Pædagoger vil betale for fryns

Pædagoger betaler gerne 1100 kroner af deres månedsløn for at få fryns som massage og fitness, mens de er helt ligeglade med kaffe, frugt og avis, viser ny rapport.

Ubegrænset brug af fitnesscenter og behandling af kiropraktor, fysioterapeut, massør eller zoneterapeut som frynsegode. Det drømmer mange pædagoger om, og en ny rapport viser, at de også er villige til at betale for det.

Rapporten fra Anvendt Kommunal Forskning (AKF) viser, hvor meget pædagoger er villige til at betale for forskellige personalegoder og efteruddannelse.

"Der er stor efterspørgsel på efteruddannelse og sundshedsordninger, hvorimod der ikke er efterspørgsel på avisordning," siger Nicolai Kristensen, som har lavet undersøgelsen i AKF.

I gennemsnit er pædagogerne villige til at betale 1100 kroner af deres månedsløn for en sundhedsordning og op til 1600 kroner for en uges efteruddannelse. Rapporten understreger dog, at det ikke er sikkert, at pædagogerne ville betale så meget, hvis de fik valget i virkeligheden.

Viden om medarbejderes ønsker er værdifuld, mener Nicolai kristensen, både for arbejdsgiverne, der skal tiltrække arbejdskraft, og fagforeningerne, der skal forhandle de ansattes vilkår.



Kun gratis fryns okAY. I dag tilbyder kommuner typisk personalegoder som et skattefrit tilbud, som de ansatte selv betaler af deres bruttoløn. Men BUPL har netop besluttet, at pædagoger ikke må tage imod kommunernes tilbud på trods af, at mange medlemmer efterspørger fryns.

"Det er en rigtig dårlig idé at udnytte skatterabbatten, for det er med til at lægge pres på skattesystemet, fordi indtægterne så skal hentes andre steder fra," siger formand for BUPL Henning Pedersen.

Til gengæld ser BUPL gerne, at kommunerne tilbyder gratis fryns til medarbejderne. Det gør nogle kommuner allerede.

"Det er en strålende idé, hvis kommunerne stiller for eksempel fitness gratis til rådighed for alle ansatte," siger Henning Pedersen.

BUPL har dog ikke formuleret eksplicitte krav om flere personalegoder til overenskomstforhandlingerne.

Pædagog Birte Bagge Mikkelsen fra Odense ser ellers gerne, at BUPL forhandler en sundhedsordning igennem til pædagogerne.

"Kiropraktor, fysioterapi og massør. Vi har et belastende job, så det er rimeligt," siger hun.



Kortvarig begejstring. Professor i samfundsvidenskab Bent Greve fra Roskilde Universitet har forsket i personalegoder. Han forholder sig kritisk over for brugen af fryns som middel til at tiltrække arbejdskraft. Glansen ved fryns falmer nemlig hurtigt, mener han.

"Så snart medarbejderne har vænnet sig til det, bliver de ikke længere så glade for den pågældende ydelse, men synes i stedet, at det er noget, som de skal have under alle omstændigheder," siger han.

Men Bent Greve medgiver, at fryns som for eksempel sundhedsordninger kan have en positiv indflydelse på arbejdsmiljøet.

"Vi ved, at der er en klar sammenhæng mellem sundhed og lykke. Hvis sundhedsordninger kan gøre folk mere sunde, vil de i princippet også blive mere lykkelige," siger professoren.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.