: "Jeg er ikke helt enig". Nej, fair nok, men så er man nok på vej et andet sted hen. For jeg går ikke på kompromis med den udvikling, jeg synes er den rigtige her. Sådan må det være, og det må være min ret som leder at synes det. Og så hjælper det selvfølgelig, at der er nogle medarbejdere, der bakker en op, og at man i hverdagen kan mærke, at de bakker en op," siger Leif Petersen.

I alt har personalet været på to udviklingsweekender, og nu er man der, hvor Leif synes, det er sjovt at være. Derfor skal der holdes målfest i dag.

"Vi kan mærke, at vi har rykket os. Vi siger tak til hinanden i dag for det, og så fortsætter processen i morgen," siger Leif.



Jeg kan mærke forskel. Den mere alvorlige del af målfesten bliver styret af konsulent Peter Frøge. Her bliver personalets ledestjerne om at være Danmarks gladeste børnehave præsenteret for forældrebestyrelsen.

"Det er det, vi har sat kursen efter i alt, hvad vi gør," siger Peter Frøge.

"Den ledestjerne er noget at leve op til," konstaterer Katja Brundin fra forældrebestyrelsen.

Og det virker åbenbart. Laila Beck Jørgensen har været pædagog flere steder, fortæller hun. Hun kom til Lendemark Børnehave for syv måneder siden:

"Jeg har aldrig før været et sted, hvor der er en så god stemning."

Også forældrene kan mærke forskellen, fortæller Katja, der har to børn i institutionen:

"Personalet er blevet meget gladere. Det har ændret sig, siden min ældste startede."

Kim Jensen, der også er med i forældrebestyrelsen, glæder sig over udviklingen.

"Hvis personalet har det godt, så har børnene det også godt," konstaterer han.

Pædagog Lis Hyllemose er glad for forældrenes tilbagemelding:

"Det er rart at vide, at I kan mærke det. Jeg har været her, mens det var knap så godt, så jeg kan godt mærke forskel," siger hun.



En sindsstemning. Personalet har ikke kun brugt de forløbne to år på at give hinanden vatskæg, gemme sutsko og andre tiltag i den mere underholdende genre. Man har også udpeget fem indsatsområder, som skal forbedre institutionen: Arbejdsglæde, samarbejde, fysiske rammer, børn og forældre.

Arbejdsglæde handler om at leve den humoristiske side mere ud.

Samarbejdet er blevet meget mere tværgående. To pædagoger, en fra hver stue, har nu ansvaret for at planlægge aktiviteter for en måned ad gangen, så personalet kommer til at arbejde mere sammen på tværs af stuerne.

De fysiske rammer har også trængt til et pift. Udvendigt er institutionen blevet malet, og personalet kan også glæde sig over et nyistandsat personalerum. Nu mangler der at komme orden i køkkenet og fællesrummet.

Indsatsen for børnene har især gået på at gøre mere ud af drengenes lege, og mere generelt at følge børnenes interesser. Og forældrene har blandt andet kunnet glæde sig over en forældrecafe, som skal styrke forældresamarbejdet.

Personalet er også blevet enige om fem værdier, der skal sikre, at man styrer efter ledestjernen "Danmarks gladeste børnehave". Anerkendelse, leg, glæde, nærvær og ikke mindst optimisme skal sikre, at alle er på samme spor.

"Egentlig er det fantastisk, hvordan man kan ændre noget til det bedre ved at beslutte sig for at tage et positivt fokus. Og det er meget en sindsstemning. Den får man, hvis man har en holdning til noget. Så er man i stand til at opbygge en sindsstemning sammen, en kemi," siger Leif Petersen.

Personalet er også blevet enige om, at det gælder om ikke at lade sig slå ud af de ting, man ikke får gjort.

"Jeg har i mit pædagogiske arbejde rigtig mange gange oplevet, at man kommer på arbejde med en plan oppe i hovedet for, hvad man vil lave den dag. Og så er der en eller anden ting, der gør, at det lige præcis ikke bliver sådan. Jeg kan i hvert fald ikke få hele pakken opfyldt, kun noget af den. Pokkers. Men skal det have lov til at ødelægge dagen?" spørger Leif Petersen.

"Vær glad for det, du når, frem for det, du ikke når," supplerer souschef Jonna Andersen.



En fortløbende proces. Her ved målfesten kan Lendemark Børnehave glæde sig over, at arbejdshumøret ifølge Leif Petersen er gået med pil opad siden første personaleweekend.

"Og det skal holdes ved lige, for det kan være nemt at læne sig tilbage og sige: "Fedt nok, vi har en skidegod børnehave, og vi er rigtig gode for børn og forældre". Men der er også dage, hvor det er knap så morsomt at være her. Hvad med de dage? Hvordan kommer man igennem dem? Og hvordan vil vi holde ved lige, at vi skal udvikle os sammen? Så det er en fortløbende proces, og den kommer aldrig til at stoppe," siger Leif Petersen, der allerede har planlagt en ny personaleweekend til efteråret.

Han kan godt forstå, at han møder skepsis, når han lufter sin ambition om at have Danmarks gladeste børnehave.

"Jeg kan jo ikke udtale mig om, hvorvidt vi har et hyggeligere, sjovere, rarere arbejdsmiljø end så mange andre, men det påstår jeg, at vi har her. Jeg håber, andre har det lige sådan. Hvis ikke, så synes jeg, at de skulle gøre noget ved det," siger Leif Petersen.



Lendemark Børnehaves fem værdier



Anerkendelse: Vi tager udgangspunkt i den enkeltes position som afsæt for udviklingsmuligheder.

Leg: Et legende miljø skaber udviklingsmuligheder for alle.

Glæde: Fokus på trivsel, ønsker og behov hos børn og forældre.

Nærvær: Nære relationer skabes ved at være til stede

her og nu.

Optimisme: Se muligheder frem for begrænsninger.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.