Pædagogik i Grønland; Langrend væk fra volden

Det prisvindende Projekt Matu på Børnehjemsvej i Nuuk hiver hvert år en lille håndfuld voldelige grønlandske unge 160 kilometer henover frosne fjorde og fjelde iført langrendski. Det giver dem status i det lille fangersamfund.

Det er morgen på Børnehjemsvej i det nordlige Nuuk, da Lasse Nymand Petersen, 29 år, banker på døren, hvor Hans og William skutter sig under dynen endnu. Klokken er 7:00, og om få minutter begynder rutinen.

Projekt Matu, der betyder åben "dør" på grønlandsk, er nemlig kendt for sin disciplin, der de seneste otte år har givet grønlandske unge drenge med en voldelig adfærd rammer i et ellers kaotisk liv.

Lasse Nymand Petersen fortæller stolt om projektets kronjuvel, Artic Circle Race, som de deltager i årligt.

"Vi behandler ikke børnene. Vi behandler samfundet. Det gør vi ved at sætte børnene i en situation, hvor samfundet ser dem som pragteksemplarer. Vi træner målrettet til det 160 kilometer lange langrendsløb på tre dage. Når de så klarer sig genialt for deres alder, typisk 13-14 år, siger samfundet "Næ, nogle vidunderbørn"."

Hans og William har fået tøjet på. De gør klar til morgenmaden. Hans skal i skole, mens William skal ud og cykle sammen med en af de ansatte på Projekt Matu. I aften kondiløber alle sammen.

"Hvis børnene ikke har været i god form, så kommer de det efter kort tid," siger Lasse Nymand Petersen, som sammen med pædagog Mie Toftegaard, 32, og tre andre medarbejdere, er rygradden på projektet, der i 2003 vandt Dansk Psykolog-Nyts pris for Nordens Bedste Projekt for udsatte unge.



Langrends-rus. Vold og misbrug er typiske fællesnævnere for den håndfuld børn og unge, der gør brug af Projekt Matu.

"Børnene kommer fra forskellige baggrunde, hvor nogle af dem er forsømte, så de bare passer sig selv, fordi deres far er slået ihjel af deres mor. Måske har de fået tæsk hele livet, eller de er født med en fysisk skade i hjernen som et resultat af misbrug og vold," siger Lasse Nymand Petersen, der har været ved Projekt Matu i seks år.

De første år af projektets levetid var udmarvende vandreture hovedmålet, men efter et par år skiftede fokus til rutiner, der er tættere på den dagligdag, som børnene ender i.

"Alt, hvad en voksen skal kunne, skal de lære som 13-årige, for når de kommer ud, har de ikke andre end sig selv, " siger Lasse Nymand Petersen.

"Alle problemer bliver ikke løst over en nat, men når de laver noget rigtigt en gang og noget forkert to gange, så løfter vi den ene gang så meget frem i lyset, at den overskygger de to dårlige."

På skiene må Lasse Nymand Petersen coache børnene med en fast mine, der rykker grænser.

"Jeg kan se, hvordan naturen sætter nye rammer, som børnene ikke oplever i byen," siger han. I vildmarken skal børnene eksempelvis overveje, om de skal spise alt deres mad på én gang, og hvordan de bør være overfor andre, som de er afhængige af.

"Det er tydeligt, at Artic Circle Race,

som er vores mål, virkelig løfter børnenes stolthed. Det lykkes ikke for alle, men for langt de fleste," siger Lasse Nymand Petersen.





Læs mere om Projekt Matus faglige perspektiver i bogen "At fare vild - sammen" af Peter Berliner, Mirjam Høffding Refby og Stephen Hakesberg. Frydenlund, 2005.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.