Pædagoger går syge på arbejde

Mange pædagoger føler så meget ansvar, at de går syge på arbejde. Men sygenærvær er usundt.

Nye tal fra BUPL viser, at pædagoger strækker sig langt for at møde op på arbejde og være der for børn og kolleger.

I en spørgeskemaundersøgelse svarer 6 ud af 10, at de inden for de seneste 12 måneder er gået syge på arbejde. Som forklaring nævner 78 procent hensynet til kollegerne, 50 procent siger hensynet til børnene, og 22 procent begrunder det med, at arbejdet ellers hober sig op.

Det overrasker ikke faglig sekretær i BUPL Mette Aagaard Larsen.

»Pædagoger har en utrolig høj arbejdsmoral, og man har en fælles forpligtelse over for sine kolleger. Det gør op med beskyldninger om, at pædagoger lægger sig for et godt ord,« siger hun.

Ved at gå syge på arbejde risikerer pædagoger at sætte deres helbred over styr, viser forskningen.

Sociolog Claus D. Hansen fra Aalborg Universitet har forsket i både sygefravær og såkaldt ’sygenærvær’. Både hans forskning og udenlandske studier viser, at risikoen for langtidssygemeldinger, depression eller blodpropper stiger, jo oftere man går syg på arbejde.

»Man får ikke en blodprop af at være snottet, men der er ingen tvivl om, at hvis man ikke passer sin sygeseng, så har det konsekvenser. Studierne viser, at de, der siger, at de går hyppigt syge på arbejde, får et svækket selvvurderet helbred. Et nyere studie har påvist, at der også er en sammenhæng med depression,« siger Claus D. Hansen.

Han er enig i, at hensynet til kolleger og børn vejer tungt, når en pædagog vågner syg derhjemme, men alligevel tager på job.

»I omsorgsfag som pædagogfaget trodser man ofte sin småsygdom og går på arbejde. Måske ved man, at ungerne glæder sig til at komme på udflugt, eller at der allerede er pres på, fordi andre kolleger har en fridag, og man vil ikke have, at de bliver kaldt på arbejde. Eller man vil bare ikke skubbe sine arbejdsopgaver over på kollegerne. Vi kan se, at særlige hensyn gør sig gældende, når man arbejder med mennesker,« siger Claus D. Hansen.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.