Pædagoguddannelsen; Fri adgang - næsten

Søgningen til pædagoguddannelsen er faldet de sidste 10 år. Det betyder at adgangskravene til pædagogseminarierne er blevet mindre

Det er blevet lettere at komme ind på de "store" mellemlange videregående uddannelser i løbet af de seneste 10 år. Udviklingen ses tydeligst på pædagoguddannelsen, men også på læreruddannelsen er der i år kommet ansøgere ind med karaktergennemsnit, som ikke ville have slået døre ind i 1996.

Hvor ansøgerne til pædagoguddannelsen dengang typisk skulle have et karaktergennemsnit på 8,0 eller derover, har kravene i år enten været lavere eller helt fraværende. På 26 ud af 37 seminarier blev alle optaget, der havde bestået studenter- eller HF eksamen. Uanset deres karaktergennemsnit. I 1996 var det kun tilfældet på et seminarium.

Pædagoguddannelsen er også den af de "store" mellemlange videregående uddannelser, som i perioden siden 1996 har haft den største tilbagegang i søgning.

For 10 år siden var der 8755 ansøgere, der havde pædagoguddannelsen som 1. prioritet. I år var det tilsvarende antal 5102, viser en opgørelse fra Den Koordinerede Tilmelding, som koordinerer optagelsen til de fleste af landets videregående uddannelser.



Med hjertet. Da antallet af pladser på pædagoguddannelsen er stort det samme som i 1996, betyder et felt med 3653 færre ansøgere, at konkurrencen om at komme ind på pædagogseminarierne er svækket markant.

Chefkonsulent Anker Hoch fra Den Koordinerede Tilmelding advarer dog mod at drage forhastede konklusioner ud fra tallene. Som for eksempel, at den årgang af studerende, som har studiestart i denne eller næste uge, over en bred kam har ringere forkundskaber end deres forgængere for 10 år siden.

"Den såkaldte grænsekvotient, altså det karaktergennemsnit, man mindst skal have for at komme ind på uddannelsen, er lavere end tidligere, men derfor kan man jo ikke slutte, at der ikke er i massevis af studerende med 10 og 11 taller mellem de nye pædagogstuderende," siger Anker Hoch.

- Er tendensen ikke, at man udnytter sit karaktergennemsnit til det yderste, når man vælger uddannelse. Eksempelvis bruger et 10 tal til at komme ind på medicin eller statskundskab?

"Der er også dem, der vælger med hjertet, og det er nok i udpræget grad tilfældet på pædagoguddannelsen. Hvordan ellers forklare, at det fortsat er en meget søgt uddannelse. De unge lader sig altså ikke afskrække af, at der i aviserne hele tiden står, at uddannelsen fører frem til et lortejob med lille løn, stress og nedslidning."



Frit optag. Situationen fra for 10 år siden, da i tusindvis af ansøgere til pædagoguddannelsen blev afvist, er et overstået kapitel. Hvis man har enten en studenter- eller HF eksamen eller opfylder kravene i kvote II er der i praksis fri adgang i dag.

Når der alligevel er 485 afviste ansøgere efter første optagelsesrunde, hænger det sammen med, at de pågældende har søgt ind på et af de relativt få seminarier, hvor optagelse kræver et bestemt karaktergennemsnit. Til gengæld står der så mange tomme pladser på de øvrige seminarier, at der ville være plads til alle, hvis de fordelte sig lidt bedre.

Forretningsudvalgsmedlem Allan Baumann er i udgangspunktet glad for, at det er sådan.

"Det er altid godt, at de unge har mulighed for at vælge den uddannelse, de har mest lyst til, i stedet for at have andre til at bestemme for sig."

- Og den anden side af sagen: at færre søger og kravene slækkes?

"Det er vel den uundgåelige konsekvens af, at ungdomsårgangene er mindre, og at der er flere muligheder at vælge imellem. Samtidig er synet på både vores og lærernes uddannelse påvirket af den nedsættende behandling, de er ude for i det offentlige rum. Det er selvfølgelig med til at svække begge i konkurrencen med andre uddannelser. På den baggrund er det faktisk forbløffende, at pædagoguddannelsen fastholder positionen som den mest søgte af de store mellemlange videregående uddannelser," siger Allan Baumann.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.