Pædagogisk Træf; Politisk paneldebat: Regeringen vil i dialog - pædagogerne vil se handling

Kvalitet, normeringer, dialog kontra konkret handling, nedskæringer og meget andet blev vendt og drejet i en skarp debat mellem to folketingspolitikere, en kommunal chef, BUPL's forbundsformand og en masse vrede tilhørere.

Inger Støjberg (V), Mette Frederiksen (S), Jette Runchel, kasserer i Børne- og kulturchefforeningen og chef for Børne- og Undervisningsforvaltningen i Albertslund Kommune samt BUPL's forbundsformand, Henning Pedersen, havde sat sig i de varme stole til en paneldebat, som blev et sandt tilløbsstykke. Og diskussionslysten var stor. Mange ville til den løsgående mikrofon med kritiske spørgsmål eller komme med det, som Inger Støjberg kaldte velkomne gode råd. Det blev dog oftest til luftning af frustrationer og vrede over de dårlige forhold i institutionerne.

Emnet var først og fremmest, hvordan man kan højne kvaliteten i de danske daginstitutioner. Journalist Søren Lippert fra Danmarks Radio styrede løjerne med frisk, men hård hånd. Og han begyndte med at spørge panelet, hvordan kommunalreformen havde bidraget til at øge kvaliteten. Og hvilke forbedringer regeringen har stået for.

Inger Støjberg: "Det har kommunalreformen jo ikke gjort isoleret set. Men den kvalitetsreform, vi skal i gang med, vil få betydning. Desuden har vi jo afsat to milliarder kroner, og det skal vi gerne se gode tiltag på grund af. Vi har brugt mange penge på de svage børn, og på torsdag skal vi diskutere ledelse i det offentlige. Vi vil gerne snakke med fagfolkene om, hvad vi kan gøre, og med kvalitetsreformen har vi lagt op til dialog."

Mette Frederiksen: "Ja, det går rigtig godt! Nej, virkeligheden i pædagogernes dagligdag er for ringe, og jeg betvivler, at kvalitetsreformen vil gøre det bedre. Jeg mener, at det var rigtigt at udvide kapaciteten, men vi mangler version to. Vi har daginstitutioner, fordi børn og unge skal udvikle sig, og vi klarer ikke opgaven godt nok i dag."

Da Inger Støjberg havde sagt kvalitetsreform tilstrækkeligt mange gange, mistede Henning Pedersen tålmodigheden.

"Udgangspunktet i dag er pædagogers viden. Men den viden, de har, får de bare ikke lov til at bruge. Der diskuteres og regeringen siger, at den vil i dialog, men hvad fører det til? Vi venter stadig på handling," sagde han.

Jette Runchel synes, at de danske daginstitutioner som hovedregel er gode, så hun vil ikke "male fanden på væggen".

"Men vi har da mange udfordringer i dag. I kommunerne er vi mest bekymret for det detailsyn, der fra statslig side er på daginstitutionerne."



Et godt tilbud. Og så kom dagens bedste tilbud fra en politiker, der håber på at komme i regering efter næste valg. Mette Frederiksen foreslog, at der fra statens side skal fastsættes normeringer.

"Vi skal prioritere vores børn. I for mange år har vi i mine øjne haft for meget fokus på pasning og opbevaring. Men nu skal vi se på normering og på uddannelse af personalet, for det gør en forskel. Med centralt fastsatte normeringer vil vi sikre os, at børneområdet ikke altid kommer sidst af alle velfærdsområderne," sagde hun.

Det var Inger Støjberg ikke enig i:

"Hvis vi sætter en minimumsnormering, bliver det hurtigt til en maksimumsnormering. Det er ikke varm luft, når vi siger, at vi vil noget med børneområdet. Det er godt, at vi har lavet børnemiljøvurderingerne og sat fokus på de svage børn."

Mette Frederiksen: "Vi kan da bare sætte standarden så højt, at det bliver rimeligt. Jeg ved godt, at det kommer til at koste kassen, men det er vi nødt til at bruge penge på."



Styring eller ej. Herefter gik diskussionen på, om tendensen til central styring på et meget detaljeret plan skal fortsætte. Mette Frederiksen mente, at man skulle finde ud af, hvad der er nødvendigt, og hvad det ikke er nødvendigt for politikerne at vide så meget om. Alt unødvendigt bureaukrati skal da bare væk, sagde hun. Inger Støjberg mente, at kvalitetsreformen også bruges til at rydde op i alt det overflødige, og her opfordrede hun pædagogerne til at gå i dialog med regeringen om, hvad der er godt, og hvad der er skidt. Fra salen ville en tilhører gerne have central styring af normeringen, og hvis politikerne ellers er i tvivl om, hvad der skal styres, og hvad der ikke skal, så kan de jo bare spørge fagfolkene. Jette Runchel mente også, at kommunerne måske gav daginstitutionerne alt for mange opgaver:

"Vi skal gøre det med omhu. I Albertslund har vi arbejdet med fire indsatsområder i år, og det er for meget, selv om også institutionerne mener, at det er relevant. Vi skal nok til at prioritere noget mere, og det vil vi gerne gøre i dialog med pædagogerne," sagde hun.

Al den snak om villighed til dialog fra politikerne og kommunalchefen fik en tilhører til at udbryde: "Hvor dialogagtigt synes du, Inger Støjberg, at det var, da I ikke ville tale med os i efteråret?"

Inger Støjberg: "Ja, det gik lidt hårdt for sig, men lad os nu mødes, for vi står i en fase nu, som er vigtig for, hvordan vi kan bruge den viden, der er, og det kræver dialog mellem os."



Utilfredse pædagoger. Debatten drejede herefter over på emner som uddannelse, rekrutteringsproblemer til det offentlige arbejdsmarked, opsplitningen af børne- og ungeområdet på mange ministerier og i mange love. Mette Frederiksen nærmest lovede, at kom hun til magten, skulle der oprettes et børneministerium. Også børnemiljøvurderinger, som en tilhører betegnede som værdiløse, fordi der ikke er nogen steder at gå hen for at få lavet de nødvendige forbedringer, var oppe at vende. Og skattestoppet blev nævnt som den store synder.

En fra salen gjorde opmærksom på, at der skal passes stadig flere svage børn, uden at man får ressourcerne øget, og det er både de svage børn og de velfungerende, der betaler prisen. Flere indlæg satte vrede ord på den utilfredshed, som hang tyk i luften:

"Vi mærker ikke de penge, I siger, at I har givet til området!!!"

"Mange pædagoger står af, fordi de slides op."

"Vi bløder lige nu på grund af de nedskæringer, I lavede i efteråret."

Henning Pedersen: "De to milliarder kroner er et engangsbeløb, og fra den ene dag til den anden, er de væk. De kunne bruges på mange konkrete ting. 5000 pædagoger kunne får en diplomuddannelse for de penge, eller nogle særligt trængte institutioner kunne få et løft."

Mette Frederiksen mente, at det er på tide at give børn ret til sund mad, nok voksne og bedre rammer:

"Vi har ikke behov for mønsterbrydere, der klarer sig på trods. Vi har brug for et mønster, der gør, at børn klarer sig på grund af. De muligheder er der ikke i dag."

Fra salen blev Henning Pedersen spurgt, om man fra BUPL's side vil deltage i regeringens forsøg på dialog.

"Vi er helt på det rene med, at den offentlige service er et valgtema. Når vi alligevel har valgt at gå med i drøftelserne om kvalitetsreformen og i trepartsforhandlingerne, så er det, fordi vi søger indflydelse på vores medlemmers vegne. Men vi vil da kigge nøje på, hvad vi får ud af det, og vi kan godt finde ud af at sige fra over for regeringen," svarede Henning Pedersen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.