Opsvinget sejler udenom Bornholm

Ledigheden blandt bornholmske pædagoger er den højeste i landet. Stramningen af reglerne for supplerende dagpenge kan tvinge dem til enten at flytte fra øen eller skrue ned for levestandarden, for fuldtidsarbejde kan de ikke få.

Arbejdsløsheden er historisk lav. På Sjælland og i Syd-, Øst- og Midtjylland er det ikke til at skaffe en uddannet pædagog. På Bornholm går der derimod stadig mange arbejdsløse pædagoger omkring. Arbejdsløshedsprocenten er tæt på at være tre gange så høj som i Nordjylland, hvor pædagog-ledigheden er næsthøjest. Den er ni gange så høj som i Nordsjælland, hvor ledigheden er lavest. Samtidig må uforholdsmæssigt mange af de bornholmske pædagoger, som er i arbejde, nøjes med at være på deltid.



"Det er der i sig selv ikke noget nyt i. Den bornholmske arbejdsløshed har i mange år ligget over landsgennemsnittet, og det gælder også andelen af deltids­stillinger. Det nye er, at der er sket en stramning af dagpenge­reglerne, som rammer os på Bornholm særlig hårdt," siger Tomas Nielsen, som er formand for øens 436 BUPL'ere.

Med de nye regler, som trådte i kraft i april, kan man kun få supplerede dagpenge i 32 uger inden for en periode på 70 uger. Før kunne man få supplerende dagpenge i 52 uger inden for en periode på 104 uger. Formålet med ændringen er at tilskynde folk på deltid til at søge fuldtidsarbejde i en situation, hvor det hedder sig, at arbejdsmarkedet skriger efter flere hænder.



Knappe ressourcer. "Vores virkelighed er den omvendte, for hos os er vi flere pædagoger, end der er job. Efterhånden hører det endvidere til sjældenhederne, at institutionerne slår fuldtidsstillinger op. Med den smalle personalenormering, som vi har på Bornholm, bliver institutionerne nødt til at koncentrere de sparsomme ressourcer om de tidspunkter på dagen, hvor der er flest børn, hvilket man jo kan opnå ved at have for eksempel fire pædagoger på deltid i stedet tre på fuld tid," forklarer Tomas Nielsen.



Bag udviklingen ligger dog også nogle menneskelige hensyn.

"Holdningen hos pædagogerne synes at være, at man skal deles om det arbejde, der nu engang er. Så når der skæres i institutionernes budgetter, sker det typisk ved, at man deler smerten mellem sig. Det vil sige, at man i stedet for fyringer griber til reduktioner i de ansattes timetal," siger Tomas Nielsen.



Pres på. Det er denne, med BUPL-formandens ord, sympatiske måde at fordele arbejdet på, der er sat under pres med de nye regler om supplerende dagpenge.



"Hvis man er single og kun har en indtægt at leve af, er man nødt til enten at have et fuldtidsjob eller som alternativ kunne få suppleret indtægten fra sit deltidsjob med dagpenge. Kan man ikke finde et fuldtidsjob, og på et tidligere tidspunkt end før heller ikke kan få dagpenge, kan man sagtens forestille sig, at der vil være en økonomisk fordel ved at sige deltidsjobbet op og blive arbejdsløs på fuld tid," konstaterer Tomas Nielsen.

Det alternativ, som pædagoger har alle andre steder i landet, nemlig at pendle til et job i en anden kommune, ligger det tungt med for bornholmernes vedkommende.



"Der er langt, og rejsen er dyr, så den mulighed er reelt ikke til stede. Enten flytter du over (bornholmsk for det øvrige Danmark, red.), skifter til en anden branche eller tager til takke med indtægten fra et deltidsjob. Og det betyder jo alt andet lige, at der skal skrues ned for levestandarden," siger Tomas Nielsen.



Politisk initiativ. Ole Peter Andersen (V), der er formand for børne- og skoleudvalget i Bornholms Regionskommune, er klar over, at der er mange deltidsstillinger i børneinstitutionerne, men han er i tvivl om hvorfor.

"Skyldes det, at medarbejderne ønsker deltid, eller skyldes det, at det er smartest for institutionerne på den måde? Jeg ved det ikke, men det var da værd at se nærmere på. Som princip synes jeg, at det er rigtigst med fuldtidsstillinger, og vi kan som kommunalbestyrelse også pålægge institutionerne at oprette flest mulige af den slags stillinger, uanset at de hos os har meget store frihedsgrader, bare de ikke har røde tal på bundlinjen."

Vil du tage et initiativ i den retning?

"Det vil jeg overveje, men først skal jeg have sat mig ind i, hvordan de faktiske forhold tager sig ud," siger Ole Peter Andersen.





Nordsjælland lavest og Bornholm højst



Ifølge seneste opgørelse, som er fra juni 2008, fordeler den procentvise arbejdsløshed blandt pædagoger og klubfolk sig således:



BUPL Nordsjælland 0,5

BUPL Midtsjælland 0,6

BUPL Sydøst 0,7

BUPL MidtVestjylland 0,7

BUPL Storkøbenhavn 0,8

BUPL Sydjylland 0,8

BUPL Århus/Østjylland 0,9

BUPL Hovedstaden 1,5

BUPL Fyn 1,9

BUPL Nordjylland 1,9

BUPL Bornholm 4,6





Personalenormering på Bornholm



Børnehaverne på Bornholm ligger, hvad personalenormering angår, under landsgennemsnittet, mens man ligger lidt over, når det drejer sig om skolefritidsordninger. Der er således 7,7 børn pr. voksen i de bornholmske børnehaver, hvor landsgennemsnittet ligger på 6,1 børn.

De tilsvarende tal for skolefritidshjemmene:

12,3 børn pr. voksen på Bornholm. 14,1 børn pr. voksen i landet som helhed.

I den bedst normerede kommune er der til sammenligning 4,7 børn pr. voksen i børnehaverne, og 7,8 børn pr. voksen i skolefritidsordningerne.

Kontakt din lokale fagforening

Har du faglige spørgsmål om løn, arbejdsvilkår og overenskomster, skal du kontakte din lokale fagforening.