Pædagogprofessionen: Ledere er med i normeringen

Flere kommuner har brugt omlægningerne på daginstitutionernes ledelser som en anledning til at skære ned. I Århus går det ud over normeringerne.

Fredericia Kommune har ikke brugt ledelsesreformen til at hive sparekniven frem. Det har Århus Kommune. Ifølge en undersøgelse foretaget af BUPL Århus, har man sparet 5,2 procent af budgettet på området i forbindelse med ledelsesomlægningen. Halvdelen af kommunens besparelse, altså 2,6 procent af budgettet på området, kommer direkte fra nedskæringer af normeringen i daginstitutionerne. På grund af ændringer i ledelsen af den enkelte daginstitution, kan nedskæringerne på normeringen reelt vise sig at være endnu større, fortæller man i BUPL Århus.



Lederne indgår i normeringen. I forbindelse med omlægningen blev daginstitutionslederne i Århus Kommune til 'pædagogiske ledere'. De må kun bruge en del af deres ugentlige timer på deres lederopgaver (5, 10 eller 17 timer om ugen alt efter, hvor stor institutionen er). I resten af arbejdstimerne skal lederne indgå i normeringen ligesom institutionens andre pædagoger.

Ifølge Birgit Friis, faglig sekretær i BUPL Århus, mener mange af lederne i Århus Kommune ikke, at forholdet mellem de fastlagte ledertimer og de reelle lederopgaver hænger sammen.

"De pædagogiske ledere siger, at de ikke kan være ledere i et afgrænset tidsrum. De fungerer som ledere i hele arbejdstiden, og mange steder bliver tiden brugt på lederopgaver i stedet for hos børnene," siger hun.



Lederne skal give slip. Formand for Børn- og Unge-udvalget i Århus, Jacob Bundsgaard Johansen (A) mener, at de pædagogiske ledere påtager sig flere opgaver, end de skal. Det er grunden til, at de bruger længere tid på deres lederopgaver, end de har fået tildelt.

"Jeg tror, mange af de pædagogiske ledere stadig påtager sig opgaver, som egentlig burde udføres af ledere højere oppe i systemet," siger han.

Det er dog ikke altid så ligetil for lederne at lægge opgaver fra sig, fortæller Birgit Friis fra BUPL Århus. Nogle af de pædagogiske ledere har specifikt søgt den stilling, mens mange af de ældre ledere kan føle, at rollen bliver trukket ned over hovedet på dem.

"De ældre føler måske lidt, at deres livsværk bliver taget fra dem, når kommunen uden videre trækker ansvaret længere op i systemet," siger hun.

Jacob Bundsgaard Johansen afviser ikke, at der kan blive justeret på den nuværende ledelsesmodel. I så fald vil han gerne inddrage lederne i diskussionen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.