Pædagoger på Roskilde - Festivalen er vores flødeskum

En minibus, en boldspilbane og billige teaterture. Det er blandt de ting, som pædagoger, forældre og unge fra Gadegårdens Fritidscenter i Roskilde gennem frivilligt arbejde i en sandwichbod på Roskilde Festival har tilført fritidscentret. I år havde "Gadegårdens Bollebod" 25 års jubilæum

For 25 år siden var Gadegårdens Bollebod ikke større end den lille pavillion, Børn&Unge er blevet bænket under, da vi interviewer Ole Skibdal om fritidscentret Gadegårdens geschäft på Roskilde Festival.

I jubilæumsåret 2006 er Gadegårdens Bollebod blevet så stor, at boden breder sig over et areal på langt over 100 kvadratmeter, og placeringen med facaden vendt mod Orange Scene er heller ikke for festivalens førstegangsforhandlere.

"I starten kunne der langes hjemmelavede boller over disken, men i dag bestemmer festivalen, hvad der skal være i vores sandwicher, og der er alle mulige regler at tage hensyn til. Vi skal godkendes efter smiley-ordninger, hygiejnen tjekkes, Arbejdstilsynet holder øje med os, og vi skal tegne en arbejdsskadeforsikring for alle medarbejdere. Det er blevet stort, og vi er enige om, at nu skal det her foretagende heller ikke vokse sig større," siger Ole Skibdal, der til daglig er souschef i Gadegårdens fritidscenter og under festivalen en af sandwichbodens i dag 75 medarbejdere.

"Det er jo frivilligt arbejde, og derfor skal det primært være sjovt for medarbejderne at være med," siger han.

De frivillige er mestendels pædagoger fra Gadegården, enkelte børn og unge fra fritidscentret og ikke mindst deres forældre.

"Vi har forældre, som fortsætter med at hjælpe til i boden, længe efter deres børn er gået ud af både fritids- og ungdomsklubben. Og vi har medarbejdere her på festivalen, der som unge kom i klubben, men som i dag selv har fået børn, der kommer hos os," fortæller Ole Skibdal.

Han har selv været med de sidste 16 år og overgås kun af fritidscentrets leder Flemming Ougaard.

"Flemming er nærmest født på Gadegården og var med til at starte det her op i de allerførste festivalår," fortæller Ole Skibdal.



Styrker samarbejdet. For at være frivillig og få sit roskildearmbånd, skal man arbejde 24 timer i boden i løbet af festivalens fire spilledage fra torsdag til søndag. Forældre til børn i klubben og pædagogerne står sammen i vagter af otte timer og smører enten sandwichen eller langer den ud over disken. Ofte bliver det også til en koncert sammen eller en øl ude på bodens bagområde, hvor øllene kun koster halvt så meget som på selve festivalpladsen.

"Der er en fin balance mellem arbejdet og det sociale. Der er selvfølgelig nogen, som bliver nødt til at være hjemme i klubben, hvor vi holder åbent, men det betyder meget for både personalegruppen i Gadegården og for forældresamarbejdet, at vi har den her oplevelse sammen," siger Ole Skibdal.

"Forældre til børn i klubalderen henter og bringer jo ikke deres børn til daglig, og det at arbejde sammen herude er en god måde at lære forældrene at kende på. Mange forældre kommer også bare forbi for at hænge ud omme bagved, hvis de har været med i boden før. Og det sociale herude styrker samarbejdet resten af året," siger Ole Skibdal.

Det er blevet sværere at rekruttere medarbejdere blandt forældrene, fordi det også er hårdt arbejde, så klubben har også frivillige medhjælpere uden nogen anden tilknytning til Gadegårdens Fritidscenter end arbejdet i festivalboden.

"Men den helt store motivation for forældrene til at hjælpe til er, hvis de selv har børn, der er med på festivalen. De er tryggere ved at give børnene lov, når de selv er med herude og bedre kan kontrollere, hvad deres 15 til 17-årige unger går og laver," siger Ole Skibdal og fortæller, at de unge også virker glade for forældrenes nærvær.

"Når de i lang tid har sovet for lidt og drukket lidt for meget, så kommer de op til mor og far og får en sandwich eller en madbillet," siger Ole Skibdal, der i dag lørdag ikke havde svært ved at overtale en far til et klubbarn til at overtage et armbånd fra en medarbejder, der var blevet syg.

"Det er to dage siden, jeg har hørt fra min søn på 17, men nu er jeg herude, så jeg har mere styr på ham," siger afløseren, som sidder ved siden af os på bænken på bodens bagområde.



Flødeskum. Gadegårdens Fritidscenter driver biksen som en støtteforening. De mange sandwicher med blandt andet kylling, roastbeef og rucola har gennem årene indbragt foreningen Gadegårdens Bollebod mellem 5.000 og 100.000 kroner i overskud. Overskuddet afhænger både af, om festivalbilletterne er blevet udsolgt og ikke mindst af vejret.

"Sidste år havde festivalen ikke udsolgt på grund af det voldsomme regnvejrs året før, og vi fik et overskud på 20.000 kroner, men måtte på grund af festivalens salgstab i billetter aflevere 60.000 kroner til dem," siger Ole Skibdal, der dog tror på et klækkeligt overskud i år.

"Festivalen er udsolgt, der er cirka 10.000 flere gæster end sidste år, og sandwicherne går så at sige som varmt brød i solskinsvejr," siger han.

Overskudspengene er ikke livsnødvendige for klubbens tur og aktivitetsbudget derhjemme, men det er blevet brugt til ekstra glæder og gaver til fritidscentret. Pengene er blandt andet gået til en minibus, til at komme billigere i teatret med de unge, til en flot ny legeplads med svævebane og en multiboldspilsbane med både håndbold, basket, tennis og fodboldbane med mere.

"Overskuddet fra Roskilde festivalen er vores flødeskum," fastslår Ole Dybdal.

Minibussen bliver ikke kun brugt, når Gadegården skal på koloni eller købe stort ind. Den er også til låns for de andre klubber. Også boldspilsbanen er en succes for hele Himmelev ved Roskilde, hvor fritidscentret geografisk har base.

"Politiet har betalt for at få sat lys op på boldspilsbanen, så den om dagen kan bruges af os, men om aftenen er åben for alle unge i området. På den måde kan banen have en kriminalpræventiv virkning," mener Ole Skibdal og fortæller også om de mange succesfulde teateroplevelser.

"Pengene fra festivalen er gået til støtte til teaterture, så unge, der normalt ikke ville komme ind og se en musical på Folketeatret eller andre teaterstykker, får sådan en oplevelse. Med støtte fra foreningen kan vi gøre det for 25 kroner per billet," siger Ole Skibdal og minder om, at støtteforeningen med sine initiativer på den måde fuldt lever op til sin egen formålsparagraf.

"Det hedder sig, at formålet med foreningen er, at ethvert overskud skal gå til hjælp til børn og unge på Gadegården og i hele Himmelev," siger han.



Længere snor. I boden er det mest voksne, der hjælper til, men ifølge festivalens regler, må bolleboden have en vis procentdel unge under 18 år ansat. Med 75 medarbejderarmbånd svarer det til otte klubbørn, og Lasse Christiansen på 15 er en af de unge. Det er første år han er med, og han ærgrer sig lidt.

"Det er meget sjovt at være her, men 24 timer er lang tid, når musikken spiller. I går gik jeg glip af Guns N' Roses," siger Lasse, der har mange venner med på festivalen, men de arbejder ikke.

"De er under 15 og kan derfor købe et billigt børnemedarbejderarmbånd og så bare dase herude, fordi deres forældre arbejder i boden. Jeg er den eneste, der er fyldt 15 allerede, så jeg skal betale fuld billetpris," siger Lasse.

Han har valgt at bo hjemme hos sine forældre i Himmelev frem for på smatten, som Roskildejordens blanding af bræk, urin, opsparket græs, madrester, øl, regn og spyt gerne kaldes i folkemunde. I år var der bare så meget tøjrvejr, at smatten blev omdøbt til urinstøv.

"Der er klamt ude på campingpladsen, og man bliver bestjålet fra højre og venstre eller risikerer at få klippet sit armbånd, hvis man er fuld, når man falder i søvn," mener Lasse.

De unge risikerer også at få klippet armbåndet af Ole Skibdal eller andre voksne medarbejdere, hvis de er fulde, når de møder på arbejde. Men det er kun sket meget sjældent, fortæller Ole.

"Og endnu ikke med nogen af vores egne unge. De er mere loyale overfor os, fordi de kommer i klubben til daglig, og vi giver dem nok også lidt længere snor, fordi vi kender dem," siger han.

Lasse og Ole er enige i, at når man arbejder i boden, skal man ikke kun komme på festivalen for musikkens skyld. For Ole bliver det til maksimum tre koncerter på en festival. I år har han hørt Bob Dylan for langt fra første gang og Rufus Wainwright, som han kalder en kikser. Nu glæder han sig til Roger Waters fra det hedengangne Pink Floyd. Lasse derimod er kommet for at høre det noget nyere britpop band Arctic Monkeys.

"Men da jeg for flere år siden hørte Red Hot Chili Peppers på Orange Scene, der gik det op for mig, hvad de unge var så forgabte i," når Ole Skibdal lige at sige, inden det hardcore metalrockband Deftones går på Orange Scene og overdøver enhver form for fortsættelse af interviewet.



Vil I være aktive på festivalen, så læs mere om betingelser og regler på www.roskilde-festival.dk, hvor billeder fra årets festival og en oversigt over musikprogrammet også kan studeres.

Aldersgrænsen på Roskilde Festival er 15 år. Børn under 15 år skal være i følge med deres forældre.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.