Pædagogik kan føre vidt: Et af verdens vigtigste job

Ved at være pædagog har Henrik Vilsbøll erhvervet mange af de kompetencer, han bruger i dag som selvstændig konsulent og foredragsholder.

Pædagogisk konsulent, underviser, foredragsholder, kursusudbyder og forfatter. Henrik Vilsbøll har mange strenge at spille på. Men det er også vigtigt, når man er selvstændig, mener han.

"Det er nødvendigt at køre ad to spor. Samtidig med at man afvikler de igangværende opgaver, skal man udvikle de kommende, ellers går man ned som selvstændig."



Henrik Vilsbøll har i mange år koncentreret sit arbejde omkring samarbejdet mellem de ansatte på daginstitutioner/skoler og forældre. Han holder omkring 100 foredrag om året for forældre i daginstitutioner og skoler, og de handler om, hvordan man får et forældresamarbejde.

"At tale i en større forsamling har jeg lært ved at være pædagog. Det kræver, at man er en god formidler, og det er jeg også blevet gennem faget," siger Henrik Vilsbøll.



Han tog en uddannelse som klubpædagog, mens han arbejdede i en assistentstilling i en klub på Amager.

For ham er pædagogjobbet et af verdens vigtigste job. Han vender selv tilbage til faget med jævne mellemrum i vikariater for at holde sig ajour.

"Børn bliver ikke passet i daginstitutioner. De bliver opdraget og dannet. Derfor kan og skal vi gøre en forskel," siger Henrik Vilsbøll.



Børns fysiske rammer. Efter en årrække som souschef og klubleder ville han gerne dybere ned i sit pædagogiske fag. Derfor tog han en dramauddannelse på Herning Højskole og en idrætslederuddannelse. Og han var med til at starte Gørlev Idrætsefterskole i 1987.

En af Henrik Vilsbølls kæpheste er børns fysiske rammer inde og ude. Mens han var på idrætsefterskolen, tog han orlov for at skrive den pædagogiske bog 'For Børn skal land bygges'.



Bogen affødte så mange henvendelser fra institutioner og skoler om at komme at give konsulentbistand om børns fysiske rammer, at Henrik Vilsbøll sagde sit job op og startede sit eget firma i 1996.

Han fandt ud af, at hvis man som konsulent skulle give kvalificeret bistand, skulle han vide endnu mere om børns adfærd, end han vidste fra sin uddannelse.



"Efter en masse korte kurser udviklede det sig til, at jeg kom til at holde mange foredrag for forældre. Og jeg begyndte selv at udbyde kurser og konferencer inden for den pædagogiske sektor."

Henrik Vilsbølls kurser og foredrag handler nu om alt fra stressede børn til praktiske redskaber til god personalekultur.

I øjeblikket er han blandt andet pædagogisk konsulent på store projekter om skolebyggeri. Det er noget af det hans bog 'Børns Uderum' fra 1994 har ført med sig.



"Pædagoguddannelsen har banet mange spændende veje for mig. Den har givet mig kompetencer, som jeg ikke havde regnet med, jeg skulle anvende på den måde, jeg gør det i dag," siger han.

"Empati og en god intuition er noget af det væsentligste for en god pædagog. De kompetencer kan jeg bruge meget, når jeg skal løse opgaver som konsulent for eksempel i forbindelse med et skolebyggeri. Det er alfa og omega, at man hurtigt kan sætte sig ind i, hvordan andre oplever problematikken. Det hjælper ikke at skulle hjælpe andre mennesker, hvis man ikke har empati," siger han.





Pædagogik kan føre vidt

Højdepunktet i en pædagogkarriere er ikke altid at blive institutionsleder. Der er mange andre karrieremuligheder, hvis man har taget en pædagoguddannelse. I denne serie kan du møde otte pædagoger, som har brugt fagligheden og uddannelsen som springbræt til en karriere udenfor institutionsverdenen. Men de har alle stadig et ben solidt placeret i professionen. De er for evigt pædagoger i hjertet.





Pædagogisk konsulent/foredragsholder:

Henrik Vilsbøll, 51 år, Slagelse.

Uddannet klubpædagog i 1981 fra Ryslinge Højskole.

Leder og souschef af daginstitution og klub, uddannet på idrætshøjskole samt dramauddannet fra Herning Højskole. Med til at etablere Gørlev Idrætsefterskole i 1987.

Siden 1996 har han været pædagogisk konsulent med egen konsulent- og foredragsvirksomhed.

www.vilsboells.dk





Min bedste opdrager

12. september udkommer Henrik Vilsbølls nye bog 'Min Bedste Opdrager i Barndommen'. Han har interviewet 25 kendte personer, blandt andre Anker Jørgensen og Lise Nørgaard.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.