Pædagogik kan føre vidt: De har masser at byde på

Der er mange karrieremuligheder, hvis man har taget en pædagoguddannelse. I dette og de kommende syv numre kan du møde otte pædagoger, som har brugt fagligheden som springbræt til en karriere udenfor institutionsverdenen. Men de har alle stadig et ben placeret i professionen.

Udadvendte, engagerede konfliktmæglere med hjertet på rette sted. Sådan beskriver karriererådgiver Morten Tange pædagoger.

Han har haft mange pædagoger i sin rådgivning og er ikke i tvivl om, at de har masser at byde på, uanset hvor de bevæger sig hen på arbejdsmarkedet.

"Når man vælger at blive pædagog, er man ofte udadvendt, kreativ og ønsker at være sammen med og gøre noget godt for andre. Det er et rigtig godt grundlag for langt de fleste stillingstyper. Derfor er pædagoger repræsenteret overalt. Jeg har en ven, der stort set kun ansætter pædagogstuderende til at stå i hans café, fordi de formår at holde folk i baren," siger Morten Tange.



Karriererådgiveren ser det som en styrke, at pædagoger er så engagerede. De kommer til studiet med et personligt drive, der bærer dem igennem uddannelsen.

"Mange er lidt ydmyge, når de begynder på studiet, men bliver på uddannelsen klædt på, så de lærer at tale deres sag og kan begå sig mellem høj og lav. Som pædagog bliver man jo ofte udsat for konflikter, hvor man står mellem for eksempel børn og voksne. Man skal mægle hele tiden," forklarer han.



Evne til dialog. Morten Tange er indehaver af KarriereCoach Danmark. Han har arbejdet med outplacement, personalemanagement, teambuilding, coaching og personaleudvikling gennem mere end 15 år.

"Pædagoger har som udgangspunkt det, der skal til, for at gå ind i en dialog. Jeg siger ikke, at alle er fødte konfliktmæglere, men alle har ønsket om at gå i dialog. Det er det bedste udgangspunkt overhovedet på arbejdsmarkedet i dag," siger han.



Morten Tange oplever, at pædagoger er forskellige fagligt, men har en enorm kompetence, der tager udgangspunkt i deres udstråling, menneskelighed og i ønsket om at være sociale.

"Hvis der er noget, der hedder social udstråling, er det det, som pædagoger har," siger han.



Udadvendt arbejdskraft. Han anslår, at 85 procent af alle de stillinger, der bliver slået op, netop efterspørger en udadvendt arbejdskraft. Til en lang række job vil de faglige kompetencer komme i første række, men mange andre steder vil de hellere have den rigtige medarbejder, som de kan uddanne, frem for den fagligt dygtige, der er svær at arbejde sammen med.

"Det er mere de personlige end de faglige kompetencer, der kendetegner pædagoger som faggruppe. Men som den gamle russiske landstræner i håndbold sagde: Det er nu engang lettere at gøre en stor mand hurtig end at gøre en hurtig mand stor."



Det er med god grund, at en virksomhed som Grundfos blandt andet har pædagoger ansat til at tage sig af for eksempel medarbejdere, der skal udsluses til pension eller til den svære samtale, mener Morten Tange.

"I dag bliver en virksomhed nødt til at udstråle social ansvarlighed. Her kan pædagoger spille en rolle i en omsorgsfunktion, fordi de dybest set har en evne til at tale med alle."







Stereotyperne er væk

Pædagoger er kompetente fagpersoner og lige så forskellige som alle andre mennesker,

mener BUPL's formand Henning Pedersen.



Den lilla ble er for længst forsvundet fra pædagogernes hoveder. Alligevel oplever mange stadig pædagoger som stereotype.

Ikke mindst medier og politikere har hængt fast i en historisk betinget, stereotyp opfattelse af 'rundkredspædagoger' og 'socialistiske ballademagere'. Det mener formanden for BUPL, Henning Pedersen.

"Men jeg oplever, at vi er kommet langt forbi det image. Pædagoger er lige så forskellige som alle andre mennesker, men vi er stolte af at være nysgerrige, omsorgsfulde, kreative, opmærksomme, kompetente fagpersoner," siger han.



"Omverdenens billede af pædagoger er blevet meget mere nuanceret i takt med, at de fleste i dag kender en pædagog, enten som forældre i institutionen, som familiemedlem eller i vennekredsen."

I de senere år har det været en strategi for BUPL at vise mangfoldigheden i faget - også for at fagligheden kan trives.

Det er vigtigt for forbundet at vise nuancerne i faget, fordi pædagogprofessionen og pædagogers kompetencer i sig selv er et udtryk for mangfoldighed, pointerer Henning Pedersen.

"Den menneskelige indsigt og pædagogens personlighed tilsat en professionel viden er grundlaget for pædagogers handlinger. Menneskelivet i al dets mangfoldighed afspejler sig i pædagogers praksis, når der skal tages hensyn til børns forskelligheder og individuelle behov. Mangfoldigheden viser, at pædagoger med en personlig og professionel tilgang til arbejdet kan indgå i mange forskellige sociale, pædagogiske og personlige sammenhænge med mange forskellige mennesker," siger formanden.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.