Passivhuses store sidegevinst. Børn og pædagoger er sjældent syge

Automatisk luftskifte i passivhuse sørger for, at dårlig luft skiftes ud flere gange i timen. Frisk luft og partikelfiltre betyder færre syge børn og ansatte.

Man kan sagtens tilhøre eliten uden at vide det. Det gælder for børnene i børnehaven Den Grønne Planet i Gyldenrisparken på Amager. De går til daglig i en af Danmarks energimæssigt fremmeste børnehaver. Den er bygget efter passivhus­principperne og bruger derfor stort set ikke energi. Samtidig er inde­klimaet helt i top.

»Her lugter ikke af daginstitution, og luften er næsten altid dejlig frisk, så man føler sig godt tilpas. Sygefraværet blandt børnene er faldet med op mod 25 procent i forhold til den bygning, vi boede i tidligere,« siger daglig leder Lise Fischer Jensen.

Daginstitutionen er bygget som passivhus som et prestigeprojekt op til COP15 klimatopmødet i København i 2009. Her blev to institutioner lagt sammen, og de ansatte skulle ifølge Lise Fischer Jensen lære at bruge den nye passivhusbygning rigtigt.

Da bygningen er meget tæt, er den automatiske ventilation med varmegenvinding et centralt element. Anlægget styres digitalt og udskifter luften automatisk flere gange i timen, så der altid er frisk luft i rummene. Væk er fugten, den dårlige lugt og skimmelsvampen.



To dages sygefravær. Også personalet har glæde af det gode indeklima

»Antallet af sygedage pr. medarbejder er nede på to dage pr. måned. For et par år siden lå det på 1 uge pr. måned. Fremgangen skyldes i høj grad det fysiske indeklima,« siger Lise Fischer Jensen.

En væsentlig årsag er filtre i ventilationsanlægget, der opsamler eksempelvis partikler fra luftforurening og birke- og græspollen. Man skal dog huske at holde ventilations­anlægget vedlige. I en periode i vinter virkede det ikke ordentligt, fordi filtrene ikke var blevet skiftet, som de skulle. Udskiftningen medførte ifølge Lise Fischer Jensen straks en mærkbar forbedret luftkvalitet.

Den Grønne Planet er bygget med inspiration fra blandt andet Østrig, hvor man har bygget passivhuse i over 20 år og nu har over 10.000 passivhuse.

Børnehaven Lichtenegg i byen Wels har otte år på bagen. Her registrerer børnehaveleder Eva ­Kalcher også langt færre sygedage hos børnene som følge af forkølelsessygdomme end i klassisk byggede institutioner. Hun læner sig op ad statistikker for sygefravær fra andre børnehaver.

»Vi har samtidig færre problemer med børn med allergi og astma. Jeg ved, at andre børnehaver i byen har langt flere problemer med allergibørn. Mine ansatte er også mindre syge,« fortæller Eva Kalcher.

Den ofte lidt stramme og fugtige lugt af institution er stort set væk.

»Det er virkelig behageligt at arbejde i sådan et miljø, og jeg hører fra forældrene, at de kan mærke det positivt på børnene,« siger Eva Kalcher.



Friskere i skolen. Arkitekt Lars Køhler fra Bjerg Arkitektur, der har specialiseret sig i passivhuse, har fået positive tilbagemeldinger fra blandt andre daginstitutionen Elverhuset i Høje Taastrup og fra EUC Nord skolen i Hjørring, som begge er tegnet af Bjerg Arkitektur.

»Skolen melder om færre sygedage og friskere elever i undervisningen. Jeg ved også, at Høje Taastrup Kommune har overvejet at sende flere børn med luftvejsproblemer til Elverhuset på grund af et rent indeklima,« siger Lars Køhler.

I passivhuse udgør et effektivt ventilationsanlæg med partikelfiltre og varmegenvinding selve ’lungen’, men det skal ses i sammenhæng med en lang række nødvendige tiltag. »Passivhuse handler basalt set om at skabe et sundt indeklima i en sund bygningskrop,« fastslår Lars Køhler.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.