Pædagogisk kvalitet på tilbud

Færre pædagoger og flere pædagogmedhjælpere giver serviceløft, lover PMF-fagforening i Vendsyssel

Udskift pædagoger med pædagoghjælpere og få mere service for de samme penge.

Sådan lyder opfordringen fra pædagogmedhjælpernes fagforening i Vendsyssel til de politikere, der lige nu er i gang med at lægge 2007-budgettet for landsdelens fire nye storkommuner: Frederikshavn, Brønderslev-Dronninglund, Hjørring og Jammerbugt.

"Ved at indføre fast normering i institutionerne, eksempelvis 50 procent pædagoger og 50 procent pædagogmedhjælpere, vil daginstitutioner og skolefritidsordninger opleve et serviceløft - det vil sige flere hænder for de samme penge," hedder det i enslydende breve til politikerne i de fire sammenlægningsudvalg.

Initiativet har ikke vakt begejstring alle steder.

Socialdemokrat og fritidspædagog Palle Thomsen, der sidder i sammenlægningsudvalget for Ny Frederikshavn Kommune, lægger ikke fingre imellem i sin kritik:

"Aldrig før har jeg set sådan noget bavl, udsendt af en fagforening, der i den grad ringeagter pædagogernes arbejde. Hvad bilder I jer ind at antyde, at en uudlært PMF'er kan sidestilles med en pædagog med over tre års uddannelse. Det, I siger, er rent faktisk, at det ikke er nødvendigt at uddanne sig. I skriver om rationaliseringsgevinster og serviceløft. Hvad er det lige vi snakker om her?

Det drejer sig ikke kun om flere hænder, men om et pædagogisk arbejde overfor et stigende antal truede børn. Jeg er ked af at sige det, men jeres brev har haft lige den stik modsatte virkning på mig," konstaterer Palle Thomsen i sit svar på henvendelsen fra FOA - Fag og Arbejde PMF Vendsyssel, som er fagforeningens fulde navn.



Gratis serviceløft. Susanne Jensen, der er faglig sekretær hos PMF Vendsyssel, er forundret over den stærke reaktion.

"Vi lægger ganske almindelige fakta på bordet. Påpeger, at indførelsen af lønsumsstyring har medført, at andelen af pædagoger er vokset markant på pædagogmedhjælpernes bekostning. Siden 1999 har væksten været på 10 procent. Dernæst konstaterer vi, at der i den samme periode ikke er tilført området flere ressourcer. Fordi pædagoger er dyrere end pædagogmedhjælpere, er der altså færre medarbejdere til at passe børnene. På den baggrund er det, at vi beder politikerne overveje, om den aktuelle situation med serviceharmoniseringer og omprioriteringer i forbindelse med kommunesammenlægninger ikke bør benyttes til at se nærmere på stillingsfordelingen mellem pædagoger og pædagogmedhjælpere," siger Susanne Jensen.

Hovedbudskabet er altså, at kommunerne kan opnå en gratis serviceforbedring ved at erstatte dyre pædagoger med billige pædagogmedhjælpere.

Er det ikke simpel underbudspolitik, Susanne Jensen?

"Nej, det er et bud på, hvordan man kan få hverdagen i institutionerne til at hænge bedre sammen. Og hvad hensynet til BUPL angår, vil jeg bare minde om, at BUPL-fagforeningen her i Nordjylland gennem de seneste 20 år har arbejdet målrettet på at få pædagogmedhjælperne smidt ud af institutionerne," siger Susanne Jensen, der anslår, at 30 procent af pædagogmedhjælperne i Vendsyssel er helt eller delvist ledige.



Langt ude. Tidligere forbundsformand Birgit Elgaard, som nu er formand for BUPL Nordjylland, siger til Børn&Unge, at hun er noget rystet over PMF-initiativet.

"Det er langt ude at foreslå pædagoger erstattet med pædagogmedhjælpere og endda foregive, at det vil give et serviceløft. Jeg vil omgående i et brev til den samme kreds af politikere, som PMF har henvendt sig til, gøre vores standpunkt klart. Og det er, at kun veluddannede pædagoger kan sikre kvalitet i daginstitutionerne," siger Birgit Elgaard.

Hun mener, at PMF Vendsyssel må være meget trængt, siden fagforeningen kan finde på at komme med et udspil af den karakter. Videre nervøs for, at politikerne bider på krogen, er hun dog ikke.

"Det er korrekt, at indførelsen af lønsumsstyring har ført til, at andelen af pædagoger er øget, men det bekræfter jo bare, at brugerne godt ved, hvem det er, kvaliteten afhænger af. Jeg har svært ved at forestille mig en kommune med lønsumsstyring fratage forældrebestyrelsen og institutionslederen retten til ansætte de medarbejdere, man kan blive enige om," siger Birgit Elgaard.



Skævvridning. Formanden for pædagogisk sektion i FOA, Jakob Sølvhøj, kender ikke i deltaljerne udspillet fra PMF Vendsyssel og vil derfor ikke kommentere det.

"Det, jeg godt vil sige, er, at vi i forbundet har noteret os, at der over de senere år er sket en kraftig forskydning mellem antallet af pædagoger og pædagogmedhjælpere. Jeg mener, vi taler om en otte til ti procent. Det er i forhold til det historiske udgangspunkt en skævvridning af stillingsstrukturen, som vi selvsagt ikke er glade for. Hvordan problemet håndteres lokalt, ja, det må de lokale parter jo finde ud af," siger Jakob Sølvhøj.



PMF's regnestykke

Pointen i PMF's "tilbud" er, at pædagogmedhjælpere har en lavere løn end pædagoger, og at pædagogmedhjælpere i skolefritidsordninger bruger en større del af deres arbejdstid sammen med børnene.

Når de to faktorer - løn og børnetimer - holdes op mod hinanden, fremkommer det, PMF Vendsyssel kalder "flertimer".

Hvis en pædagogstilling i en vuggestue, børnehave eller aldersintegreret institution laves om til en pædagogmedhjælperstilling, opstår efter PMF-regnestykket en konverteringsgevinst på 505 flertimer om året.

Genvinsten er endnu større, nemlig 583 flertimer, når det drejer sig om SFO.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.