Overenskomst 2015. KL vil fastholde reallønnen

Efter det første forhandlingsmøde sagde arbejds­giverne, at rammen skal sikre reallønnen.

Kommunernes Landsforening (KL) og Forhandlingsfælles­skabet, der forhandler generelle overenskomstvilkår for alle offentligt ansatte i kommuner og regioner, mødtes 7. januar til det første politiske forhandlingsmøde i forbindelse med fornyelsen af overenskomsterne. 

Der kom ikke noget nyt på bordet. Men parterne uddybede mundtligt de krav, som de havde udvekslet skriftligt før jul, fortæller BUPL’s formand, Elisa Bergmann.

Det spørgsmål, som normalt interesserer de fleste, nemlig ’Hvor meget mere får jeg i løn med den nye overenskomst?’, er arbejdsgiverne endnu ikke kommet med et bud på. 

»Men vi fik en tilkendegivelse af, at rammen vil sikre reallønnen. Hvis den skal det, så skal den op omkring fem procent over tre år,« siger Elisa Bergmann. 

Det forventes, at overenskomsten bliver treårig, ligesom den blev på det private arbejdsmarked i 2014.

Når reallønnen kan sikres med bare fem procent, skyldes det, at krisen i Europa og den lave vækst har presset løn- og prisstigningerne helt i bund. Faktisk falder priserne i Europa lige nu, og fortsætter ­faldet, betyder det, at lønningerne ikke ­behøver at stige ret meget, for at den enkelte medarbejder kan bevare sin købekraft.

Ved de seneste overenskomst­forhandlinger for to år siden var arbejdsgiverne ikke interesserede i at gøre det dårlige psykiske arbejdsmiljø på mange kommunale arbejdspladser til en del af forhandlingerne. Men denne gang er signalerne mere positive, fortæller Elisa Bergmann.

»Det er noget, de gerne vil tale videre om. Det er sådan, det bliver sagt,« siger hun.

Men KL’s chefforhandler, Høje ­Taastrups borgmester Michael Ziegler (K), signalerede dog også, at problemer med det psykiske arbejdsmiljø ikke kan løses ved ­centrale overenskomstforhandlinger. Det er noget, der skal findes lokale løsninger på, mener han.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.