Overskud til at netværke Stressramt Gitte hjælper kollegerne

To stressramte pædagoger hjælper andre pædagoger i samme situation. I en ny netværksgruppe i Aarhus er der plads til snak, tårer og gode råd

Når man er ramt af stress, er det ikke nemt at finde overskud til nye initiativer. Alligevel er det lykkedes pædagog Gitte Skov Knudsen og hendes veninde at tage initiativ til at få oprettet en netværksgruppe for stressramte kolleger i Aarhus, efter at de begge fik konstateret arbejdsrelateret stress.

»Da jeg lå hjemme med stress, følte jeg, at jeg var den eneste i verden, der var ramt. Jeg følte mig utrolig ensom. Jeg havde ikke nogen, jeg kunne vende det med, for hvis man ikke har haft stress, kan man ikke sætte sig ind i, hvad det er,« siger Gitte Skov Knudsen.

Hendes veninde, der også har arbejdsrelateret stress, kontaktede hende:

»Vi begyndte at gå ture sammen og snakke om stressen, for vi var i samme båd. Vi havde begge tænkt ’Er der ikke nogen, jeg kan snakke med om det her?’ Så opstod idéen til netværksgruppen,« siger Gitte Skov Knudsen.

Gitte Skov Knudsens gåpåmod var medvirkende til, at hun gik ned med stress, men det var også det, der gav hende energien til netværksgruppen.

»Jeg er sådan en person, der ofte tager teten, og det er nok også en af grundene til, at jeg har stress. Jeg har en indre kæmper, og jeg finder altid en udvej, også selvom jeg står i lort til halsen,« siger hun.



Sparring. Da Gitte Skov Knudsen og hendes veninde præsenterede BUPL Aarhus for idéen, vakte den begejstring, og man tilbød at stille lokaler, kaffe og te til rådighed. Siden 5. februar i år er stressede pædagoger mødtes den 1. og 3. torsdag i hver måned til uforpligtende snak og en kop kaffe.

»Indtil videre er der dukket nye op hver gang. Nogle af dem har brug for at fortælle deres historie, ofte med tårerne trillende ned ad kinderne. Men de finder lynhurtigt ud af, at der ikke skal så mange forklaringer til, for vi ved lige præcis, hvordan det føles,« siger Gitte Skov Knudsen.

De stressramte pædagoger bruger også gruppen til at snakke om alt det praktiske – for eksempel at man kan få en bisidder fra BUPL med til sine sygesamtaler, at Arbejdsmedicinsk Klinik har kurser for stressramte, og at man i Aarhus Kommune måske kan få fire psykologtimer betalt.



Tabubelagt. For de stressramte er det en kæmpe overvindelse at komme i netværksgruppen første gang, fortæller Gitte Skov Knudsen.

»Det kræver mandsmod og overvindelse at møde op. Nogle kommer to og to, for det er desværre stadig tabubelagt at være stressramt, så det kan være svært at stå ved det og opsøge hjælp,« siger hun.

Når pædagogerne først har fundet modet til at møde op, bliver de ved med at komme i netværket.

»De, der kommer, har været meget glade for det. Ved det seneste møde havde de ­faktisk købt blomster til min veninde og mig som tak, fordi vi havde fået tanken og stablet det på benene,« siger Gitte Skov Knudsen, der er delvist raskmeldt og regner med at være tilbage på fuld tid til sommer.



Spred budskabet. Der kommer nye pædagoger til, hver gang gruppen mødes. Sidste gang var de seks-otte fremmødte.

»Det tager lang tid, inden man får spredt budskabet. Behovet er der, for der er rigtig mange stressramte. Mit ønske er, at andre griber idéen og får etableret en netværksgruppe som vores, så uanset om man er stressramt pædagog i Odense, Aalborg eller Lille Skensved, er der et sted, hvor man kan gå hen og møde andre ligesindede,« siger hun.

Gitte Skov Knudsen og hendes veninde har lavet en lille folder om initiativet, som BUPL uddeler til tillidsmænd i dagtilbud, klubber og SFO’er. På den måde og via BUPL’s hjemmeside, spredes budskabet lige så stille.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.