Pædagogerne på museum

Her er en god nyhed: Pædagogerne og deres fortjenstfulde gerning får

Siden sin start i 1988 har Dansk Pædagogisk Historisk Forening drømt om et museum, som skulle indsamle, opbevare og formidle pædagogerne og børneinstitutionernes historie. Takket været et gavmildt BUPL går drømmen nu i opfyldelse. Endda i rammer, som selv har et stykke interessant samfunds-, krigs- og fagforeningshistorie at fortælle.

Museet får til huse på adressen Englandsvej 358 i Tårnby i lokaler, som har været fælles hovedkvarter for BUPL Afdeling 6 og kammeraterne fra den lokale PMF-fagforening yderst på Amager. For kammerater blev de ved med at være ude på øen, uanset at gode relationer mellem BUPL og PMF på et tidspunkt var gået af mode alle andre steder.

Længe før Pædagogisk Kartel, som de trodsige amagerkanere insisterede på at kalde deres samarbejde, rykkede ind i 1995, var den kommende museumbygning på 288 kvadratmeter stuehus til Borgbygaard - en af de bøndergårde, Amager var så rig på, indtil industrialisering og urbanisering bogstavelig talt slog heste, får, køer og grise af markerne lige uden for Københavns volde. Historien går, at det var just på Borgbygaard, at den svenske Carl Gustav den 12. havde hovedkvarter, mens hans tropper brændte alle andre gårde på Amager af og belejrede København.



Genialt. At der nu kommer kød og blod på museumsplanerne, skyldes en beslutning på det første møde i BUPL's "nye" hovedbestyrelse. Forelagt et forslag om at købe ejendommen Englandsvej 358 og stille den til rådighed for pionererne i Dansk Pædagogisk Historisk Forening, tøvede hovedbestyrelsen ikke, men tilsluttede sig enstemmigt at BUPL Forbundet inden for et rammebeløb på 6 millioner overtager ejendommen fra de nuværende ejere. Det vil sige BUPL Hovedstaden, som Afdeling 6 nu er en del af samt PMF Amt Syd, som pædagogmedhjælperne i Tårnby og Dragør er overgået til efter fusionen mellem PMF og FOA - Fag og Arbejde.

Handlen er endnu ikke faldet på plads, men det forventes at ske meget snart. Køber har kassen, og sælger har ikke mere noget at bruge stedet til. BUPL's omkostninger ved at købe huset og stille det vederlagsfrit til rådighed for Dansk Pædagogisk Historisk Forening er beregnet til mellem 180.000 og 250.000 kroner om året i mistede renteindtægter.

Flemming Brøgger Andersen, indtil for nylig formand for BUPL Afdeling 6, men nu som hovedkasserer medlem af forretningsudvalget siger om projektet:

"Det er genialt. Huset bliver brugt til noget, som i den grad har med vores fag at gøre, i stedet for at blive overtaget af et eller andet tilfældigt revisionsfirma," siger han.



Problemløser. Glade er man også i Dansk Pædagogisk Historisk Forening.

"Vi er imponerede og dybt taknemmelige. Det er et dejligt hus med mange muligheder. Godt nok ligger det ikke på Kongens Nytorv, men de trafikale forbindelser dertil er glimrende," siger Drude Helweg. Hun er foreningens forretningsfører og i øvrigt praktikkoordinator på Frøbelseminariet i København.

Med udsigten til større og bedre forhold løser mange problemer sig. Den efterhånden betydelige samling som DPHF har fået opbygget, har det ikke ret godt i de fugtige kælderlokaler på Bjælkes Alle på Ydre Nørrebro i København, hvor foreningen i dag hører hjemme. De knappe plads betyder også, at det er en kamp at finde opbevaring til de nye effekter, som hele tiden kommer til samlingen.

"Vores plan med Englandsvej 358 er en permanent udstilling med blandt andet en autentisk vuggestue og en børnehave fra 1950'erne. Desuden vil der blive skriftende udstillinger, arbejdende værksteder og bibliotek. Håbet er også, at det bliver økonomisk muligt at betale løn til en fast medarbejder," fortæller Drude Helweg, som regner med at museet vil kunne slå dørene op for publikum i løbet efteråret.





Dansk Pædagogisk Historisk Forening





Dannet 1988 med det formål at indsamle, registrere, bearbejde og formidle kildemateriale af betydning for danske pædagogisk historie, sådan som den kommer til udtryk i børneinstitutionerne.

Foreningen arbejder for en aktiv og udadvendt forskning på det pædagogiske område og driver Dansk Pædagogisk Historisk Samling, som er åben for institutioner, uddannelsessteder, foreninger og andre interesserede.

Ikke mindst denne side af foreningens virke vil blive dramatisk forbedret med etableringen et permanent fagmuseum.

Medlemskab af foreningen, hvis motto lyder "du skal kende din fortid for at forstå din nutid og forme din fremtid", koster 125 kroner om året for enkeltpersoner og 200 kroner for foreninger og institutioner.

Læs mere på www.paedhist.dk

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.