Pædagoger har næstflest sygedage

Kun social- og sundhedspersonale har flere sygedage end pædagoger, viser en ny opgørelse over sygefravær blandt faggrupper.

Knap 14 sygedage havde hver pædagog i gennemsnit sidste år. Blandt kommunalt ansatte er det kun social- og sundhedspersonale, der med knap 16 sygedage årligt i snit, har et højere sygefravær.

Det viser en undersøgelse af sygefravær, som BUPL har foretaget på baggrund af tal fra KRL, Kommunernes og Regionernes Løndatakontor.

Selvom pædagogers sygefravær er faldet en smule fra 2015 til 2016, er de stadig syge to dage mere om året sammenlignet med gennemsnittet for alle kommunalt ansatte.

»Det kan ikke være rigtigt, at ens branche skal være afgørende for, hvor ofte man er syg. Når pædagogers sygefravær er så højt, må der være noget galt med vores arbejdsvilkår, og det skal der gøres noget ved,« siger Mette Aagaard Larsen, faglig sekretær i BUPL med politisk ansvar for blandt andet arbejdsmiljø.

Knap en tredjedel af pædagogernes sygefravær skyldes influenza, forkølelse, infektioner og andre såkaldte ’naturlige årsager’, viser en anden BUPL-undersøgelse. Hver fjerde sygedag skyldes stress, arbejdspres og samarbejdsproblemer, og det er her, pædagogernes arbejdsgivere ifølge Mette Aagaard Larsen skal på banen.

»Der er ting, man kan gøre bedre. Det handler om dårlig struktur på arbejdspladsen, om dårlige normeringer, om manglende indflydelse på arbejdet, om opgaver, der bliver presset ned ovenfra og om meningsløs dokumentation. Det fjerner fokus fra det, pædagoger gerne vil, nemlig at udføre et ordentligt stykke arbejde for børnene, og det er med til at gøre os syge,« siger hun.

»Det handler om at give magten tilbage til pædagoger i hverdagen. Og i BUPL vil vi gerne være med til at finde de rette løsninger,« siger Mette Aagaard Larsen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.