Pædagoger slår alarm: Fred pædagogernes viden

Regeringens iver for at gennemføre en hurtig kommunalreform betyder, at vigtig viden om udsatte børn nu forsvinder, advarer BUPL.

Et, to, kommunalreform. Regeringen har været lynhurtig til at splejse kommuner sammen på kryds og tværs. For hurtig. Konsekvensen er en mere tilfældig behandling af børn med særlige behov.

Sådan lyder beskeden fra BUPL's næstformand Birgitte Conradsen. Hun frygter, at den overdrevne reform-iver koster vigtig pædagogisk viden.

"Kommunalreformen er blevet gennemført for hurtigt, og den har været for omfattende. Det har betydet, at nedskæringerne rammer hårdt, og at lokalpolitikerne ikke integrerer den specialpædagogiske viden i deres planer," siger Birgitte Conradsen.



Skal skuden vendes og den specialpædagogiske viden nå at reddes i land, kræver det politisk anerkendelse af institutionspersonalets mangeårige erfaringer fra specialområdet, mener BUPL's næstformand.

Hun har også hørt det samme fra institutioner og pædagoger, som Børn&Unges undersøgelse viser.

"Jeg er ikke overrasket over, at undersøgelsen fortæller os, at pædagogerne og børnene på specialområdet har det svært, fordi det er netop det, vi hører fra de lokale fagforeninger og vores medlemmer," siger Birgitte Conradsen.



"Pædagogerne synes, at det er svært at have mindre tid til at udføre arbejde med gruppen af krævende børn. Det er sket, fordi den proces, hvor kommunerne og regeringen har skullet tænke det specialpædagogiske område ind i budgettet, er gået alt for hurtigt."

Birgitte Conradsen opfordrer derfor til, at kommunerne og regeringen nu påtager sig opgaven med at efter- og videreuddanne pædagogerne. Det skal sikre, at viden om børn med særlige behov bliver i institutionerne.



Måske smuttere. I Kommunernes Landsforening (KL) er formanden for Børne- og Kulturudvalget, Henrik Larsen, overrasket over Børn&Unge-undersøgelsen.

"Jeg er ked af, at vores medarbejdere opfatter situationen sådan. Indførelsen af kommunalreformen er gledet godt, men jeg kan ikke udelukke, at der er sket smuttere," siger Henrik Larsen.

"Vi bruger 200 millioner kroner mere i år på området end før, så jeg forstår ikke helt meldingen fra pædagogerne. Men skifter de arbejdsgivere fra eksempelvis Vejle til Kolding Kommune, så vil man jo opleve nogle begyndervanskeligheder, kan man sige."



Ifølge Henrik Larsen har der også været tale om en opgavereform.

"Der har været forandringer i arbejdsopgaverne, men vi har tilført penge. Om det er nok, vil tiden vise, for det er ikke alle steder, man er kommet lige langt," siger han.

KL's Børne- og Kulturudvalg vil, ifølge Henrik Larsen, diskutere de økonomiske rammer for støtten til gruppen af børn med særlige behov på sit næste møde.



Det siger pædagogerne i undersøgelsen



135 pædagoger fra specialområdet (37 procent) og normalområdet (67 procent) siger i januar/februar 2008 følgende til Børn&Unges undersøgelse på bupl.dk:

51 procent oplyser, at de har flere børn, der stiller krav til deres specialpædagogiske evner, mens 42 procent ingen forandring oplever.



40 procent oplever, at forholdene for børn med særlige behov er blevet værre efter indførelsen af kommunalreformen. 23 procent oplever, at forholdene er blevet markant forværret, mens 23 procent ingen forandring oplever.

3 procent oplever en markant forbedring i børnenes vilkår. 2 procent oplever en forbedring.

60 procent mener, at forholdene for børn med særlige behov vil blive forringede i fremtiden på grund af kommunalreformen.

17 procent mener, at børnene ingen forskel vil mærke.

Kun 12 procent tror på en forbedring af børnenes vilkår.



Kilde: Børn&Unge

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.