Pædofilianklaget: Skuffet over kommunen

Erik Kirk, er skuffet over Aarhus Kommunes hånd­tering af hans sag. Kommunen giver ham delvis ret, men afviser at diskutere personsager i pressen.

Erik Kirks historie om at blive anklaget for blufærdighedskrænkelse og bortvist fra sit arbejde har fået stor opmærksomhed i den offentlige debat – godt hjulpet på vej af filmen ’Jagten’, hvor en løgn om sexovergreb ødelægger livet for pædagogen Lucas.

Mens debatten har rullet, har Erik Kirks tidligere arbejdsgiver, Aarhus Kommune, været anderledes tavs om hans sag. Og det har skuffet den suspenderede pædagog.

»Jeg havde regnet med, at kommunen ville sige noget andet, end at man ikke kan kommentere enkeltsager. Jeg har tydeligt sagt til dem, at de må kommentere min sag lige så meget, de har lyst til. Men kommunen har åbenbart ikke haft lyst til at lære noget af det her,« siger Erik Kirk.



Dreng på øde landevej. På Aarhus Kommunes hjemmeside kunne man indtil for nylig stadig læse en pressemeddelelse fra slutningen af maj sidste år, hvor det fremgår, at en medarbejder er mistænkt for blufærdighedskrænkelse af et barn. Og at det var forældrenes mistanke om overgreb, der ledte politiet på sporet af sagen.

Den forsikrer desuden bekymrede forældre om, at medarbejderen ikke siden har vist sig i institutionen, og at vedkommende ikke tidligere har været ansat i andre af kommunens institutioner.

Pressemeddelelsen er ledsaget af et foto af en lille dreng, der står med sin bamse under armen og ser ud over en øde landevej.

»Jeg har stadig ikke set en pressemeddelelse fra Aarhus Kommune om, at sigtelsen mod mig er frafaldet. Det undrer mig meget, for det er jo ikke, fordi kommunen ikke har fået henvendelser fra pressen i sagen siden da. Og de var hurtige til at sende en meddelelse ud, da politiet sigtede mig,« siger Erik Kirk.



Kommunen giver ret. Børne- og ungechef i Aarhus Kommune Ole Kiil Jacobsen er enig med Erik Kirk i, at kommunen burde have sendt en pressemeddelelse ud, da politiet frafaldt sagen mod ham, eller på en anden måde have sikret, at offentligheden fik besked om sagens afslutning.

»Hver gang vi har haft en sag, evaluerer vi på den. Men vi har i denne sag ikke været opmærksomme på, at vi ikke har fået lagt modoplysningen ud på nettet. Erik Kirk har ret i, at pressemeddelelsen ikke skal stå uimodsagt bagefter, så det skal vi gøre anderledes fremadrettet,« siger Ole Kiil Jacobsen.

»Pressemeddelelsen er nu fjernet fra hjemmesiden. Med omtalen i ’21 Søndag’ og i Børn&Unge mener jeg ikke at kunne tilføje mere til den konkrete sag,« siger han.



Udviklingspunkt. Erik Kirk kan stadig ikke forstå, hvorfor han ikke kunne vende tilbage til sit gamle arbejde i en børnehave, efter at politiet frafaldt sigtelsen mod ham. Ole Kiil Jacobsen vil af juridiske og etiske grunde ikke forholde sig til Eriks konkrete sag, men fortæller gerne, hvad kommunen generelt gør, for at medarbejdere kan vende tilbage til deres arbejde i sådan en situation.

»Man kan ikke lave en manual for det, men det er vigtigt samtidig med politi­sagen at understøtte medarbejderen og orientere forældrene og personalet på en måde, så vi ikke mindsker chancen for, at den pågældende kommer tilbage til sit arbejde. Der er jeg opmærksom på, at vi har et udviklingspunkt,« siger børne- og ungechefen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.